Η Τερέζα Μέι δεν κατάφερε να περάσει τη συμφωνία αποχώρησης της από τη Βουλή των Κοινοτήτων για τρίτη διαδοχική φορά.

Συγκεκριμένα, τη συμφωνία καταψήφισαν 344 βουλευτές, ενώ 286 ψήφισαν υπέρ. Αμέσως μετά την ψηφοφορία, η κα. Μέι δήλωσε πως οι συνέπειες της απόφασης των βουλευτών είναι οδυνηρές. 

Νωρίτερα:

Η διαφορά στη συγκεκριμένη απόπειρα της Τ. Μέι έγκειται στο γεγονός ότι η πρωθυπουργός σπάει στα δύο το πακέτο του Brexit, καταθέτοντας στη Βουλή μόνο τη συμφωνία περί αποχώρησης. Με τον τρόπο αυτό αφήνει απ έξω την πολιτική διακήρυξη, τον οδικό χάρτη των διαπραγματεύσεων για το μελλοντικό καθεστώς του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ.

Στη συμφωνία αποχώρησης συμπεριλαμβάνονται τα 39 δις των υποχρεώσεων της Βρετανίας, οι λεπτομέρειες για τη διετή μεταβατική περίοδο, η προστασία των δικαιωμάτων του 3.5 εκατ. Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη Μ. Βρετανία και του 1 εκατ. Βρετανών που ζουν σε χώρες της Ευρώπης καθώς επίσης και το αμφιλεγόμενο backstop, η ασφάλεια των ανοιχτών συνόρων στην Ιρλανδία. Ο νομικός σύμβουλος της κυβέρνησης δήλωσε στην αρχή της συνεδρίασης, ότι η συμφωνία αποχώρησης θα πρέπει να περάσει από το Κοινοβούλιο έως τις 11 το βράδυ, ούτως ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση να λάβει τη χρονική παράταση από τις Βρυξέλλες.

Μετά τη συμφωνία αποχώρησης, προς ψήφιση και η πολιτική διακήρυξη

Παρόλα αυτά, όπως όλα δείχνουν, οι αριθμητικές ισορροπίες στη Βουλή δεν έχουν αλλάξει. Όσο υπάρχει το backstop, οι 10 Βορειοιρλανδοί Ενωτικοί του DUP που στηρίζουν την Κυβέρνηση επιμένουν πως δε θα την ψηφίσουν. Οι σκληροί ευρωσκεπτικιστἐς Τόριδες κρύβονται πίσω από το «όχι» των Ιρλανδών, ενώ το Εργατικό Κόμμα διαμηνύει πως θα την καταψηφίσει.

Υστάτη ελπίδα της Τερέζα Μέι είναι να κατορθώσει να πείσει το DUP δεσμευόμενη προσωπικά ότι δεν θα επιτρέψει μία εξαίρεση της Βόρειας Ιρλανδίας από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο. Παράλληλα, ελπίζει στη διαφοροποίηση ενός αριθμού βουλευτών της αντιπολίτευσης των Εργατικών, οι οποίοι διαφωνούν με την άκαμπτη στάση της ηγεσίας τους.

Facebook Comments