Ενώ τα μάτια της αγοράς είναι στραμμένα στις τράπεζες, συμβάλλοντας στην άνοδο του δείκτη σε υψηλά 21 μηνών, στο υπόλοιπο ταμπλό επικρατεί ανασφάλεια και μάλιστα δια χειρός της ίδιας της κυβέρνησης.

Ακόμα και τα ελάχιστα, πενιχρά κέρδη που βγάζουν οι εισηγμένες και κυρίως οι βιομηχανικές επιχειρήσεις εξανεμίζονται από τον υψηλό φορολογικό συντελεστή του 26% και τα βαρύτατο ενεργειακό κόστος, γεγονός που προβληματίζει τους Έλληνες διαχειριστές, ως προς την πορεία των επιχειρήσεων, αλλά και της ίδιας της αγοράς το επόμενο διάστημα.

Μία εβδομάδα πριν ο πρόεδρος του ομίλου Μυτιληναίος, κ. Ε. Μυτιληναίος είχε αναφερθεί στο θέμα εξ αφορμής της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, λέγοντας αρακτηριστικά ότι το ζήτημα δεν είναι ποιος θα αγοράσει τη ΔΕΠΑ, αλλά σε τι τιμές θα πουλά το φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, το κόστος της ενέργειας για τον όμιλο, που είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής σε ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο, έχει καταστεί κυρίαρχο θέμα.

Όπως τόνισε μάλιστα ο ίδιος, οι εξελίξεις στο ζήτημα αυτό θα αποτελέσουν το βασικό κριτήριο για τη διατήρηση της μονάδας ηλεκτρόλυσης του Αλουμινίου, αλλά και για ευρύτερη αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων του.
Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκαν χθες τα στελέχη της Ελβάλ κατά την παρουσίαση της εισηγμένης στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών (ΕΘΕ).

Σύμφωνα με παρευρισκόμενους χρηματιστές στην παρουσίαση της Ελβάλ στους θεσμικούς αναφέρθηκε και μάλιστα με έντονο ύφος η υψηλή φορολογία αλλά και το βαρύ ενεργειακό κόστος λειτουργίας των βιομηχανικών μονάδων, τη στιγμή που σε άλλες χώρες, όπως στη Γερμανία η βιομηχανική κατανάλωση είναι πιο φθηνή. Τα στελέχη της Ελβάλ μπορεί να είπαν ότι τα μεγέθη του 2013 είναι καλύτερα (τζίρος και προ φόρων αποτέλεσμα). Πλην όμως, ο υψηλότερος φορολογικός συντελεστής (στο 26%) θα επηρεάσει αρνητικά τα μετά φόρων κέρδη (ΚΜΦ).

Επίσης, η εταιρεία επιθυμεί να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις, αλλά οι δυσκολίες παραμένουν μεγάλες. Όπως τόνισαν, «το αναπτυξιακό όραμα καλά κρατεί, αλλά μέχρι εκεί». Τυχόν νέες επενδύσεις που θα οδηγούσαν ακόμη και σε διπλασιασμό της παραγωγής δεν μπορούν να αποφασισθούν με τα παρόντα δεδομένα στο κόστος ενέργειας που οδηγούν σε σοβαρό συγκριτικό μειονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού.

Έτσι, η επιβάρυνση του ενεργειακού κόστους κατά μονάδα προϊόντος είναι διπλάσια σε σχέση με τη Γερμανία! Αυτό, λόγω των ψηλότερων τιμών αερίου στην Ελλάδα από τη ΔΕΠΑ και του φόρου που επιβλήθηκε για να συγκεντρωθούν 50 εκατ. ευρώ! Πάντως, όπως τονίστηκε, αν αλλάξουν τα δεδομένα του ενεργειακού κόστους, η εταιρεία θα εξετάσει το ενδεχόμενο νέων επενδύσεων.

Kατά την παρουσίαση της Ελβάλ στους θεσμικούς τονίστηκε ακόμα ότι η διαδικασία στροφής προς προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας είχε θετικά αποτελέσματα στις ταμειακές ροές που αποτυπώνονται τόσο στα τελικά αποτελέσματα αλλά κυρίως στη δραστική μείωση του τραπεζικού δανεισμού.

Οι ανταγωνιστές στην έλαση δεν επιτυγχάνουν στον ίδιο βαθμό τη μεταστροφή των προϊόντων από επίπεδο commodity σε γκάμα προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Για παράδειγμα, έγινε leader στις μεταλλικές συσκευασίες ιχθυηρών (σαρδέλες κοκ) και είναι ο βασικός προμηθευτές μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών (BPW, Audi, Jaguar…).

Facebook Comments