Τελικά γιατί τόση φασαρία για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και το ευρώ; Πόσο έχει ωφεληθεί η χώρα και οι πολίτες από την συμμετοχή μας στην νομισματική ένωση; Το Bloomberg δίνει κατανοητές απαντήσεις με βάση ορισμένους θεμελιώδεις δείκτες. Και το πρόσημο είναι θετικό.

Κατά κεφαλήν ΑΕΠ

Με τη συμμετοχή της στην Ευρωζώνη η Ελλάδα είδε την οικονομία της (ως προς το κατακεφαλήν εισόδημα) να αυξάνεται κατά 25%, πλησιάζοντας τον σχετικό μέσο όρο των υπολοίπων μελών της Ένωσης. 

Η πτώση σε ποσοστό 74% από τον προρρηθέντα μέσο όρο από το 2012 έως και σήμερα είναι αποτέλεσμα της παγκόσμιας ύφεσης αλλά και της ίδιας της ελληνικής κρίσης. 
 

Χρηματιστήριο

Η μεγάλη ανάκαμψη του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών την περίοδο μεταξύ 2003 – 2007, δεν αναιρεί το γεγονός ότι στην πραγματικότητα ο δείκτης ουδέποτε ανέκαμψε στα προ της εισόδου της Ελλάδας στην νομισματική ένωση επίπεδα, έχοντας πέσει κατά 800 μονάδες από τις τότε 6.355 μονάδες, σημειώνεται στο σχετικό άρθρο.
 

Εμπόριο

Οπωσδήποτε στα θετικά της εισόδου της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ συγκαταλέγεται η θεαματική αύξηση των συναλλαγών της χώρας με τα άλλα κράτη-μέλη: το ύψος των εξαγωγών προς τα ευρωπαϊκά κράτη εκτοξεύθηκε στα 11,2 δις δολάρια από τα 4,5 δις του 2000. 

Ωστόσο, σχολιάζει το Bloomberg, την ίδια περίοδο η Ελλάδα αύξησε θεαματικά τις εξαγωγές και προς τρίτες χώρες: από τα 6,5 δις στα 24,8 δις δολάρια, ουσιαστικά  υπονομεύοντας  ένα βασικό επιχείρημα υπέρ  της δημιουργίας νομισματικής ένωσης. 
 

Ανεργία Νέων

Η είσοδος της Ελλάδας στην ευρωζώνη αποδείχτηκε ευεργετική για την απασχόληση, ιδίως των νέων μέχρι 24 ετών. 

Η μεγάλη άνοδος στους δείκτες ανεργίας, που επί του παρόντος αγγίζει το 50% και αναγορεύεται στην 2η υψηλότερη παγκοσμίως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, αποδίδεται στην παγκόσμια ύφεση και την κρίση χρέους.   
 

Αποταμιεύσεις 

Η πρόσβαση σε φθηνή πίστωση, ως αποτέλεσμα της εισόδου της χώρας στην Ευρωζώνη, είχε ως αποτέλεσμα ένα πολυετές ράλι δαπανών για τους Έλληνες, οι οποίοι μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 90 είχαν συγκεντρώσει σε καταθέσεις ποσό ίσο με το 16% του ΑΕΠ. 

Οι οικονομικοπολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ετών «τρόμαξαν» τον πληθυσμό, περιορίζοντας ταυτόχρονα την ρευστότητα, γεγονός που οδήγησε τους Έλληνες πίσω στην λογική των καταθέσεων. Ήδη, το 2013, όπως σημειώνει το Bloomberg, το επίπεδο αποταμιεύσεων άγγιξε το 11% του ΑΕΠ.  
 

Facebook Comments