Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση όσο πλησιάζει η ημέρα που θα στηθούν οι κάλπες τόσο αυξάνονται οι σπασμωδικές κινήσεις του κόμματος που γνωρίζει ότι δεν μπορεί να αποφύγει την ήττα. Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να μιλάει για εκλογική… νίκη, αλλά στην ουσία ετοιμάζεται να δώσει σκληρή μάχη με στόχο να «κερδίσει» μια ήττα με διαχειρίσιμη διαφορά. Και καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, ο «πανικός» δύσκολα κρύβεται.

Το Μαξίμου έχει αποφασίσει να υιοθετήσει το δόγμα «λεφτά υπάρχουν». Μπορεί, χθες, κυβερνητικές πηγές να διέψευσαν τη δήλωση του Τάσου Πετρόπουλου για πληρωμή δώρου Πάσχα στους συνταξιούχους, αλλά καπνός χωρίς φωτιά δεν υπάρχει. Η κυβέρνηση ψάχνει απεγνωσμένα να δώσει μια παροχή – έκπληξη. Οι ρυθμίσεις των 120 δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς εφορία και Ταμεία έχουν προαναγγελθεί από καιρό και μπορεί να μην έχουν νομοθετηθεί ακόμα αλλά θεωρούνται πλέον «δεδομένες» από τους ψηφοφόρους.

Ετσι, υπάρχουν εισηγήσεις για να στηθεί ένα προεκλογικό γαϊτανάκι με μορφή «επιδόματος» ενός χρηματικού ποσού που θα έχει ως αιτιολόγηση είτε την «επαναφορά» των Δώρων είτε την πρώτη δόση διεκδικούμενων αναδρομικών. Αυτό που κρύβει η κυβέρνηση είναι ότι έτσι κι αλλιώς οι δικαστικές αποφάσεις που έχουν ήδη εκδοθεί είτε αναμένονται θα την υποχρεώνουν να νομοθετήσει επιστροφή χρημάτων σε συνταξιούχους, αλλά και σε δημοσίους υπαλλήλους, πάντοτε βέβαια με συνυπολογισμό των δημοσιονομικών περιθωρίων.

Το δεύτερο δείγμα «πανικού» αποκαλύπτεται από τις υποχωρήσεις που έκανε η κυβέρνηση δεχόμενη απαιτήσεις της τρόικας για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Παρά τους λεονταρισμούς των προηγουμένων ημερών η ρύθμιση κατατέθηκε στη Βουλή με «κούρεμα» σχεδόν σε όλα τα κριτήρια υπαγωγής των κόκκινων δανειοληπτών, ενώ μέχρι την ψήφιση θα παραμένει «ανοικτή» σε ενσωματώσεις αλλαγών που πιθανώς θα προκύψουν από τη συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση.

Τρίτο στοιχείο που αποδεικνύει το «άγχος» του Μαξίμου είναι η συγκρότηση ενός ευρωψηφοδελτίου «mix grill» που δεν θυμίζει τις έως τώρα τακτικές του ΣΥΡΙΖΑ. Το «μενού» περιλαμβάνει «ολίγον» από καλλιτέχνες με τη Ραλλία Χρηστίδου, την κατάλληλη αθλητική δόση με τον Ολυμπιονίκη Αλέξανδρο Νικολαΐδη και, βέβαια, τον Πέτρο Κόκκαλη, η οικογένεια του οποίου είχε δεχθεί στο παρελθόν πυρά από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για τις επιχειρηματικές δραστηριότητές της.

Η τέταρτη κίνηση εκλογικού πανικού αποδειkνύεται από το απροκάλυπτο «ποντάρισμα» του ΣΥΡΙΖΑ σε διάφορα κόμματα και… κομματίδια που ιδρύονται από διάφορα πρώην στελέχη της Ν.Δ. Στόχος το ψαλίδισμα των ποσοστών της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης, ώστε να αποφευχθεί η αυτοδυναμία. Έως τώρα, πάντως, όλα δείχνουν πως τα στελέχη αυτά δεν διαθέτουν το ειδικό βάρος για να προκαλέσουν ζημιά στη Ν.Δ., ενώ υπάρχουν ερωτηματικά για το αν όλοι αυτοί οι κομματικοί σχηματισμοί θα αντέξουν μέχρι τις κάλπες ή αν κάποιοι θα σβήσουν σαν πυροτεχνήματα.

Με βάση το αποτέλεσμα των παραπάνω κινήσεων αλλά και με ζύγισμα των δημοσκοπήσεων ο πρωθυπουργός έως τα τέλη Απριλίου θα πρέπει να πάρει και την τελευταία σημαντική πολιτική απόφαση της θητείας του. Αν θα προκηρύξει πρόωρες εθνικές εκλογές ή αν θα επιλέξει να μείνει στην εξουσία έως το φθινόπωρο ρισκάροντας τις συνέπειες των αποτελεσμάτων από τις ευρωπαϊκές και αυτοδιοικητικές κάλπες… Διαβάστε περισσότερα στο Dailypost.gr

Facebook Comments