Η ταινία, που προβάλλεται εκτός συναγωνισμού, και που από μεθαύριο, Πέμπτη, θα αρχίσει να προβάλλεται και στην Ελλάδα, είναι μια αλληγορία πάνω στο αμερικανικό όνειρο, μέσα από την ιστορία ενός μυστηριώδη νεόπλουτου, του Τζέιν Γκάτσμπι, στην Αμερική της δεκαετίας του 20, περίοδο της τζαζ, της ποτοαπαγόρευσης, του γκανγκστερισμού αλλά και της ανόδου του χρηματιστηρίου, με τον Γκάτσμπι να προσπαθεί να ξαναζωντανέψει τον έρωτά του για τη γυναίκα που όταν ήταν φτωχός τον άφησε για να παντρευτεί έναν πλούσιο.

Φανταστικό, με το γνωστό στο φεστιβάλ των Κανών γκλάμορ, ξεκίνημα, με τον Αυστραλό σκηνοθέτη της ταινίας Λούρμαν και τους σταρ του, Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Κάρεϊ Μάλιγκαν και Τόμπι Μαγκουάιρ, να διασχίσουν στο κόκκινο χαλί της Κρουαζέτ μπροστά στους αμέτρητους φαν, που ετοιμάζονται να μαζευτούν έξω από το Μέγαρο του φεστιβάλ (ήδη, για να εξασφαλίσουν θέση, έχουν στήσει τις καρέκλες και τις σκάλες τους από σήμερα) για να τους θαυμάσουν και να πάρουν αυτόγραφα.

Είκοσι μία συνολικά ταινίες διαγωνίζονται στο εξαιρετικά ενδιαφέρον 12ήμερο του φεστιβάλ για το Χρυσό Φοίνικα και τα άλλα βραβεία της εκδήλωσης, της πιο σημαντικής στο χώρο του κινηματογράφου, που θα απονείμει ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, διάσημος Αμερικανός σκηνοθέτης Στίβεν Σπίλμπεργκ και τα μέλη του: οι σκηνοθέτες Ανγκ Λι, Κρίστιαν Μουντζίου, Λιν Ράμσεϊ και Ναόμι Καβάζε, και οι ηθοποιοί Νικόλ Κίντμαν, Βίντια Μπάλαν, Ντανιέλ Οτέιγ και Κρίστοφ Γουόλτζ.

Ανάμεσα στις ταινίες που θα διαγωνιστούν περιλαμβάνονται και έργα από διάσημους σκηνοθέτες, όπως οι αδερφοί Ιθαν και Τζόελ Κοέν, Ρομάν Πολάνσκι, Αλεξάντερ Πέιν, Αρνό Ντεπλεσέν, Τζιμ Τζάρμους, Ασγκάρ Φαραντί, Φρανσουά Οζόν, Στίβεν Σόντερμπεργκ κ.ά.

Αύριο, στο κόκκινο χαλί αναμένεται να παρελάσουν και άλλοι διάσημοι σταρ, όπως οι Μάικλ Ντάγκλας, Ματ Ντέιμον, Ράιαν Γκόσλινγκ, Μάριον Γκοτιγιάρ κ.ά.

Στους αναμενόμενους και η Σοφία Κόπολα, που η ταινία της «The Bling Ring» θα κάνει έναρξη του τμήματος «Ένα κάποιο βλέμμα» μεθαύριο Πέμπτη. Χρειάστηκε να περάσουν εφτά ολόκληρα χρόνια, δηλαδή μετά την εμπορική αποτυχία της ταινίας της «Μαρία Αντουανέτα», που στοίχισε 40 εκατομμύρια δολάρια, για να επιστρέψει η 41χρονη σήμερα κόρη του Φράνσις Φορντ Κόπολα στον κινηματογράφο. Κι αυτό, όπως ανάφερε η ίδια, «επειδή συνάντησα τον διευθυντή φωτογραφίας Χάρι Σαββίδη που μου έδειξε μια καινούρια εικόνα. Μπορούσε να φτιάχνει μικρά πράγματα και πολύ απλά. Με ξανάκανε να θέλω να γυρίσω και πάλι ταινίες σε χαμηλό αυτή τη φορά κόστος» – η νέα της ταινία στοίχισε μόλις 8 εκατομμύρια, ποσό πολύ χαμηλό για τα αμερικάνικα δεδομένα.

Facebook Comments