«Καυτός» μήνας για την αγορά ομολόγων ο Απρίλιος
«Παράθυρο» ευκαιρίας φαίνεται να ανοίγει τον Απρίλιο για την επόμενη κίνηση του ΟΔΔΗΧ στις αγορές
«Παράθυρο» ευκαιρίας φαίνεται να ανοίγει τον Απρίλιο για την επόμενη κίνηση του ΟΔΔΗΧ στις αγορές
Αν και με τη διπλή έξοδο στις αγορές με το 5ετές και το 10ετές ομόλογο ο οργανισμός έχει καλύψει το 71% του δανειακού του προγράμματος για το 2019, στόχος του ΟΔΔΗΧ είναι η Ελλάδα να γίνει «τακτικός εκδότης» στις αγορές ομολόγων, έτσι στα σχέδια για το αμέσως επόμενο διάστημα είναι είτε το άνοιγμα υφιστάμενων εκδόσεων είτε μια νέα έκδοση για την άντληση περίπου 2 δισ. ευρώ.
Αυτό όμως θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις σχετικά με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ από το Eurogroup, καθώς και από το κλίμα που θα επικρατήσει στο διεθνές περιβάλλον.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ο Απρίλιος αναμένεται να είναι άλλος ένας «καυτός» μήνας για την αγορά ομολόγων και οι κρατικοί τίτλοι της ευρωπεριφέρειας βρίσκονται σε πλεονεκτική καθώς οι συνθήκες είναι πολύ ευνοϊκές και υπάρχει ζήτηση για ομόλογα μεγάλης διάρκειας. Όπως επισημαίνουν, πιθανές είναι οι κινήσεις από Ιταλία, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία, αλλά και την Ελλάδα. Αξίζει να σημειώσουμε πως η HSBC ύστερα από συνάντηση που είχαν στελέχη της με αξιωματούχους του ΟΔΔΗΧ σε πρόσφατο ταξίδι τους στην Αθήνα, επισήμανε πως στα σχέδια είναι μια νέα έξοδος στις αγορές.
Τραπεζικές πηγές αναφέρουν πως ένα «καλό» διάστημα για να επιχειρήσει ο ΟΔΔΗΧ μια νέα κίνηση είναι στο πρώτο μισό του Απριλίου και πριν από τις αργίες του Πάσχα των ρωμαιοκαθολικών, ωστόσο απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μην καταγραφούν άλλα εμπόδια στην εκταμίευση της δόσης από το Eurogroup, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα στείλει αρνητικό σήμα στις αγορές. Μια άλλη πιθανή ημερομηνία είναι αμέσως μετά την αξιολόγηση της S&P, η οποία αναμένεται στις 26 Απριλίου, κάτι το οποίο ωστόσο παραπέμπει στις αρχές Μαΐου λόγω των αργιών.
Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, τα επικρατέστερα σενάρια είναι δύο. Το πρώτο αφορά την έξοδο στις αγορές με ένα νέο 3ετές ομόλογο και ένα επιτόκιο κοντά στο 2%, δεδομένου ότι η απόδοση στο νέο 5ετές διαμορφώνεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και στο 2,6%. To δεύτερο, το οποίο φαίνεται να κερδίζει έδαφος, είναι το άνοιγμα μιας προηγούμενης έκδοσης μεσαίας διάρκειας, του νέου 5ετούς ή του 7ετούς που εκδόθηκε το 2018. Το άνοιγμα υφιστάμενων εκδόσεων (reopening) θα δώσει ρευστότητα σε αυτά τα ομόλογα, κάτι που είναι πολύ σημαντικό στη δευτερογενή αγορά, καθώς επιτρέπει με φυσικό τρόπο να γίνονται repos και να αυτοχρηματοδοτείται η αγορά ομολόγων.
Κούρταλη Ελευθερία
Facebook Comments