«Μαγνήτης» για τους επενδυτές τα ελληνικά ομόλογα -ποιοι οι κίνδυνοι
Η διπλή έξοδος στις αγορές έχει βελτιώσει το κλίμα και τη ρευστότητα στη αγορά ομολόγων
Η διπλή έξοδος στις αγορές έχει βελτιώσει το κλίμα και τη ρευστότητα στη αγορά ομολόγων
Η διπλή έξοδος στις αγορές έχει βελτιώσει το κλίμα και τη ρευστότητα στη αγορά ομολόγων, με τον τζίρο να έχει «ανεβάσει» ταχύτητα και να κινείται στα επίπεδα των 70 εκατ. ευρώ ημερησίως σε σχέση με τα 20-40 εκατ. ευρώ πριν, ενώ οι διεθνείς οίκοι συστήνουν «αγορά» των ελληνικών κρατικών τίτλων και οι επενδυτές τούς… ακούν, οδηγώντας έτσι τις αποδόσεις του 5ετούς ομολόγου σε ιστορικά χαμηλά (2,6%) και τις αποδόσεις του νέου 10ετούς σε έντονα πτωτική τροχιά (3,76%) από την ημέρα της έκδοσής του.
Στο κυνήγι των αποδόσεων
Τα ελληνικά ομόλογα έχουν γίνει «μαγνήτης» για τους επενδυτές λόγω εξωτερικών αλλά και εσωτερικών παραγόντων, μεταξύ των οποίων το ιδιαίτερα ευνοϊκό διεθνές κλίμα και το «κυνήγι αποδόσεων» των επενδυτών, η απουσία πολιτικού κινδύνου στην Ελλάδα, τα θετικά μηνύματα από τους οίκους αξιολόγησης και τη βελτίωση της μακροοικονομικής εικόνας της χώρας. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, η θετική αυτή τάση μπορεί εύκολα και γρήγορα να ανακοπεί.
Οι έξι λόγους για τους οποίους τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται πλέον στο ραντάρ των διεθνών επενδυτών είναι:
1. Η συνεχιζόμενη ήπια ρητορική της ΕΚΤ, τη στιγμή που οι πληθωριστικές πιέσεις απουσιάζουν. Με πολλά ομόλογα του πυρήνα της Ευρωζώνης να διαπραγματεύονται ακόμη και με αρνητικές αποδόσεις, οι επενδυτές αγοράζουν όλο και περισσότερο κρατικά ομόλογα χαμηλότερης πιστοληπτικής αξιολόγησης για να έχουν υψηλή απόδοση στα χαρτοφυλάκιά τους.
2. Το μεγάλο «μαξιλάρι» ρευστότητας που διατηρεί η Ελλάδα μειώνει τους κινδύνους γύρω από τη χώρα. Αυτό, μαζί με τη μακρά μέση ωριμότητα του συνολικού χρέους της Ελλάδας, καθιστά τα ελληνικά ομόλογα πολύ ελκυστικά έναντι των άλλων χωρών.
3. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να επιδιώκει μια καλή σχέση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και προχωράει στην υλοποίηση του προγράμματος.
4. Οι εκλογές του τρέχοντος έτους δεν θεωρούνται κίνδυνος. Μια νίκη της Νέας Δημοκρατίας θα επιταχύνει πιθανώς τη μείωση των ελληνικών spreads, ωστόσο ακόμη και μια νίκη Τσίπρα δεν θα ήταν κακή είδηση μεσοπρόθεσμα, εάν ακολουθήσει μια λογική διαχείριση των οικονομικών της χώρας.
5. Η βελτίωση της πρόσβασης στις αγορές μαζί με τη διόρθωση των δημόσιων οικονομικών εκτιμάται από την αγορά πως θα οδηγήσουν σε περαιτέρω αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης.
6. Γίνονται προσπάθειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών.
Οι κίνδυνοι
Στους κινδύνους γύρω από τα ελληνικά ομόλογα, οι αναλυτές τοποθετούν την επιδείνωση του διεθνούς κλίματος, την παροχολογία της ελληνικής κυβέρνησης και τον πιθανό δημοσιονομικό εκτροχιασμό λόγω των εκκρεμών δικαστικών αποφάσεων.
Τα ελληνικά ομόλογα θα εξακολουθήσουν να επηρεάζονται από τις τάσεις που επικρατούν στις διεθνείς αγορές, όπως σημειώνει στην «Κ» ο Τόμας Γουάκερ, επικεφαλής πιστωτικών αγορών στην UBS.
Αυτή τη στιγμή οι επενδυτές φαίνεται να αποτιμούν την ανάκαμψη της παγκόσμιας ανάπτυξης το καλοκαίρι και ένα θετικό αποτέλεσμα στις διεθνείς εμπορικές διαμάχες και στο Brexit. Εάν συμβούν όλα αυτά, η αγορά το έχει ήδη αξιολογήσει, αν όχι, μπορεί να οδηγηθούμε σε διόρθωση.
Επίσης, τυχόν νέες αναταραχές στην Ιταλία θα επηρεάσουν και πάλι τα ελληνικά ομόλογα, ενώ οι επενδυτές θα επικεντρωθούν στην προεκλογική εκστρατεία στην Ελλάδα και στις οποιεσδήποτε παροχές ή στις καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις.
Κούρταλη Ελευθερία
Facebook Comments