Η Ελλάδα θα ζητήσει αυτή την εβδομάδα τη συναίνεση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητα (ESM) για την πρόωρη αποπληρωμή δανείων που έχει λάβει από το ΔΝΤ.

Με την προεξόφληση ενός τέτοιου ποσού η ελληνική κυβέρνηση «περνάει» ένα θετικό μήνυμα στις αγορές σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, λειαίνοντας ακόμη περισσότερο το έδαφος για νέα έκδοση ομολόγου. Παράλληλα, μπορεί να το κεφαλαιοποιήσει και πολιτικά «διαμηνύοντας» την απεξάρτηση της χώρας από τον έλεγχο του ΔΝΤ. Αξίζει να σημειώσουμε πως χθες τα ελληνικά ομόλογα δέχθηκαν νέα ώθηση λόγω των θετικών εξελίξεων γύρω από το θέμα αυτό, με την απόδοση του 5ετούς ομολόγου να διαμορφώνεται στο 2,14% και σε νέο ιστορικό χαμηλό, ενώ η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 3,28%, μια ανάσα από τα ιστορικά χαμηλά του 3,21% που σημειώθηκαν τον Ιούνιο του 2005, με το spread να φθάνει τις 321 μονάδες βάσης.

Την ίδια στιγμή, καθώς η Ελλάδα θα εξακολουθεί να διατηρεί ανεξόφλητο ποσό περίπου 5,6 δισ. ευρώ προς το Ταμείο, καθησυχάζονται και οι φόβοι της Ολλανδίας και της Γερμανίας, οι οποίες και έχουν αντιδράσει στην πρόωρη αποπληρωμή, καθώς δεν επιθυμούν την απόσυρση του ΔΝΤ από τις τακτικές αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας και ζητούσαν διαβεβαιώσεις.

Αξίζει να σημειώσουμε πάντως πως την εξέλιξη αυτή την είχε ήδη προαναγγείλει ο ΟΔΔΗΧ τον περασμένο Σεπτέμβριο σε παρουσίασή του στους ξένους επενδυτές, λέγοντας πως 3,3 δισ. ευρώ από το «μαξιλάρι ρευστότητας» έχουν συμφωνηθεί με το Eurogroup πως θα διατεθούν για την επαναγορά χρέους (ΔΝΤ, ΕΚΤ κ.λπ.), του οποίου οι όροι δεν είναι ευνοϊκοί, έτσι ώστε να μειωθεί το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους. Το θέμα της πρόωρης αποπληρωμής συζητήθηκε κατά τη συνάντηση που είχε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, με την κ. Λαγκάρντ να σημειώνει ότι συμφωνεί και ότι το Ταμείο είναι ικανοποιημένο από αυτή την εξέλιξη. Ο ESM έχει ήδη δηλώσει τη στήριξή του σε μια τέτοια κίνηση, καθώς, όπως είχε πει ο Κλάους Ρέγκλινγκ κατά το πρόσφατο Eurogroup, «έχει οικονομική λογική για λόγους αναδιάρθρωσης του χρέους».

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments