Ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, δεν είναι επίσημα μεταξύ των υποψηφίων για την προεδρία της Κομισιόν, αλλά δεν είναι λίγοι εκείνοι που βλέπουν στο πρόσωπό του έναν πιθανό διάδοχο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, γράφει η γερμανική Suddeusche Zeitung.

Το πρώτο debate των κορυφαίων υποψηφίων για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πραγματοποιήθηκε στο Μάαστριχτ τη Δευτέρα το βράδυ. Ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης Στίβεν φαν Χέκε, καθηγητής στο Καθολικό Πανεπιστήμιο στη βελγική πόλη Λέβεν δήλωσε πάντως ότι: “Αυτή δεν είναι μια εκδήλωση της προεκλογικής εκστρατείας, γιατί ουδείς γνωρίζει σήμερα, ποιος θα είναι υποψήφιος για το πολιτικό αξίωμα”. Ενδιαφέρουσα ήταν η αντίδραση των φοιτητών στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου: Γελούσαν, λες και άκουσαν ένα καλό αστείο από τον καθηγητή τους. Και αυτό ακριβώς σήμαινε η παρατήρηση: “Επίσημα ο Μισελ Μπαρνιέ δεν είναι υποψήφιος για το αξίωμα του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ωστόσο, πολλοί πιστεύουν ότι μπορεί τελικά να είναι αυτός που θα κάνει την έκπληξη”, δήλωσαν στο ΑΠΕ ΜΠΕ πηγές στις Βρυξέλλες που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα.

Η γαλλική Le Monde τον χαρακτηρίζει “ανεπίσημο υποψήφιο για την προεδρία της Κομισιόν και γράφει επίσης ότι “αν και δεν το δηλώνει δημόσια, ο Μπαρνιέ βρίσκεται ήδη σε εκστρατεία για την πιο υψηλόβαθμη θέση της ΕΕ”.

Ο Μπαρνιέ είναι Γάλλος, διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών πριν από 15 χρόνια και ήταν Επίτροπος της ΕΕ για την Εσωτερική Αγορά από το 2010 έως το 2014. Ωστόσο, σήμερα έχει την κρισιμότερη αποστολή: Από τον Οκτώβριο του 2016, είναι ο επικεφαλής της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. “Το όνομα του Μπαρνιέ ακούγεται ξανά και ξανά στις συζητήσεις για το ποιος θα μπορούσε να διαδεχθεί τον Γιούνκερ στο αξίωμα του προέδρου της Επιτροπής”, τονίζουν οι ίδιες πηγές στο ΑΠΕ ΜΠΕ, σημειώνοντας με έμφαση ότι “η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι ακόμη εντελώς ανοιχτή πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές”.

Facebook Comments