Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εθνικές εκλογές του 2019 στην Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να αποδείξει τη δέσμευση και την αϕοσίωσή της στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων και μόνο μετά να διεκδικήσει μια αναθεώρηση των συμϕωνηθέντων για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος και τη μείωση των ϕορολογικών βαρών, διατύπωσε σήμερα, από το βήμα του 4ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελϕών ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, επικεϕαλής της Goldman Sachs International και πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας.

Στη διάρκεια συζήτησης με τον δημοσιογράϕο Νίκο Χατζηνικολάου και ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να πετύχει τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος και των ϕορολογικών βαρών, επισήμανε ότι η χώρα βρίσκεται σε πολύ ευαίσθητη στιγμή, λόγω των ϕετινών εκλογών, κι αυτό είναι επικίνδυνο, καθώς στη διάρκεια των προεκλογικών περιόδων οι κυβερνήσεις τείνουν να ξοδεύουν για παροχές.

«Πιστεύω ότι το πρώτο που πρέπει να γίνει από την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές είναι να δείξει δέσμευση επί των μεταρρυθμίσεων. Να ϕανεί η πρόθεση της νέας κυβέρνησης για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις, περισσότερες επενδύσεις και θέσπιση μέτρων ϕιλικών για την επιχειρηματικότητα (…) Η άποψή μου είναι πρώτα δούλεψε και μετά δείξε την απαραίτητη θέληση να πετύχεις καλύτερες συνθήκες», είπε.

Δεν είχαμε προειδοποιήσει την Ελλάδα, γιατί δεν γνωρίζαμε τα νούμερα

Σε ερώτημα αν είχε προειδοποιήσει η Κομισιόν την Ελλάδα για την επερχόμενη κρίση ο κος Μπαρόζο είπε πως «δεν είχαμε προειδοποιήσει την Ελλάδα, γιατί δεν γνωρίζαμε τα νούμερα. Ξέραμε ότι το έλλειμμα ήταν πολύ υψηλό, αλλά όταν ήρθε ο Γ.Παπανδρέου μάθαμε πόσο ήταν (…) Τα στοιχεία που λαμβάναμε δεν ήταν ακριβή, οπότε δεν μπορούσαμε να αναλάβουμε δράση», σημείωσε. Πρόσθεσε ότι η Κομισιόν είχε προτείνει στα κράτη-μέλη να εγκρίνουν την αύξηση των αρμοδιοτήτων της Eurostat, αλλά αυτή η πρόταση είχε απορριϕθεί ως πολύ παρεμβατική και μόνο μετά, υπό το ϕως των νέων εξελίξεων, έγινε αποδεκτή.

Facebook Comments