Σχεδόν δεκαπέντε μήνες από τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης Novartis που χαρακτηρίστηκε από Μαξίμου και υπουργούς ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων των εποχών, τα ευρήματα της δικαστικής έρευνας είναι πενιχρά και παραπέμπουν μάλλον σε φιάσκο.

Η διαρροή χθες, από ανώτερες πηγές, του πρώτου μέρους των ερευνών που αφορούν την περίοδο 2011-2012 δεν τεκμηρίωνε τους ισχυρισμούς του Μαξίμου περί πρωτοφανούς πολιτικού σκανδάλου. Οι εισαγγελικές αρχές δεν εντόπισαν λογαριασμούς. θέτουν στο αρχείο τις κατηγορίες για τους κ.κ. Πικραμμένο, Βενιζέλο, Κουτρουμάνο και Λυκουρέντζο ενώ για τον τότε υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο στέλνουν το φάκελο ξανά στη Βουλή ζητώντας την άρση της ασυλίας του για να συνεχιστούν οι έρευνες γύρω από το πρόσωπό του.

Ο ίδιος μιλά για πολιτική αλητεία και δηλώνει ότι θα προσφύγει με μηνύσεις κατά των “σκευωρών”. Ο  κ Λοβέρδος ερευνάται για τον τρόπο τιμολόγησης τεσσάρων φαρμάκων της Novartis χωρίς να υπάρχουν στοιχεία για διακίνηση μαύρου χρήματος.

Για τα υπόλοιπα πέντε πρόσωπα, Αντώνη Σαμαρά, Αδωνι Γεωργιάδη, Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμόπουλο και Μάριο Σαλμά, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι έρευνες συνεχίζονται προφανώς επειδή δεν έχουν βρεθεί ενδείξεις αλλά οι ίδιοι παραμένουν σε ένα καθεστώς πολιτικής ομηρείας.

Είναι σαφές ότι το χαρτί Novartis που κρατούσε στα χέρια του το Μαξίμου έχει καεί για τρεις βασικούς λόγους.

Πρώτον, η αξιοπιστία των προστατευόμενων μαρτύρων είναι μηδαμινή καθώς τα περί τροχήλατης βαλίτσας και καταγγελιών για δωροδοκίες δεν τεκμηριώθηκαν και μάλιστα οι υποθέσεις για τέσσερις πολιτικούς μπαίνουν στο αρχείο. Επομένως, γιατί να έχουν πει αλήθεια για τους επόμενους πέντε;

Δεύτερον, ένας από τους προστατευόμενους μάρτυρες η ταυτότητα του οποίου έχει αποκαλυφθεί κατήγγειλε ότι δέχθηκε πιέσεις προκειμένου να επιβαρύνει τη θέση των πολιτικών για τους οποίους είχε ξεκινήσει η έρευνα.

Τρίτον, η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε καμια διοικητική κύρωση κατά της Novartis η κερδοφορία της οποίας μεγάλωσε στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ ενώ πρόσφατες είναι οι καταγγελίες για αλλαγές στο σύστημα τιμολόγησης υπέρ των φαρμακοβιομηχανιών.

Ολα αυτά δείχνουν ότι η υπόθεση Νοvartis που ξεκίνησε σαν πολιτική βόμβα, σε μεγάλο βαθμό έχει μετατραπεί σε πυροτέχνημα. Εάν το Μαξίμου ελπίζει σε εκλογική ανάκαμψη με βάση το χαρτί της Novartis τα μέχρι τώρα στοιχεία των ερευνών δείχνουν ότι η προσπάθεια αυτή δεν θα έχει αποτέλεσμα… Διαβάστε περισσότερα στο Dailypost.gr

Facebook Comments