Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εκδήλωση στο Γαλάτσι ήταν μια σημαντική τόνωση για το πληγωμένο ηθικό του ΣΥΡΙΖΑ. Η συγκέντρωση ήταν μεγάλη, με παλμό και ο Αλέξης Τσίπρας θύμισε κάτι από τον…αγωνιστικό εαυτό του τις μέρες του 2015. Δεν υπάρχει, άλλωστε, αμφιβολία ότι ο κ. Τσίπρας είναι campaigner.

Όλα αυτά, όμως, έχουν όρια: για παράδειγμα, πόσοι καινούργιοι ψηφοφόροι ήρθαν στον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή στη σκηνή ανέβηκαν…ο Μπίστης, ο Τζουμάκας και τα άλλα τα παιδιά; Κανείς, κατά βάση, με εξαίρεση τους νέους «συνεργαζόμενους», όπως ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος ως και μέχρι πριν από λίγους μήνες «ξόρκιζε» τον ΣΥΡΙΖΑ και προχθές υπέγραψε συμφωνητικό συμπόρευσης μαζί του.

Το βασικό πρόβλημα που υπάρχει στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι το…σύνδρομο του Πάγκαλου. Δεν είναι επιστημονικά κατηγοριοποιημένο, αλλά παρατηρείται πολλές φορές πολιτικά. Φερ ειπείν, μπορεί οι δημοσκοπήσεις να καταγράφουν καθαρό προβάδισμα της ΝΔ, αλλά οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ δεν τις πιστεύουν. Γνησίως δεν τις πιστεύουν, δεν προσποιούνται. Και εξ αυτού πιστεύουν ότι το κυβερνών κόμμα μπορεί να κάνει άλλη μια ανατροπή, να ξαναβγάλει άσσους από το μανίκι, όπως στο δημοψήφισμα που κάποια στιγμή πήγε να χαθεί ή στις δεύτερες εκλογές του 2015.

Αυτή η πεποίθηση συνοδεύεται από κάτι που στην πολιτική είναι μοιραίο: την αλαζονεία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι «κούλης» και περιγράφεται ως οριακά «αφελής», η ΝΔ είναι απαξιωμένη στα μάτια των πολιτών και ο πρωθυπουργός είναι, κατ’ αντιπαραβολή, ο «Αλέξης» των πολλών. Έτσι, όμως, την πάτησε το 1994 και ο Θεόδωρος Πάγκαλος: ο ίδιος ήταν κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, κι όμως, έχασε τον δήμο της Αθήνας από τον «Κύριο Τίποτα», τον άρτι εκλεγέντα βουλευτή της Α’ Αθηνών με τη ΝΔ, τον Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Οι άνθρωποι που στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ υποτιμούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ. Συγκεντρώσεις, όπως αυτή στο Γαλάτσι, με μεγάλη κινητοποίηση υποδαυλίζουν αυτό το αίσθημα υπεροχής. Γι’ αυτό και η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, με…Διαβάστε περισσότερα στο Dailypsost.gr

Facebook Comments