Brexit: Μα που είναι εν τέλει το σχέδιο;
Παραμονή μιας ακόμα Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το Brexit το Λονδίνο δεν έχει καταθέσει έναν οδικό χάρτη
Παραμονή μιας ακόμα Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το Brexit το Λονδίνο δεν έχει καταθέσει έναν οδικό χάρτη
Κυριακή απόγευμα η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι προσπάθησε, καθισμένη στον καναπέ της αγροικίας της στο Τσέκερς, να εξηγήσει στο βρετανικό τηλεοπτικό κοινό το χάος που εξακολουθεί να επικρατεί στη διαδικασία αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ. Για μια ακόμα φορά η βρετανίδα πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την πρωτοβουλία της για την εξεύρεση υπερκομματικής λύσης στο αδιέξοδο.
Με την ομιλία της η Τερέζα Μέι θέλησε να πετύχει δύο στόχους. Πρώτον, ζήτησε την κατανόηση των Βρετανών για την δύσκολη κατάσταση που βιώνει η χώρα και για πολλοστή φορά απέδωσε την ευθύνη στο κοινοβούλιο, το οποίο στην ουσία απέκλεισε ένα Brexit δίχως προηγούμενη συμφωνία με την ΕΕ. Δεύτερον, η πρωθυπουργός κατέστησε υπεύθυνους του Εργατικούς για το γεγονός ότι θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπως όλα δείχνουν, με άδεια χέρια, μιας και θεωρείται σχεδόν αδύνατη, μέσα στις επόμενες ώρες, μια επίτευξη συμφωνίας που θα διασφαλίσει την έγκριση της βρετανικής βουλής.
Για να αποδεχθεί το βρετανικό αίτημα για περαιτέρω αναβολή του Brexit, η ΕΕ ζητά από το Λονδίνο έναν οδικό χάρτη που θα ορίζει τα επόμενα βήματα. Μια επιπλέον παράταση μεγαλύτερης διάρκειας προϋποθέτει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα συμμετάσχει στις ευρωεκλογές στις 26 Μαΐου, ζητούν οι Βρυξέλλες. Μέχρι τότε όμως ο χρόνος δεν θα πρέπει να αναλωθεί σε διαφωνίες μεταξύ των βρετανικών κομμάτων, αλλά να διεξαχθούν είτε ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit είτε πρόωρες εκλογές, είτε ακόμη να κατατεθεί ένα λεπτομερές σχέδιο για την επίλυση της κρίσης.
Υπομονή με το Λονδίνο συστήνει ο Ντόναλντ Τουσκ
Μέχρι αυτή την ώρα οι χώρες-μέλη δεν έχουν ενιαία γραμμή για το πως θα απαντήσουν στο βρετανικό αίτημα για αναβολή της αποχώρησης μέχρι τις 30 Ιουνίου. Βέλγοι, Γάλλοι και Ισπανοί αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το αίτημα της Τερέζα Μέι. «Αν οι Βρετανοί δεν καταθέσουν σχέδιο τότε είναι σαν να αποφασίζουν υπέρ ενός σκληρού Brexit», δήλωσε χωρίς περιστροφές η γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Αμελί Μονσαλέν.
Από την πλευρά του το Βερολίνο ζητά από το Λονδίνο περισσότερες εξηγήσεις, μιας και ως γνωστόν η καγκελάριος Μέρκελ επιδιώκει να αποτρέψει ένα Brexit δίχως συμφωνία. Όμοια στάση τηρεί και η Πολωνία. Ακόμα και ο ιρλανδός πρωθυπουργός Λέο Βαράντκαρ δήλωσε ότι «κανείς δεν θα συγχωρούσε» ένα κράτος-μέλος που θα έθετε βέτο κατά του βρετανικού αιτήματος για νέα παράταση του Brexit. Υπομονή με τους Βρετανούς ζητά και ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προτείνοντας αναβολή της αποχώρησης για ένα χρόνο αλλά και ένα Brexit μόνο βάσει προηγούμενης συμφωνίας με την ΕΕ.
Facebook Comments