Τελευταία διορία μέχρι το Eurogroup στις 11 Μαρτίου έχει η Ελλάδα για να ολοκληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα έτσι ώστε να εκταμιευθεί το 1 δισ. ευρώ άμεσα, αλλιώς οι αποφάσεις μεταφέρονται για τον Απρίλιο.

Και ενώ είναι ξεκάθαρο ότι οι θεσμοί ακόμη και αν δεν καταφέρει η ελληνική κυβέρνηση να τα ολοκληρώσει όλα μέχρι το Εurogroup θα προσπαθήσουν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους, μερικά κράτη-μέλη όπως η Ολλανδία και η Γερμανία έδειξαν στο χθεσινό Euroworking Group ότι ίσως κρατήσουν πιο επιθετική στάση.

Σε μια σύντομη συζήτηση στη χθεσινή συνάντηση, με διάρκεια περίπου 40 λεπτά, oι εκπρόσωποι των υπουργείων Oικονομικών της Ευρωζώνης άκουσαν τις τοποθετήσεις των θεσμών όσον αφορά τη δεύτερη μεταμνημονιακή έκθεση, η οποία παρουσιάστηκε πρώτη φορά επισήμως.

Όπως φάνηκε, είναι ξεκάθαρο ότι παραμένουν ακόμη εκκρεμότητες στην ολοκλήρωση των 16 προαπαιτουμένων. Τα προβληματικά σημεία αφορούν τη συμφωνία για τον νέο νόμο προστασίας της α΄ κατοικίας –καθώς ακόμη δεν είναι ικανοποιητικός για τους θεσμούς–, ενώ τονίστηκε και η ανάγκη διεξαγωγής νέου διαγωνισμού πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ άμεσα. Ακόμη και στην περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση δεν καταφέρει να ολοκληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα μέχρι το επόμενο Eurogroup, η αίσθηση στις Βρυξέλλες είναι ότι οι θεσμοί θα προσπαθήσουν να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους με ήπιο τρόπο, λέγοντας ότι υπάρχουν μερικά προαπαιτούμενα που είναι ανολοκλήρωτα, αλλά σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθούν.

Η απόφαση για την εκταμίευση του ενός δισ. θα μεταφερθεί για τον Απρίλιο, «κάτι το οποίο σίγουρα είναι αρνητικό» λένε, αλλά δημοσίως θα προσπαθήσουν να μειώσουν τις αρνητικές συνέπειες από μια τέτοια καθυστέρηση. Αυτό που τονίζουν είναι ότι, καθώς οι χρηματοοικονομικές συνθήκες της χώρας βελτιώνονται, δεν θέλουν να δημιουργήσουν αρνητικό κλίμα και οι τόνοι θα κρατηθούν χαμηλοί.

Νωρίτερα:

Νέα τηλεδιάσκεψη σήμερα με τους θεσμούς για να συζητηθεί το θέμα προστασίας της πρώτης κατοικίας, καθώς την Παρασκευή αν και σημειώθηκε πρόοδος, δεν υπήρξε σύγκλιση σε όλα τα θέματα που εγείρει πρωτίστως η ΕΚΤ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θέλει να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τους επιλέξιμους δανειολήπτες για να ενταχθούν στο νέο πλαίσιο προστασίας πρώτης κατοικίας και για αυτό ζητάει αλλαγές σε επιμέρους κριτήρια.

Την Παρασκευή η συζήτηση έγινε σε τεχνικό επίπεδο με τη συμμετοχή και τραπεζικών στελεχών. Στην τηλεδιάσκεψη του Σαββάτου θα υπάρχει και εκπρόσωπος της κυβέρνησης, γεγονός που υποδηλώνει ότι ενδεχομένως θα πρέπει να συζητηθούν και θέματα όπως τα κριτήρια που απαιτούν πολιτικές αποφάσεις.

Facebook Comments