Πτωτικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δέχεται για ακόμη μία ημέρα τις πιέσεις από τις ισχυρές απώλειες της ΔΕΗ.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,28% στις 774,23 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 4,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,31% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.999,15 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,18% στις 652,62 μονάδες.

Ειδικότερα, ημετοχή της ΔΕΗ, μετά το χθεσινό -11,75%, σημειώνει σήμερα απώλειες 14,14%.

Αποτελέσματα 2018

Σημαντικές ζημιές για τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες (εξαιρουμένων των μονάδων της Μελίτης και της Μεγαλόπολης) ανακοίνωσε προ ολίγου η ΔΕΗ για τη χρήση του 2018. Πρόκειται για αποτελέσματα που επηρεάζονται από τις υψηλές δαπάνες που προξενούν στην εταιρεία οι αυξημένες τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων αλλά και των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, όπως επισημαίνει η ΔΕΗ.

Τα μεγέθη που ανακοινώθηκαν για τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες είναι:

* Κύκλος εργασιών 4,7416 δισ. ευρώ μειωμένος κατά 4,1%
* Λειτουργική κερδοφορία EBITDA 260,1 εκατ. ευρώ -44,5% (χωρίς εφάπαξ επιπτώσεις)
* Λειτουργική κερδοφορία EBITDA 216,5 εκατ. ευρώ -73,9%
* Ζημιές προ φόρων 509,1 εκατ. ευρώ (αντί κερδών 145,3 εκατ. ευρώ)
* Ζημιές μετά από φόρους 542 εκατ. ευρώ (αντί κερδών 127,6 εκατ. ευρώ)

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ αρνητικοί παράγοντες που επηρέασαν τα αποτελέσματα είναι η μείωση των πωλήσεων, λόγω μείωσης μεριδίου αγοράς, η υψηλότερη δαπάνη για αγορές δικαιωμάτων CO2, η επιβάρυνση από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, ο σχηματισμός πρόβλεψης για τόκους υπερημερίας που διεκδικεί ο ΑΔΜΗΕ, η πρόβλεψη αποζημίωσης προσωπικού λόγω αποχώρησης.

Στον αντίποδα οι ζημιές που ανακοινώθηκαν περιλαμβάνουν, αντιστροφή προβλέψεων 198,6 εκατ. ευρώ, μείωση της χρέωσης προμηθευτών ΕΛΠΑΕ, μείωση των χρηματοοικονομικών δαπανών, αλλά και εφάπαξ θετικές επιπτώσεις όπως η οριστική εκκαθάριση του ΕΤΜΕΑΡ για παλαιότερα έτη αλλά και η αναγνώριση εσόδου για παλαιά ΥΚΩ.

Η ΔΕΗ εξάντλησε όλα τα περιθώρια για να μη μετακυλίσει τις ανωτέρω επιπτώσεις στους καταναλωτές, ανέφερε στη δήλωσή του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μ. Παναγιωτάκης, σημειώνοντας ότι η διοίκηση θα δρομολογήσει την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων για την αντιστροφή της μειωμένης κερδοφορίας.

Τα μεγέθη της εταιρείας επιδεινώνονται και οι ζημιές είναι ακόμη μεγαλύτερες εάν συμπεριληφθούν και οι διακοπτόμενες δραστηριότητες (Μελίτη και Μεγαλόπολη) Συγκεκριμένα τα αποτελέσματα της ΔΕΗ με τις διακοπτόμενες δραστηριότητες έχουν ως εξής:

* Κύκλος εργασιών 4,7416 δισ. ευρώ μειωμένος κατά 4,5%
* Λειτουργική κερδοφορία EBITDA (χωρίς εφάπαξ επιπτώσεις) 207,6 εκατ. ευρώ -60,6%
* Λειτουργική κερδοφορία EBITDA -94,2 εκατ. ευρώ
* Ζημιές προ φόρων 848,8 εκατ. ευρώ (αντί κερδών 270,4 εκατ. ευρώ)
* Ζημιές μετά από φόρους 903,8 εκατ. ευρώ (αντί κερδών 237,7 εκατ. ευρώ)

ΥΠΕΝ: Τα αποτελέσματα καταγράφουν μια αρνητική συγκυρία

Εξάλλου, με ανακοίνωση του το υπουργείο Ενέργειας επικαλείται την αρνητική συγκυρία για τα αποτελέσματα του 2018 και κατηγορεί την αντιπολίτευση για κινδυνολογία.

Ειδικότερα, επισημαίνει: “Τα αποτελέσματα για το 2018, που ανακοίνωσε σήμερα η ΔΕΗ, καταγράφουν μια αρνητική συγκυρία, την οποία οι γνωστοί κινδυνολόγοι της αντιπολίτευσης επιχειρούν να αξιοποιήσουν, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στην Επιχείρηση.

Παραβλέπουν ότι το 2014, μετά από αυξήσεις 50% στα τιμολόγια ρεύματος, χωρίς την επιβάρυνση από τις διεθνείς τιμές ρύπων και με μερίδιο αγοράς άνω του 90%, τα κέρδη της ΔΕΗ ήταν 90 εκατ. ευρώ και ο δανεισμός διαρκώς αυξανόταν. Αποσιωπούν ότι είχε προηγηθεί η περιπέτεια “ανοίγματος” της αγοράς, που κατέληξε στο σκάνδαλο Energa – Hellas Power, το οποίο ακόμα πληρώνουν ΔΕΗ και καταναλωτές.

Τα χρόνια που ακολούθησαν όλοι γνωρίζουν ότι η κερδοφορία της ΔΕΗ βελτιώθηκε και ο δανεισμός περιορίστηκε. Οι πολίτες-καταναλωτές γνωρίζουν, επίσης, ότι το κόστος του ρεύματος υποχώρησε 15% την περίοδο 2015-19. Οι δανειστές της Επιχείρησης γνωρίζουν τη σταθερή πτωτική πορεία του χρέους της, συμφωνώντας πρόσφατα στην αναχρηματοδότησή του. Και, βέβαια, οι επενδυτές αναγνωρίζουν τις θετικές προοπτικές της ΔΕΗ, οδηγώντας την τιμή της μετοχής 50% υψηλότερα από την αρχή του έτους.

Στην κατεύθυνση αυτή, πέραν της μείωσης του δανεισμού, του περιορισμού του λειτουργικού κόστους και της εξόφλησης μεγάλου μέρους των ανείσπρακτων οφειλών, σημαντικό ρόλο παίζει και το επενδυτικό πρόγραμμα της Επιχείρησης, ύψους 800 εκατ. ευρώ, που θα επιτρέψει τη δυναμική της διείσδυση στην παραγωγή μέσω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Ο εκνευρισμός των στελεχών της αντιπολίτευσης είναι απολύτως ερμηνεύσιμος: αφενός τούς ακυρώσαμε το σχέδιο εκχώρησης της ΔΕΗ σε ιδιωτικά συμφέροντα, αφετέρου ανοίγουμε τον δρόμο των ΑΠΕ, που εκείνοι συνειδητά κρατούσαν κλειστό για την Επιχείρηση. Ας το πάρουν επιτέλους απόφαση: Για όλα τα επόμενα χρόνια που θα είναι στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΕΗ θα παραμείνει βασικός πυλώνας της αγοράς ενέργειας της χώρας.

 

Facebook Comments