Ένα νέο ερευνητικό πρόγραμμα από την Guardian και το δίκτυο Team Populism αποδεικνύει αυτό που όλοι βλέπουν και καταλαβαίνουν: ο κόσμος μας γίνεται όλο και πιο λαϊκίστικος. Ο καθηγητής Κερκ Χόουκινς από το Brigham Young University στη Γιούτα και 46 ακόμη ερευνητές ανέλυσαν 728 ομιλίες 140 ηγετών από 40 χώρες στην Ευρώπη και την αμερικανική ήπειρο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συγκριτική έρευνα που έχει γίνει για το θέμα.

Η έρευνα δείχνει όχι μόνο ότι ο αριθμός των λαϊκιστών ηγετών έχει διπλασιαστεί, αλλά και ότι το «σκορ» του λαϊκισμού στις ομιλίες τους έχει διπλασιαστεί κι αυτό. Ενώ οι πολιτικές ομιλίες ήταν «μη λαϊκιστικές» το 2004, σήμερα είναι «κατά κάποιον τρόπο λαϊκιστικές».

Όπως θα ανέμενε κανείς, ηγέτες που θεωρούνται ευρέως λαϊκιστές, όπως ο πρώην πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, βρίσκονται ψηλά στην κλίμακα του λαϊκισμού. «Κατά κάποιον τρόπο λαϊκιστές», όμως, εμφανίζονται και πιο συστημικοί πολιτικοί, όπως οι πρώην πρωθυπουργοί της Κροατίας Ίβο Σαναντέρ και της Λετονίας Εϊναρς Ρέπσε. Μερικοί από αυτούς, μάλιστα, χρησιμοποιούν έναν λόγο ακόμη πιο λαϊκιστικό από μερικούς πραγματικούς λαϊκιστές.

Το πιο εντυπωσιακό παράδειγμα στην έρευνα είναι ο λόγος της Τερέζα Μέι στο περυσινό συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος, ο οποίος άνετα μπορεί να συγκριθεί με τον λόγο του Ντόναλντ Τραμπ όταν ορκίστηκε Πρόεδρος, έναν χρόνο νωρίτερα.

Facebook Comments