Σε ομιλία της στους βουλευτές του κυβερνώντος SNP, η Νίκολα Στέρτζον, είπε πως το νέο δημοψήφισμα, θα πρέπει να γίνει πριν τις επόμενες τοπικές εκλογές για ανάδειξη νέου κοινοβουλίου στη Σκωτία που είναι προγραμματισμένες να γίνουν τον Μάιο του 2021.

Διευκρίνισε, ωστόσο, πως το δημοψήφισμα θα πρέπει να έχει την συναίνεση της κεντρικής κυβέρνησης. Γνωρίζει φυσικά η κ. Στέρτζον πως η Ντάουνινγκ Στριτ έχει ρητά αποκλείσει την επαναφορά του άρθρου 30 με το οποίο νομιμοποίησε το δημοψήφισμα του 2014. Δεδομένων αυτών των παραμέτρων, πολλοί αναλυτές αξιολογούν την ανακίνηση αυτού του θέματος ως μέσο, έμμεσου πλήν σαφούς εκβιασμού στην κυβέρνηση του Λονδίνου να βρει την σωστή φόρμουλα για το Brexit που θα εξασφαλίσει την πλειοψηφία του Κοινοβουλίου.

Η  Τερέζα  Μέι  απέφυγε  έναν  ακόμα  σκόπελο

Εν τω μεταξύ, η Τερέζα Μέι, επιβίωσε για μια ακόμη φορά, απόπειρας πραξικοπήματος εναντίον της. Η πλειοψηφία των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, απέρριψε πρόταση ακραίων brexiters, οι οποίοι πίεσαν να αλλάξει το καταστατικό βάσει του οποίου απαγορεύεται πρόταση μομφής κατά της Πρωθυπουργού έως τα μέσα Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, το επιτελείο της κ. Μέι, ετοιμάζεται πυρετωδώς να καταθέσει για τέταρτη φορά στη βουλή, την Συμφωνία Αποχώρησης. Πληροφορίες αναφέρουν πως προκειμένου να την περάσει πριν τις Ευρωεκλογές, η Πρωθυπουργός θα αποπειραθεί να βγάλει από το κείμενο, το αμφιλεγόμενο backstop, την εγγύηση των ανοιχτών συνόρων στην Ιρλανδία. Ως γνωστόν, το backstop είναι το αγκάθι για την επικύρωση από το κοινοβούλιο της Συμφωνίας Αποχώρησης. Φυσικά, κάτι τέτοιο θα απαιτήσει την σύμφωνη γνώμη των Βρυξελλών που δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Facebook Comments