Η Ελλάδα προσφέρει αξία…
Η Ελλάδα προσφέρει αξία...
Οι αποδόσεις των δεκαετών κρατικών ομολόγων κυμαίνονται γύρω στο 9,5%, σε σύγκριση με γύρω ή κάτω του 4% για το ισπανικό ή το ιταλικό χρέος. Το spread έναντι του γερμανικού ομολόγου, σε περισσότερες από 800 μονάδες βάσης, εξακολουθεί να είναι υψηλότερο από ό, τι πριν από το σχέδιο διάσωσης της χώρας το 2010.
Οι οικονομικές επιδόσεις της Αθήνας έχουν «προλάβει» τις αγορές. Οι σκληρές περικοπές μισθών έχουν κερδίσει πίσω το μεγαλύτερο μέρος της ανταγωνιστικότητας των τιμών που χάθηκε στα πρώτα δέκα χρόνια της νομισματικής ένωσης. Το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού της χώρας – το οποίο δεν περιλαμβάνει τις πληρωμές τόκων – έχει μειωθεί κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ από το 2009, και αναμένεται να είναι θετικό το τρέχον έτος.
Όπως επισημαίνεται, είναι βέβαια πολύ νωρίς για να πει κανείς ότι η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει στροφή 180 μοιρών. Η οικονομία της είναι στο πέμπτο έτος ύφεσης, και το 27% του πληθυσμού τη είναι άνεργοι. Η ανάκαμψη είναι πιθανό να είναι πιο αργή και περισσότερο δύσκολη από την προβλεπόμενη την στιγμή της διάσωσης. Η ελληνική κυβέρνηση έχει περάσει δύσκολες μεταρρυθμίσεις, όπως η μείωση του δημόσιου τομέα, αλλά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανησυχεί ότι η λιτότητα έχει εξαπλωθεί άδικα, προστατεύοντας τα κεκτημένα συμφερόντων και διατηρώντας τις εγχώριες τιμές πολύ υψηλά.
Οι αποδόσεις δεν θα πέσουν πολύ σύντομα. Η μοίρα της Κύπρου στο ενιαίο νόμισμα παραμένει αβέβαιη, και οι αγορές ανησυχούν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να ακολουθήσει, εάν βγει από το ευρώ. Μια Grexit, όμως, φαίνεται λιγότερο πιθανή μέρα με τη μέρα.
Αφού ανέκτησε την ανταγωνιστικότητα των τιμών, η ελληνική οικονομία δεν έχει να κερδίσει τίποτα πια από ένα ασθενέστερο νόμισμα. Οι αγορές, επίσης, χρειάζονται να υπάρξει η διαβεβαίωση ότι ένα δεύτερο κούρεμα δεν είναι στο τραπέζι, δεδομένου του ακόμα υψηλού χρέους της Ελλάδας, στο σχεδόν 160% του ΑΕΠ.
Μια δεύτερη αναδιάρθρωση θα είναι πιο δύσκολή και λιγότερο αποδοτική από ό, τι πέρυσι, καθώς το ιδιωτικό χρέος ανέρχεται πλέον σε λιγότερο από το 10% του συνόλου. Έτσι οι ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας είναι πιο πιθανό να συνεχίσουν την επέκταση των φθηνών δανείων, εκτός εάν το πρόγραμμα βγει εντελώς εκτός τροχιάς.
Το ελληνικό χρέος θα πρέπει να πληρώσει ένα premium στον πλησιέστερο ομολόγό της, την Πορτογαλία. Ωστόσο, το τρέχον spread των 400 μονάδων βάσης φαίνεται υπερβολικό. Oι υψηλές αποδόσεις έχουν ένα πλεονέκτημα. Η χώρα θα παραμείνει υπό στενή παρακολούθηση από τις δύο αγορές και τους διεθνείς εταίρους της για τα επόμενα χρόνια. Στο νέο αυτό κόσμο της πτώσης των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης, μία τέτοια πειθαρχία είναι σπάνια. Η Ελλάδα, όπως καταλήγει το δημοσίευμα, προσφέρει λοιπόν σημαντική αξία για τους επενδυτές, σε αυτόν τον νέο κόσμο των χαμηλών αποδόσεων.
Ελευθερία Κούρταλη
Facebook Comments