Ο Δήμος Σερρών, ο όποιος ξοδεύει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για το… δημοτικό κυνοκομείο προτείνει την ευθανασία όλων των σκύλων που μοιάζουν στη ράτσα πιτ μπουλ. Βέβαια, η πρόταση του δημάρχου Σερρών κ. Πέτρου Αγγελίδη είναι ήδη γνωστή από το 2016. Για την ακρίβεια ο κ. Αγγελίδης τότε είχε προτείνει την ευθανασία όλων των αδέσποτων ζώων που δεν υιοθετούνται.

Το κυνοκομείο του κ. Αγγελίδη με τις αδιαφανείς δωρεές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από γερμανική φιλοζωική οργάνωση, με τα δημοτικά κονδύλια επίσης εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, με τις νομότυπες άδειες που αντιτίθενται στο νόμο, με τις συμβάσεις χιλιάδων ευρώ με απευθείας ανάθεση για δημοτικούς υπαλλήλους των οποίων η υποχρεωτική παρουσία στο κυνοκομείο είναι 6 φορές το χρόνο, με το «γνωστό» του μισθωτού αντιδημάρχου σήμερα και προ διετίας εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου για το κυνοκομείο κ. Χρήστου Γρηγοριάδη που βασάνισε μέχρι θανάτου και έκαψε ζωντανά δύο σκυλιά του κυνοκομείου ενώ είχε σύμβαση 7.000 ευρώ για να εργαστεί 4 φορές ως κυνοκομός εντός 1 έτους, με τα 700 σκυλιά που αλληλοσπαράσσονται λόγω υπερπληθυσμού, με τις εξαγωγές 50-80 ζώων μηνιαίως στη Γερμανία και με τα δεκάδες νεκρά σκυλιά έχει έρθει συχνά στο φως της επικαιρότητας παρά του ότι η πρόσβαση είναι απαγορευμένη.

Το 2015 βρέθηκαν πολλά πτώματα σκύλων στους κάδους έξω από το κυνοκομείο. Έκτοτε οι κάδοι μπήκαν μέσα και το κυνοκομείο έγινε άβατο, κανείς δεν μπορεί να εισέλθει παρά μόνο με έγγραφη συγκατάθεση του Δήμου και αυτό μετά από ημέρες και χωρίς το δικαίωμα να φωτογραφίσουν την κατάσταση των ζώων. Ούτε καν τα μέλη της πενταμελούς επιτροπής για τη διαχείριση των αδέσποτων δεν έχουν δικαίωμα πρόσβασης ενώ το το κυνοκομείο λειτουργεί με χρήματα των Ελλήνων πολιτών. Πλέον ο δήμος αγόρασε αποτεφρωτήριο 20.000 ευρώ. Τα επιβεβαιωμενα νεκρά σκυλιά είναι πολλές δεκάδες κάθε χρόνο (το 2013 πέθαναν 150 σκυλιά σε 45 ημέρες). Τα επιβεβαιωμένα, δηλαδή όσα έχουν τσιπ και πεθαίνουν σε εργάσιμες ημέρες. Σημειωτέον, σε έλεγχο που είχε γίνει παλαιότερα τα μισά σκυλιά του κυνοκομείου είχαν βρεθεί χωρίς τσιπ, που σημαίνει ότι ήταν σαν να μην υπάρχουν, άρα μπορούν να εξαφανιστούν ανά πάσα στιγμή.

Απαγορεύονται πλέον και οι μαζικές στειρώσεις. Μπορεί ο δήμος –σύμφωνα με πάντα με δικές τους δηλώσεις- να στέλνει τα σκυλιά ανά δεκάδες στη Γερμανία αλλά δεν θέλει συνεργασία με άλλους ξένους κτηνιάτρους που στειρώνουν εκατοντάδες ζώα δωρεάν. O φιλοζωική οργάνωση Hundegarten Serres E.V. κάνει διαρκώς εκκλήσεις εδώ και χρόνια συγκεντρώνοντας χιλιάδες ευρώ, μία από τις τελευταίες εκκλήσεις αφορά την κατασκευή στεγάστρων στο χώρο του κυνοκομείου. Άραγε οι Γερμανοί πολίτες γνωρίζουν που πάνε τα χρήματά τους;

