Νέες διαστάσεις παίρνει η υπόθεση της Novartis και η στοχοποίηση του Ανδρέα Λοβέρδου με βάση μια νέα κατάθεση που εμφανίστηκε πριν από λίγο καιρό. Πρόκειται για τον πρώην σύμβουλο του πρώην υπουργού Υγείας, Νικόλαο Μανία, ο οποίος έχει καταθέσει όλα όσα περιγράφονται εναντίον του Λοβέρδου στη δικογραφία που πήγε στη Βουλή.

Αν, ωστόσο, διαβάσει κανείς τις καταθέσεις των δύο προστατευόμενων μαρτύρων της «Κελέση» και του «Σαράφη» θα διαπιστώσει ότι ο Μανίας αναφέρεται ως πρόσωπο που έχει ο ίδιος δωροδοκηθεί.

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, έχει καταγγελθεί από τους δύο μάρτυρες ότι είχε δωροδοκηθεί από την φαρμακοβιομηχανία. Η μαρτυρία του μάλιστα, χαρακτηρίζεται αναφορά και παρά το γεγονός ότι ο ίδιος εμφανίζεται εδώ και πάνω από ένα χρόνο ως δυνάμει κατηγορούμενος από δύο προστατευόμενους μάρτυρες, υπάγεται στο καθεστώς των ευεργετικών διατάξεων της νομοθεσίας «για πρόσωπα που βοηθούν τις Αρχές». 

Συγκεκριμένα, από τον Ιανουάριο του 2018 τον Μανία τον είχαν κατονομάσει ως δωροδοκηθέντα από τη Novartis οι μάρτυρες «Κελέση» και «Σαράφης». Μάλιστα, είχαν καταθέσει ότι η δωροδοκία προς τον σύμβουλο Νικόλαο Μανία, «γινόταν και μέσω εταιρειας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, που έχει συνάψει η Novartis με την εταιρεία συμφερόντων του (έδρα Σκωτία) Minte Ltd. Ελεγαν επίσης, ότι ο ίδιος, ο Νικόλαος Μανίας παρενέβαινε στην τιμολόγηση των φαρμάκων και «μετέβαλε τις τιμές προς τα πάνω εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της Novartis, αλλά και του ιδίου, καθώς λάμβανε γι’ αυτό παράνομα χρηματικά ανταλλάγματα».

Με αυτά τα δεδομένα – ότι ο ίδιος κατονομάζεται ως χρηματιζόμενος, αλλά ως δυνάμει ένοχος- εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για την ποινική αξιολόγηση των όσων κατέθεσε ο Νικόλαος Μανίας στις 4 Απριλίου στην εισαγγελία κατά της Διαφθοράς. Επιπλέον είναι τουλάχιστον αξιοσημείωτο το γεγονός ότι τα όσα είπε δεν χαρακτηρίζονται ως μαρτυρία- κατάθεση αλλά ως αναφορά – «έκθεση αναγγελίας αξιόποινης πράξης» και μάλιστα με αυτό το πρόσχημα υπάγεται ο Μανίας στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου για τα πρόσωπα που βοηθούν τις Αρχές.

Facebook Comments