Ναι στην Cosco από το ΚΑΣ με μεγάλες καθυστερήσεις
Δεν έχει αλλάξει το «πλάνο» της Cosco για τις επενδύσεις που δρομολογούνται στο λιμάνι του Πειραιά στον απόηχο της απόφασης του ΚΑΣ
Δεν έχει αλλάξει το «πλάνο» της Cosco για τις επενδύσεις που δρομολογούνται στο λιμάνι του Πειραιά στον απόηχο της απόφασης του ΚΑΣ
Δεν έχει αλλάξει το «πλάνο» της Cosco για τις επενδύσεις που δρομολογούνται στο λιμάνι του Πειραιά στον απόηχο της απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου να κηρύξει ως αρχαιολογικό χώρο το μισό Πειραιά κατόπιν πρότασης της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Σύμφωνα με στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού, ένα μεγάλο μέρος της επένδυσης οριοθετείται εκτός κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου ενώ στη σχετική ανακοίνωση ανέφερε ότι «με την κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου δεν εμποδίζεται η επένδυση στο λιμάνι».
Οι εμπλεκόμενοι φορείς υπενθυμίζουν ότι η Cosco οφείλει να υλοποιήσει 8 υποχρεωτικές επενδύσεις, ύψους 293, 7 εκ. ευρώ. Σε σύσκεψη που έγινε χθες, συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν ομόφωνα αλλά υπό όρους, εκείνες που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του ΥΠΠΟΑ: η κατασκευή Επιβατικού Σταθμού Κρουαζιέρας, η δημιουργία πεντάστερου ξενοδοχείου στο κτίριο της Παγόδας και η χωροθέτηση ξενοδοχειακής μονάδας στο Πόρτο Λεόνε.
Σχολιάζοντας την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης δήλωσε: «Με γρήγορες κινήσεις και τις κατάλληλες πρωτοβουλίες, παρά τον απόλυτο αιφνιδιασμό που επιχείρησε η κυβέρνηση και το υπουργείο Πολιτισμού, μέσω του ΚΑΣ, η Δημοτική Αρχή του Πειραιά κατάφερε να αποτρέψει την αδικαιολόγητη και δρομολογημένη, σύμφωνα με την εισήγηση, κήρυξη του συνόλου της πόλης του Πειραιά, σε αρχαιολογική περιοχή. Με λογικά επιχειρήματα και με τη συμπαράταξη σχεδόν όλης της πόλης μπορεί να μην επετεύχθη η αναβολή της συζήτησης, λόγω της άκαμπτης και παράλογης στάσης του ΚΑΣ, αλλά επετεύχθη το μείζον, δηλαδή η αναθεώρηση του αρχικού σχεδιασμού, που ήθελε να χαρακτηριστεί ολόκληρη η πόλη ως αρχαιολογικός χώρος».
«Ο χαρακτηρισμός της Α’ και Β’ Δημοτικής Κοινότητας και μικρού μέρους της Γ’ φαίνεται να μην αποτελεί ουσιαστική μεταβολή -κάτι το οποίο θα επεξεργαστούμε μόλις η γνωμοδοτική απόφαση του ΚΑΣ υπογραφεί από την αρμόδια υπουργό- του σημερινού “status quo”, αφού και σήμερα, για κάθε δημόσιο ή ιδιωτικό έργο, απαιτείται η διαδικασία έγκρισης από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς & Νήσων, καθώς στην περιοχή αυτή ανήκει το ιστορικό κέντρο της πόλης του Πειραιά, καθώς και η πλειοψηφία των αρχαιολογικών ευρημάτων. Σε κάθε περίπτωση ο δήμαρχος Πειραιά και η δημοτική αρχή, αν απαιτηθεί, θα προασπίσουν και πάλι το συμφέρον της πόλης και των κατοίκων. Η προστασία των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς μας είναι προτεραιότητα. Ωστόσο, θα πρέπει κάποια στιγμή στην πόλη μας, οι αρμόδιοι να προχωρήσουν πέρα από την προστασία και στην ανάδειξη των σημαντικών αυτών ευρημάτων, ώστε να μπορούν αυτά να γίνουν κάποια στιγμή επισκέψιμα και φυσικά σε καμία περίπτωση όλη αυτή η διαδικασία, να μην λειτουργήσει εις βάρος της αναγκαίας και επιθυμητής από όλους προόδου και ανάπτυξης του Πειραιά και την δημιουργία θέσεων εργασίας».
Facebook Comments