HSBC: Οι λόγοι για το τραπεζικό ράλι – γιατί οι φόβοι της αγοράς είναι υπερβολικοί
Οι ανησυχίες της αγοράς για τις ελληνικές τράπεζες φαίνονται υπερβολικές, όπως σημειώνει σε νέα έκθεσή της η HSBC
Οι ανησυχίες της αγοράς για τις ελληνικές τράπεζες φαίνονται υπερβολικές, όπως σημειώνει σε νέα έκθεσή της η HSBC
Οι ανησυχίες της αγοράς για τις ελληνικές τράπεζες φαίνονται υπερβολικές, όπως σημειώνει σε νέα έκθεσή της η HSBC. Πώς εξηγεί ο οίκος τη μεγάλη άνοδο των μετοχών το Φεβρουάριο
Όπως αναφέρει, κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου, οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές αυξήθηκαν κατά 22%-115% και κατά την άποψή της οι οδηγοί πίσω από το ράλι είναι δύο: (1) οι ελπίδες που συνδέονται με τις καλύτερες μακροοικονομικές προοπτικές (το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,2% το τελευταίο έτος) καθώς και τις καλύτερες δημοσιονομικές προοπτικές, τις περιορισμένες χρηματοδοτικές ανάγκες έως το 2032 και το μεγάλο cash buffer, και (2) τα σχέδια για την περαιτέρω επιτάχυνση της μείωσης των NPEs.
Σε ό,τι αφορά μεμονωμένα τις τράπεζες, το ράλι της Εθνικής έχει να κάνει και με την είδηση για το due dilligence που ξεκίνησε η Bank Audi για την αγορά της μονάδας της Εθνικής Τράπεζας στην Αίγυπτο (η πώληση είναι μέρος του σχεδίου αναδιάρθρωσης της ΕΤΕ) ενώ η Πειραιώς δέχθηκε σημαντική ώθηση λόγω της αναμενόμενης συμφωνίας με hedge fund για την αγορά χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων της τράπεζας (το “Nemo”, με ναυτιλιακά δάνεια ύψους 500-600 εκατ. ευρώ).
Συνολικά, για τις ελληνικές τράπεζες, οι ανησυχίες της αγοράς είναι υπερβολικές όπως επισημαίνει και “βλέπει” θετικές μακροοικονομικές προοπτικές, εφικτούς στόχοι μείωσης των NPEs και η βελτίωση των τάσεων στο επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με τα σενάρια ανάλυσης της HSBC, η αγορά αυτή τη στιγμή είναι πολύ απαισιόδοξη σε σχέση με τα δεδομένα που υπάρχουν για τις ελληνικές τράπεζες και την Ελλάδα, καθώς:
Οι μακροοικονομικές προοπτικές παραμένουν θετικές: Η HSBC αναμένει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να σημείωνει σταθερή ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, με τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Οι δημοσιονομικές προοπτικές είναι σταθερές με το κράτος να είναι πλήρως χρηματοδοτημένο για τέσσερα χρόνια (τουλάχιστον) και προς το παρόν δεν χρειάζεται περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους. Οι κίνδυνοι για τις μακροοικονομικές προοπτικές παραμένουν, αλλά φαίνονται περιορισμένοι (χρέος παραμένει υψηλό στο 183% του ΑΕΠ, ωστόσο τα επιτόκια είναι χαμηλά).
Η προβλεπόμενη μείωση των NPEs είναι μακροοικονομικά ουδέτερη. Οι τάσεις στη διαχείριση των NPEs βελτιώνονται και οι τράπεζες πετυχαίνουν τώρα τους στόχους τους για τα μη NPLs και τα NPEs. Η σχεδιασμένη μείωση των NPEs θα είναι μακρο-ουδέτερη καθώς οι εποπτικές πιέσεις επηρεάζουν αρνητικά την προσφορά και τη ζήτηση. Οι πρόσφατες προτάσεις του ΤΧΣ και της ΤτΕ για την αντιμετώπιση του προβλήματος των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων είναι απίθανο να βοηθήσουν, αλλά θα μπορούσαν να αποτελέσουν πιθανό επιταχυντή εάν υπάρξουν καλύτεροι οικονομικοί όροι. Τα τρέχοντα σχέδια μείωσης των NPEs λειτουργούν και είναι πιθανό να παραμείνουν ακριβά για τις τράπεζες ωστόσο είναι εφικτά, ενώ η αγορά φαίνεται να είναι επιφυλακτική. Η HSBC θεωρεί επίσης ότι πιο αυστηρές εποπτικές απαιτήσεις είναι απίθανες, όσο οι τράπεζες πληρούν τους στόχους τους.
Οι τάσεις στα θεμελιώδη βελτιώνονται. Αν συνδυαστούν τα δανειακά χαρτοφυλάκια των τεσσάρων τραπεζών που καλύπτει η HSBC, η αύξηση στα εξυπηρετούμενα δάνεια, αν και έχει ακόμα αρνητικό πρόσημο, είναι πάνω από τα επίπεδα των καθαρών δανείων και βελτιώνεται. Έτσι αναμένει πως η διαδικασία ανάκαμψης θα επιταχυνθεί. Το χαρτοφυλάκιο δανεισμού – και έτσι, η “πάνω γραμμή” (top line) – θα παραμείνει υπό πίεση, αλλά θα αντισταθμιστεί από χαμηλότερες προβλέψεις. Σε ό,τι αφορά την κεφαλαιακή επάρκεια, οι ελληνικές τράπεζες είδαν σημαντική μείωση του δείκτη CET 1 λόγω της εφαρμογής των IFRS9, αλλά τώρα έχουν αρχίσει να χτίζουν ξανά οργανικά τα κεφαλαιακά τους επίπεδα.
Οι ανησυχίες της αγοράς είναι υπερβολικές. Η μείωση της μέσης ημερήσιας αξίας συναλλαγών στις μετοχές των τραπεζών μεταφράζεται συχνά ως ένδειξη περιορισμένου επενδυτικού ενδιαφέροντος. Ωστόσο, οι μέσοι όγκοι συναλλαγών παραμένουν σχετικά σταθεροί τον τελευταίο χρόνο και κοντά στα επίπεδα των 16 εκατομμυρίων μετοχών.
Κούρταλη Ελευθερία
Facebook Comments