Η Ολλανδία θα ασκήσει δίωξη για διαφθορά κατά του πετρελαϊκού κολοσσού Shell σε σχέση με το συμβόλαιο που έχει συνάψει στη Νιγηρία, αλλά και για υπερβάσεις των ορίων εκπομπών καυσαερίων τη διετία 2015 και 2016. Θα ασκήσει επίσης δίωξη κατά του ενεργειακού κολοσσού για την έκρηξη που σημειώθηκε το 2014 στη μονάδα του στο Μέρντικ στο νότιο μέρος της Ολλανδίας.

Οπως ανέφερε χθες η Shell στην ιστοσελίδα της, η εισαγγελία της Ολλανδίας ενημέρωσε τον ενεργειακό κολοσσό ότι ολοκληρώνονται οι εις βάρος του έρευνες και ετοιμάζεται να ασκήσει δίωξη εναντίον του. Η υπόθεση αφορά καταγγελίες κατά της Shell αλλά και κατά της ιταλικής Eni από το 2017. Οι δύο ενεργειακές έχουν κατηγορηθεί ότι δωροδόκησαν με 1,3 δισ. δολάρια μέλη της κυβέρνησης της Νιγηρίας το 2011. Στόχος τους ήταν να εξασφαλίσουν την εκμετάλλευση πετρελαϊκού κοιτάσματος της αφρικανικής χώρας, του γνωστού ως OPL 245. Μολονότι το ποσό καταβλήθηκε απευθείας στην κυβέρνηση της Νιγηρίας, τα χρήματα κατέληξαν τελικά στην εταιρεία Malabu Oil and Gas, που ανήκει στον Νταν Ετέτε, πρώην υπουργό Πετρελαίου της χώρας.

Για την ίδια υπόθεση αντιμετωπίζουν κατηγορίες για διαφθορά αφενός ο διευθύνων σύμβουλος της Eni, Κλάουντιο Ντεσκάλτζι, και τέσσερα πρώην στελέχη της Shell, που, σύμφωνα με τις ανακριτικές αρχές, γνώριζαν ότι οι πληρωμές θα κατέληγαν στις τσέπες επιχειρηματία και όχι του νιγηριανού κράτους. Οι δύο εταιρείες έχουν αρνηθεί τις κατηγορίες, ενώ η Eni τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή της ότι «επιμένει πως ήταν ορθή κάθε συναλλαγή σχετικά με το εν λόγω κοίτασμα και ήταν σύμφωνη με τους νόμους που εφαρμόζονται στις περιπτώσεις αυτές και με τις συνήθεις πρακτικές της διεθνούς βιομηχανίας».

Facebook Comments