«Λιγότερο από ένα χρόνο μετά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, η Αθήνα είναι μάρτυρας μιας επενδυτικής άνθισης» παρατηρούν οι NY Times σε εκτενή ανταπόκρισή τους από την Αθήνα. Σε αυτήν δίνεται έμφαση στα νέα δεδομένα που φέρνουν στην αγορά ακινήτων οι βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb, στο πρόγραμμα της Χρυσής Βίζας, που έχει προσελκύσει αγοραστές από την Κίνα και αλλού και στο σταθερά ισχυρό χαρτί του τουρισμού. 

«Οι ντόπιοι ιδιοκτήτες, που πιέζονται από τη μακρά οικονομική κρίση της Ελλάδας, προσπαθούν να επωφεληθούν από την επενδυτική ανάπτυξη, να πουλήσουν διαμερίσματα ή να νοικιάσουν τα σπίτια τους στους τουρίστες σε μια φρενίτιδα που αλλάζει γρήγορα την αγορά κατοικίας» γράφει η αμερικανική εφημερίδα και συνεχίζει: «Οι νεοφερμένοι επενδυτές κυνηγούν τις λεγόμενες χρυσές βίζες της Ελλάδας, τις οποίες άλλες χώρες που πλήττονται από την κρίση, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία έχουν χρησιμοποιήσει εδώ και χρόνια για να προσελκύσουν τους επενδυτές σε μια προσπάθεια να αναζωπυρώσουν την οικονομία».

Το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι η κυβέρνηση άρχισε να διαθέτει χρυσές βίζες το 2013, προσελκύοντας αρχικά επενδυτές από τη Ρωσία, την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή. Η εξέλιξη έχει κόστος. Ενώ η άνοδος στις τιμές των ακινήτων ωφελεί τους ιδιοκτήτες, οι ενοικιαστές πλήττονται. «Οι οικογένειες εξακολουθούν να αγωνίζονται να ανακάμψουν από την κρίση και ταυτόχρονα αναγκάζονται να μετακινηθούν από τις γειτονιές της εργατικής τάξης, καθώς αυτές καταλαμβάνονται από τις επενδυτικές εταιρείες» αναφέρει προσθέτοντας πως κάτοικοι σχολιάζουν ότι η κατάσταση ομοιάζει με αυτή στη Βαρκελώνη, όπου οι ντόπιοι απομακρύνθηκαν από το κέντρο.

«Η Ελλάδα αποτελεί πλέον κορυφαίο προορισμό για τη μεσαία τάξη της Κίνας» σχολιάζει στους NY Times εκπρόσωπος κινεζικής επενδυτικής εταιρείας, υπογραμμίζοντας τη σημασία του προγράμματος χρυσής βίζας. Όπως εξηγεί οι Κινέζοι αισθάνονται άνετα να πηγαίνουν στην Ελλάδα, καθώς εκεί δραστηριοποιούνται μεγάλες κινεζικές εταιρείες όπως η Cosco. Κινέζοι πελάτες συχνά μεταβαίνουν στη Ελλάδα με μετρητά, κάνοντας μεταφορά των κεφαλαίων τους μέσω ξένων παραρτημάτων κινεζικών τραπεζών και αγοράζουν ακίνητη περιουσία.

Ωστόσο σημειώνεται ότι η ΤτΕ πρόσφατα ενίσχυσε τον έλεγχο των συναλλαγών, καθώς κάποιες ελληνικές εταιρείες επέτρεπαν να γίνονται συναλλαγές με Κινέζους πελάτες μόνο με τη χρήση πιστωτικής κάρτας.

Facebook Comments