Κόντρα σε όλες τις προβλέψεις, αλλά και τη χρηματιστηριακή πρακτική που θέλει να υποχωρούν όποιες μετοχές κόβουν τα δικαιώματα στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Την εξαίρεση στον κανόνα αποτέλεσε τη Δευτέρα η Alpha Bank που ξεκίνησε τη διαπραγμάτευσή της από τα 0,56 ευρώ, για να κάνει υψηλό ημέρας στα 0,69 ευρώ, κλείνοντας τελικά, στα 0,6220 ευρώ.

Η καλή συμπεριφορά της Alpha Bank, σύμφωνα με τους χρηματιστές αποτελεί καλό οιωνό για τη συμπεριφορά που θα δείξουν κατά τη διαδικασία της αύξησης και οι άλλες συστημικές τράπεζες, Εθνική και Πειραιώς, με την τελευταία να αναμένεται να «κόψει», όπως αναφέρουν πληροφορίες εντός δεκαημέρου.

Οι εντολές στις τράπεζες, με τον δείκτη τους να κλείνει στις 250,90 μονάδες με κέρδη άνω του 20%, προήλθαν κυρίως από ξένα funds, όπως το Delphi, Dromeus, Third Point, αλλά και τα desks ξένων οίκων, κυρίως από το Λονδίνο, μετά τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι επίκειται αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σύντομα.

Επιπρόσθετα, σημαντικές εντολές αγορών βγήκαν από φίλια χαρτοφυλάκια των τραπεζών, μεγαλοπελάτες του private banking, αλλά και συνδεδεμένες με τις τράπεζες εταιρείες, ΑΕΔΑΚ, τμήματα asset management, ασφαλιστικές κ.ά. 

Το γεγονός ότι η Moody’s βλέπει σημαντικά περιθώρια βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης της χώρας, μετά την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, σε συνδυασμό με τις θετικές προοπτικές της τρόικα για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας, παρά τη μείωση του στόχου από τις αποκρατικοποιήσεις φέτος στα 2 δις. από 2,6 δις. ευρώ αρχικά,  προκαλεί εμπιστοσύνη, συμβάλλοντας στην αλλαγή του κλίματος, τουλάχιστον χρηματιστηριακά.

Ισχυρά κέρδη σχεδόν κατά 30% κατέγραψε η μετοχή της Eurobank, η οποία, όπως όλα δείχνουν θα απορροφήσει μικρότερες τράπεζες και στη συνέχεια θα πουληθεί πακέτο. Η μετοχή έκλεισε στα 0,3420 ευρώ. Κέρδη 28,47% κατέγραψε η μετοχή της Πειραιώς, στα 0,379 ευρώ, ενόψει «κοψίματος», κατά 28,25% ενισχύθηκε η μετοχή της Alpha και κατά 13,57% η μετοχή της Εθνικής, στο 1,13 ευρώ με κεφαλαιοποίηση 1,38 δις. ευρώ, έναντι 1,4 δις. ευρώ της Alpha. Aπό τα 105,2 εκατ. ευρώ τζίρου, σχεδόν τα 60 εκατ. ευρώ έγιναν στις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Η Alpha τράβηξε, όπως σχολιάζουν χρηματιστές, διότι ως τιμή στο ταμπλό ήταν ιδιαίτερα ελκυστική, ενώ προεξοφλείται ένα είδος arbitrage, ενόψει της διαπραγμάτευσης των warrants. Δεν είναι και λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι η κίνηση στο ταμπλό έχει βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα, αφού επί της ουσίας, η χώρα εξακολουθεί να έχει δανεισμό στο 160% του ΑΕΠ, ελλείμματα και μικρές επιδόσεις στις αποκρατικοποιήσεις.

Από εκεί και πέρα, η αγορά έδωσε ώθηση στην ΕΧΑΕ, η οποία έκλεισε σε νέα υψηλά, στα 6,42, καθώς αναμένεται να αυξήσει σημαντικά έσοδά της από τις προμήθειες ενόψει των αυξήσεων κεφαλαίου. Κοντά στα υψηλά έτους βρέθηκε η Ελλάκτωρ, στα 2,38 ευρώ, η οποία αναμένεται να χτυπήσει την ΕΥΑΘ. Κέρδη περίπου 6% για τον Μυτιληναίο, με κλείσιμο άνω των 5 ευρώ, στα 5,15, στα 8,58 ευρώ τα ΕΛΠΕ που ευνοοούνται από την πώληση της ΔΕΠΑ, λόγω της συμμετοχής τους, στα 7,85 η ΔΕΗ, στα 3,51 ευρώ η Τέρνα Ενεργειακή που αναμένεται να συμμετάσχει σε ένα από τα σχήματα που διεκδικούν τη ΔΕΠΑ. Κλείσιμο με κέρδη στα 7,10 ευρώ για τον ΟΤΕ, στα 7,52 ευρώ για τον ΟΠΑΠ. 

Facebook Comments