«Η Ελλάδα ήταν ένα ιδιαίτερα ακανθώδες πρόβλημα. Δεν έπρεπε να έχει γίνει δεκτή στο ευρώ, από την αρχή». Όταν ξέσπασε η κρίση χρέους της, έπρεπε να έχει πάρει ένα «timeout» 10 ετών από την ευρωζώνη”. Τα παραπάνω αναφέρει ο Βόλφανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στους Financial Times όσον αφορά την Ελλάδα, ενώ παραδέχεται ότι και ο ίδιος δυσκολεύτηκε κάποια στιγμή.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα, ο Σόιμπλε σκέφτηκε να παραιτηθεί για το θέμα αυτό. «Το πρωί που ελήφθη η απόφαση, η Μέρκελ μου είπε:“Θα συνεχίσεις;”… Ηταν μία από αυτές τις περιστάσεις, όπου ήμασταν πολύ κοντά στην παραίτησή μου».

Σχετικά με τις συζητήσεις του με τον ομόλογό του Γιώργο Παπακωνσταντίνου το διαστημα 2009-2011 υπογραμμίζει: «Του είπα ότι πρέπει να μπορείτε να υποτιμάτε το νόμισμά σας, δεν είστε ανταγωνιστικοί. Oι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνταν για την ελληνική οικονομία επρόκειτο να είναι «δύσκολες να επιτευχθούν σε μία δημοκρατία. Γι’ αυτό πρέπει να φύγετε από το ευρώ για μία συγκεκριμένη περίοδο. Ωστόσο, όλοι είπαν ότι δεν υπήρχε πιθανότητα για κάτι τέτοιο».

Ο ίδιος δεν απομακρύνθηκε από αυτή την ιδέα, ωστόσο. Ο Σόιμπλε, σημειώνεται στο δημοσίευμα, πίεσε για ένα προσωρινό Grexit το 2015, κατά τη διάρκεια ακόμη μίας κρίσης χρέους. Αλλά η Ανγκελα Μέρκελ και άλλοι ηγέτες της ΕΕ δεν συμφωνούσαν με αυτή την ιδέα. Τότε ήταν που σκέφτηκε να παραιτηθεί.

Πηγη: FT

Facebook Comments