«Μάχη» φέρεται να έδωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι για την αύξηση του ELA (έκτακτος μηχανισμός ρευστότητας) για την Ελλάδα σύμφωνα με τον Χιούγκο Ντίξον. 

«Υπήρξε μια μακρά, σκληρή συζήτηση στην ΕΚΤ τη νύχτα της Τετάρτης για το αν θα εγκριθεί η πρόσθετη ρευστότητα για τις ελληνικές τράπεζες πριν ο Ντράγκι υπερισχύσει» αναφέρει χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφους του πρακτορείου Reuters. 

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ προχώρησε την Πέμπτη σε αύξηση του ELA, ύψους 900 εκατ. ευρώ, μετά και την ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων από τη Βουλή, κίνηση που έδωσε σημαντική ανάσα ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες. «Τα πράγματα έχουν πλέον αλλάξει» δήλωσε λακωνικά ο Μάριο Ντράγκι, τονίζοντας μάλιστα ότι είναι απαραίτητη η ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους, κάτι που προκαλεί τη δυσφορία του Βερολίνου. 

Σημειώνεται ότι το Σάββατο ο πρόεδρος της ΕΚΤ, που υποστηρίζει την Ελλάδα έναντι άλλων κεντρικών τραπεζιτών όπως ο Γενς Βάιντμαν της Bundesbank, ήρθε σε έντονη αντιπαράθεση με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 

Facebook Comments