Στουρνάρας: Δεν είναι νορμάλ μία εγγραφή συνομιλίας με τον κεντρικό τραπεζίτη
«Δεν είναι φυσιολογικό να τηλεφωνείς στον κεντρικό τραπεζίτη και να καταγράφεις τη συνομιλία», τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας
«Δεν είναι φυσιολογικό να τηλεφωνείς στον κεντρικό τραπεζίτη και να καταγράφεις τη συνομιλία», τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας
«Δεν είναι φυσιολογικό να τηλεφωνείς στον κεντρικό τραπεζίτη και να καταγράφεις τη συνομιλία», τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, αναφερόμενος στην υπόθεση με το τηλεφώνημα που δέχθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη.
«Αυτό το τηλεφώνημα παραβίασε τον ποινικό κώδικα, την κοινή λογική και κάθε άρθρο της συνθήκης που διασφαλίζει την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας», πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας σημείωσε ότι το δικό του καθήκον είναι να προστατεύει την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας και γι αυτό κάνει αυτό που ορίζει ο νόμος.
Όταν ρωτήθηκε για το εάν πιστεύει ότι υπάρχει εκστρατεία εναντίον του είπε πως αφήνει στο λαό και στη δικαιοσύνη να αξιολογήσει τις όποιες κινήσεις. «Τίποτα και κανείς δεν μπορεί να με εμποδίσει να κάνω το καθήκον μου» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτημα για το πόσο εύκολα μπορεί να κάνει τη δουλειά του στην Ελλάδα, ειδικά το τελευταίο διάστημα, ένας Κεντρικός Τραπεζίτης ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι οι Κεντρικοί Τραπεζίτες έχουν εντολή να είναι ανεξάρτητοι γιατί στηρίζουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Είπε ότι αυτό είναι κάτι που μερικές κυβερνήσεις δεν το επιθυμούν. Και τούτο γιατί συνήθως αυτές οι κυβερνήσεις έχουν βραχύτερο χρονικό ορίζοντα από ό,τι οι κεντρικοί τραπεζίτες και ίσως αυτή είναι η αιτία για τη σύγκρουση (conflict) που υπάρχει μερικές φορές.
Ωστόσο, είπε, το ισχύον νομικό μοντέλο με ανεξάρτητες κεντρικές τράπεζες που έχουν εξαετή θητεία είναι μια πολιτική που είναι καλύτερη από αυτή που υπήρχε παλαιότερα, όταν οι κυβερνήσεις μπορούσαν να ελέγξουν τη νομισματική και τη μακροοικονομική πολιτική. Παλαιότερα είχαμε ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες δεν υπάρχουν αυτή την περίοδο.
Σε ερώτημα για την κατάσταση των τραπεζών στην Ελλάδα, επεσήμανε ότι οι τράπεζες σε αυτή την κρίση ήταν τα θύματα. Έχουν κάνει ό,τι μπορούσαν. Έχουμε καταφέρει να μην πειραχθούν οι καταθέσεις, έχουν κεφαλαιοποιηθεί καλά και έχουν αναδιαρθρωθεί. Αλλά υπάρχουν οι επιπτώσεις της κρίσης, κυρίως αναφορικά με το ύψος των “κόκκινων” δανείων.
Για το θέμα των “κόκκινων” δανείων, συγκεκριμένα, τόνισε ότι το 70% της ευθύνης το φέρει η κρίση και το πλήθος των ανέργων που δεν μπορούν πια να τα εξυπηρετήσουν. Ένα ακόμη 20%-25% όμως αφορά σε ανεύθυνες πολιτικές που δεν μπόρεσαν να προστατεύσουν το τραπεζικό σύστημα από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Οι τράπεζες καταβάλλουν πλέον μία πολύ μεγάλη προσπάθεια να μειώσουν τα “κόκκινα” δάνεια. Έχουν μειωθεί την τελευταία τετραετία κατά 25 δισ. ευρώ, αλλά η αναλογία τους παραμένει υψηλή στο 45% του συνόλου.
Facebook Comments