Οι Γερμανοί γνωρίζουν ότι τα 700 σκυλιά κρατούνται έγκλειστα παρανόμως και με τα χρήματα τα δικά τους και Ελλήνων δημοτών κατασκευάστηκαν επίσης παρανόμως παραπήγματα στον προαύλιο χώρο;  Η νομοθεσία κανονικά επιβάλλει να παραμείνουν όσα ατομικά κλουβιά ορίζει η αδειοδότηση, η αδειοδότηση του κυνοκομείου Σερρών επιτρέπει την φιλοξενία έως και 70 ζώων. Ωστόσο, με κάποιο τρόπο βγήκε άδεια για 520 ζώα βασισμένη στα αυθαίρετα παραπήγματα τα οποία όμως η πολεοδομία προ 2 μηνών τους υποχρέωσε να γκρεμίσουν. Η πρωτοφανής άδεια για 520 σκυλιά παραμένει παρόλα αυτά μέχρι και σήμερα.

Πάντως ο κ. Χρήστος Γρηγοριάδης, που παρά το σάλο που έχει ξεσπάσει ουκ ολίγες φορές λόγω των δηλώσεων και των πράξεών του, από εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για το κυνοκομείο προήχθη από το δήμαρχο Πέτρο Αγγελίδη σε έμμισθο αντιδήμαρχο επί του θέματος. Το 2016 δήλωνε: «Δυστυχώς υπάρχουν κάποιοι ακραίοι φιλόζωοι που εμποδίζουν το Δήμο να εφαρμόσει το νόμο και δεν επιτρέπουν την ευθανασία και την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων. Ζητάμε να σεβαστούν το νόμο για την ευθανασία και την περισυλλογή των αδέσποτων», αγνοώντας πλήρως το νόμο που απαγορεύει την ευθανασία των ζώων (εκτός και αν συντρέχουν σοβαροί και μη αναστρέψιμοι λόγοι) και την ασυλοποίησή τους. Το 2019 επανήλθε δριμύτερος, όπως καταγγέλλει ο Φιλοζωικός Όμιλος Σερρών, προχθές στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της πενταμελούς επιτροπής διαχείρισης αδέσποτων εισηγήθηκε την ευθανασία όλων των φιλοξενούμενων αδέσποτων που μοιάζουν με πιτ μπουλ μέσα σε ένα μήνα, αν δεν υιοθετηθούν από τις ντόπιες φιλοζωικές οργανώσεις. Προκειμένου μάλιστα να έχει την ευχέρεια να προχωρήσει σε όλες τις “νόμιμες” διαδικασίες αν δεν υιοθετηθούν τα άτυχα ζώα, φρόντισε να τα κατατάξει, χωρίς καμία απολύτως νομιμότητα και διαφάνεια, στα επιθετικά και επικίνδυνα. Όλα αυτά χωρίς να προσκομίσει στην επιτροπή κανένα στοιχείο από τα μητρώα ή τις καρτέλες των ζώων που να δικαιολογεί αυτή την απόφαση.

Η 4η Απριλίου είναι αφιερωμένη στα αδέσποτα ζώα, σε αυτά τα ανήμπορα και ανυπεράπιστα πλάσματα που ο άνθρωπος εγκατέλειψε και κακοποίησε. Η φιλοζωία είναι ζήτημα πολιτισμού, παιδείας και, όπως αποδεικνύεται, πολιτικής. Η απάντηση σε κάθε δημαρχίσκο και έμμισθο εντεταλμένο είναι η ρήση του Μαχάτμα Γκάντι: «Το μεγαλείο ενός έθνους και η ηθική του πρόοδος μπορεί να κριθούν από τον τρόπο που φέρεται στα ζώα».

Τα στοιχεία στα οποία βασίστηκε το ρεπορτάζ:

              

 

Facebook Comments