Ντέκλαν Κοστέλο: «Τηρήστε τα συμφωνηθέντα – επενδυτικό κενό €15 δισ. στην Ελλάδα»
Την έκθεση του Ευρωπαϊικού Εξαμήνου για την Ελλάδα παρουσίασε ο Ντέκλαν Κοστέλο σε συνέδριο που οργανώνει η Κομισιόν σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ στην Αθήνα
Την έκθεση του Ευρωπαϊικού Εξαμήνου για την Ελλάδα παρουσίασε ο Ντέκλαν Κοστέλο σε συνέδριο που οργανώνει η Κομισιόν σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ στην Αθήνα
Την έκθεση του Ευρωπαϊικού Εξαμήνου για την Ελλάδα παρουσίασε ο Ντέκλαν Κοστέλο σε συνέδριο που οργανώνει η Κομισιόν σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ στην Αθήνα, με θέμα την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας.
O επικεφαλής της αποστολής της Κομισιόν υπενθύμισε ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των 13 χωρών της Ε.Ε. στις οποίες διαπιστώνονται υπερβολικές μακροοικονομικές ισορροπίες και επεσήμανε την ανάγκη αυτές να αντιμετωπιστούν με την τήρηση των πολιτικών, που έχουν συμφωνηθεί.
«Τα δίδυμα ελλείμματα διορθώθηκαν ευρέως, όμως παραμένουν προβλήματα που κληρονομήθηκαν από την κρίση. Θα χρειαστούν πολλά χρόνια ακόμη για να αντιμετωπιστούν», προσθέτοντας ότι το μεγάλο ζητούμενο είναι να μετακινηθεί η χώρα από ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 2% σε ρυθμούς 4% τουλάχιστον.
Αναφερόμενος στην κληρονομιά της κρίσης, τόνισε πως αυτή είναι το υψηλό δημόσιο χρέος, η αρνητική διεθνής επενδυτική θέση και ο μεγάλος όγκος κόκκινων δανείων. Αυτά με τη σειρά τους, όπως εξήγησε, επιβαρύνουν τον ευάλωτο τραπεζικό τομέα, περιορίζουν την προσφορά πιστώσεων και κρατούν σε χαμηλά επίπεδα επενδύσεις και παραγωγικότητα.
Χαρακτήρισε ελπιδοφόρο μήνυμα την αύξηση των εξαγωγών στην Ελλάδα, η οποία όμως, όπως είπε, θα πρέπει να ενισχυθεί με περαιτέρω εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει την ιδιοκτησία τους, είπε.
Πολλές οι παράμετροι για τον νέο νόμο Κατσέλη
Για τη συζήτηση που γίνεται για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη ανέφερε ότι «συνεχίζουμε εντατικά τις συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές για ένα νέο πλάνο προστασίας, αλλά είναι πολλές οι παράμετροι. Θέλουμε να βοηθήσουμε τα ευάλωτα νοικοκυριά αλλά πρέπει να σημειωθεί ότι οι τράπεζες θα συμμετάσχουν στο κόστος, όπως και το κράτος θα αναλάβει μέρος αυτού του κόστους. Υπάρχει δυνατότητα για προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών και να μετατρέψουμε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε εξυπηρετούμενα, αλλά ο καλός σχεδιασμός είναι αυτό που μετράει γιατί από τον νόμο Κατσέλη προέκυψαν προβλήματα για τις τράπεζες.
Επιχειρήσεις- ζόμπι
«Υπάρχουν επιχειρήσεις «ζόμπι» και επιχειρήσεις που μπορούν να αναδιαρθρωθούν και να γίνουν υγιείς. Με βάση τον σχεδιασμό για τα «κόκκινα» πρέπει να δοθούν φέτος 150 εκατ. και 200 το επόμενο έτος, γύρω στα 800 εκατ. έως το 2022 και συνολικά ένα κόστος 5 δισ. σε βάθος χρόνου, αλλά στον σχεδιασμό αυτό έχουμε δρόμο ακόμα» είπε ο Ντέκλαν Κοστέλο
Αναφερόμενος στα ποσοστά της φτώχειας είπε ότι παραμένουν υψηλά, αλλά βαίνουν μειούμενα, ότι χρειάζεται πιο αποτελεσματική και στοχευμένη κοινωνική πολιτική.
O ίδιος τόνισε ότι «τα δίδυμα ελλείμματα διορθώθηκαν ευρέως, όμως παραμένουν προβλήματα που κληρονομήθηκαν από την κρίση. Θα χρειαστούν πολλά χρόνια ακόμη για να αντιμετωπιστούν», προσθέτοντας ότι το μεγάλο ζητούμενο είναι να μετακινηθεί η χώρα από ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 2% σε ρυθμούς 4% τουλάχιστον.
Η κληρονομιά της κρίσης
Υψηλό δημόσιο χρέος, αρνητική διεθνής επενδυτική θέση και κόκκινα δάνεια αποτελούν την «κληρονομιά της κρίσης» που με τη σειρά τους, όπως εξήγησε, επιβαρύνουν τον ευάλωτο τραπεζικό τομέα, περιορίζουν την προσφορά πιστώσεων και κρατούν σε χαμηλά επίπεδα επενδύσεις και παραγωγικότητα.
Χαρακτήρισε ελπιδοφόρο μήνυμα την αύξηση των εξαγωγών στην Ελλάδα, η οποία όμως, όπως είπε, θα πρέπει να ενισχυθεί με περαιτέρω εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει την ιδιοκτησία τους, είπε.
Όσον αφορά στους δημοσιονομικούς στόχους, επανέλαβε ότι θα πρέπει να τηρηθεί αυτός για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, ενώ για τις μεταρρυθμίσεις υπογράμμισε πως οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να αναλάβουν την ιδιοκτησία τους.
Facebook Comments