Στην τελική ευθεία η ίδρυση Αναπτυξιακού Ταμείου
Στην τελική ευθεία η ίδρυση Αναπτυξιακού Ταμείου
Στην τελική ευθεία η ίδρυση Αναπτυξιακού Ταμείου
Παράλληλα, όπως γνωστοποιείται από το υπουργείο Ανάπτυξης, συνεχίζονται οι επαφές με ελληνικούς και διεθνείς επενδυτικούς φορείς, προκειμένου να συμμετάσχουν στο Ταμείο, όπως και οι διαπραγματεύσεις σε πολιτικό επίπεδο.
Στο πλαίσιο αυτό:
-Υπάρχουν οι καταρχήν θετικές γνώμες από γνωστούς ελληνικούς επενδυτικούς θεσμούς, όπως τα Ιδρύματα Ωνάση και Νιάρχου και έχουν ξεκινήσει επαφές με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) καθώς και με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) για να εξετάσουν τη στήριξη τους.
-Μετά την παρουσίαση στην ομάδα της KfW προγραμματίζεται ανάλογη εκδήλωση για την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ETEπ) ως τα τέλη Μαΐου, όπως και συνάντηση με στελέχη της γαλλικής Caisse de depots.
Ο σκοπός αυτών των παρουσιάσεων είναι η εναρμόνιση των προσπαθειών με την εμπειρία και τη γνώση των παραπάνω θεσμών.
Υπενθυμίζεται το ενδιαφέρον της κυβέρνησης του Κατάρ καθώς και της πρωτοβουλίας Ελλήνων ομογενών (Hellenic Initiative).
Σε κάθε περίπτωση η προσπάθεια συνεχίζεται.
Το Ταμείο θα λειτουργεί σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ε.Ε., με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και ένας από τους βασικούς του σκοπούς θα πρέπει να είναι η κερδοφορία και η παραγωγή αποδόσεων στους μετόχους του. Σύμφωνα με το μέχρι στιγμής σχεδιασμό, θα παράσχει κεφάλαια αλλά και υποστήριξη – εμπειρογνωμοσύνη που θα βελτιώσει την επιλογή και την ολοκλήρωση των επενδυτικών σχεδίων.
Το Ταμείο θα χρηματοδοτηθεί από τρεις τύπους κεφαλαίων, χωρίς να απαιτούνται πρόσθετα κεφάλαια από τα ευρωπαϊκά κράτη:
– Kεφάλαια από τα Διαρθρωτικά Ταμεία και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).
– Mε τη μορφή ιδίων κεφαλαίων, άμεσων χρηματοδοτήσεων ή εγγυήσεων από αναπτυξιακές τράπεζες (π.χ. KfW) και διεθνείς επενδυτικούς οργανισμούς (π.χ. ΕΤΕπ).
– Kεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές και τοπικά/διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Σημειώνεται ότι προηγήθηκε το τελευταίο 8μηνο σειρά πρωτοβουλιών για το σχεδιασμό και την προετοιμασία του Ταμείου. Συγκεκριμένα, οι ελληνικές αρχές έχουν ήδη δημιουργήσει μια Διεθνή Συντονιστική Επιτροπή με συμμετέχοντες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ομάδα Δράσης (Task Force) για την Ελλάδα, το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών, την KfW, την ΕΤΕπ και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, με στόχο την παροχή συμβουλευτικής βοήθειας στην ελληνική κυβέρνηση σχετικά με το πεδίο εφαρμογής, την οργανωτική δομή και την πιο κατάλληλη εταιρική δομή ενός φορέα για την Ανάπτυξη Επενδυτικού Ταμείου, που προορίζεται να προσφερθεί ως καταλύτης χρηματοδότησης καθώς και ως κέντρο εμπειρογνωμοσύνης που θα βελτιώσει την επιλογή και την ολοκλήρωση των σχεδίων.
Ακόμη, πραγματοποιήθηκε μελέτη της OliverWyman η οποία προσδιορίζει με σαφήνεια την ύπαρξη σημαντικών κενών στη χρηματοδότηση διάφορων τομέων της ελληνικής χρηματοπιστωτικής αγοράς που θα μπορούσαν τουλάχιστον μερικώς να αντιμετωπιστούν με το Αναπτυξιακό Ταμείο και την πρόσθετη αξία που θα δώσει στην ελληνική οικονομία.
Τέλος, έχει οριστεί μια ομάδα έμπειρων νομικών και επενδυτικών συμβούλων προκειμένου η προσπάθεια να ολοκληρωθεί επιτυχώς.
Facebook Comments