Συνέχιση των αναβαθμίσεων της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας «βλέπει» η Citi
Θετικά για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας είναι τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες για το πρωτογενές πλεόνασμα, όπως επισημαίνει η Citi
Θετικά για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας είναι τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες για το πρωτογενές πλεόνασμα, όπως επισημαίνει η Citi
Θετικά για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας είναι τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες για το πρωτογενές πλεόνασμα, όπως επισημαίνει η Citigroup σε νέο της note προς τους πελάτες της.
Υπενθυμίζεται πως τη Μεγάλη Παρασκευή 26 Απριλίου αναμένεται η αξιολόγηση της S&P για την ελληνική οικονομία ενώ λίγες μέρες αργότερα, στις 3 Μαΐου αναμένεται η “ετυμηγορία” και το καναδικού οίκου DBRS.
Όπως αναφέρει η αμερικάνικη τράπεζα, τo πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας ξεπέρασε ξανά τις προσδοκίες καθώς διαμορφώθηκε στο 4,4% του ΑΕΠ. Το δημοσιονομικό πλεόνασμα της Ελλάδας αυξήθηκε στο 1,1% του ΑΕΠ το 2018 από 0,7% του ΑΕΠ το 2017, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat. Το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν υψηλότερο στο 4,4% του ΑΕΠ, από 3,9% του ΑΕΠ και άνετα πάνω από τον στόχο 3,5%, τον οποίο η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να πετύχει στο μεσοπρόθεσμα διάστημα. Ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ ανήλθε στο 181,1% του ΑΕΠ στο τέλος του 2018, από 176,2% στο τέλος του 2017. Αυτό αντικατοπτρίζει τις τελευταίες δόσεις του ESM προς την Ελλάδα, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για το κτίσιμο του cash buffer των 15,6 δισ. ευρώ πριν από την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος διάσωσης τον περασμένο Αύγουστο.
Όπως σχολιάζει η Citi, ο προϋπολογισμός της ελληνικής κυβέρνησης σημείωσε πλεόνασμα για τρίτη συνεχή χρονιά, αντανακλώντας τα κέρδη από τα φορολογικά έσοδα, λόγω της οικονομικής ανάκαμψης και της σχετικής βελτίωσης της απασχόλησης. Ο περιορισμός των δημόσιων δαπανών επίσης συνέβαλε στη δημοσιονομική βελτίωση.
Σύμφωνα με την αμερικάνικη τράπεζα, η καλύτερη δημοσιονομική δυναμική της χώρας σε συνδυασμό με την πολύ πιο εποικοδομητική σχέση με τους διεθνείς πιστωτές της (οι οποίοι κατέχουν το 80% του δημόσιου χρέους) θα συμβάλουν κατά την άποψή της, στη συνέχιση των αναβαθμίσεων της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας.
Κούρταλη Ελευθερία
Facebook Comments