Για τις διακοπές με το κότερο, το ενδεχόμενο εθνικών εκλογών πριν από τη λήψη της τετραετίας, τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πήχη των ευρωεκλογών μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας στον Alpha και στον Αντώνη Σρόιτερ.

«Οι εκλογές είναι σε πέντε μήνες αλλά τα μέτρα είναι μόνιμα», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας το πακέτο των μέτρων που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα, αλλά και τις κατηγορίες ότι πρόκειται περί προεκλογικών παροχών.

Για τις διακοπές του στο κότερο του Περικλή Παναγόπουλου ανέφερε: “Εχει σημασία πού φιλοξενήθηκα. Δεν φιλοξενήθηκα στο σκάφος του κ.Μαρινάκη, ούτε έχω κουμπάρο υπόδικο και έχει ταυτόχρονα επτά εφημερίδες, ραδιόφωνο και τηλεοπτικό σταθμό που κάνει τοξική πολιτική απέναντι στην κυβέρνηση. Ζούμε ένα πείραμα μετα- δημοκρατίας.  Ο κ. Μητσοτάκης έχει προεξοφληθεί ότι θα είναι πρωθυπουργός. Εδώ γίνεται ένα πείραμα. Και στις 26 του Μάη θα ξέρουμε αν θα είναι επιτυχές ή αν για άλλη μια φορά θα αποδειχθεί ο ελληνικός λαός θα αντιδράσει. με εφημερίδες που είχαν δημοκρατική ιστορία και τώρα έχουν γίνει κίτρινος τύπος. Αν θα ξαναζήσουμε αυτό που ζήσαμε το 2015 όταν όλα τα μέτωπα ήταν εναντίον. ”

Για το ερώτημα της ΝΔ αν υπουργοί της κυβέρνησης ταξιδεύουν με σκάφη ο κ. Τσίπρας απάντησε: “Θα πω ότι δεν έχω πρόβλημα αν οι υπουργοί μου ταξιδεύουν με σκάφη.  Οι σύμβουλοι του κ.Μητσοτάκη τον οδηγούν σε πολιτικές ξένες προς τη ΝΔ. Οπως για το μακεδονικό. Τον οδήγησαν να κάνει αντιπρόεδρο τον κ.Γεωργιάδη και να αγκαλιάσει τον κ.Βορίδη. Η επιλογή να φέρει στην πολιτική ζωή φωτογραφίες αν πήγα εγώ διακοπές ή κάποιος υπουργός, τον οδηγεί σε μεγάλο λάθος. ”

Για την 13η σύνταξη είπε: “Είναι λαϊκισμός και δεν θα το θεσμοθετούσαν οι αντίπαλοί μας; Η απάντησή μου είναι απλή. Μπορούμε να θεσμοθετήσουμε μόνιμα μέτρα περίπου 1,2 δισ. ευρώ. Τα 400 εκατ. περίπου πάνε σε φοροελαφρύνσεις, μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα, στην ενέργεια και το μεγάλο πακέτο πάει εκεί που δεν θα επέλεγε ποτέ ο κ.Μητσοτάκης, στους συνταξιούχους που ήταν τα πρώτα θύματα της λιτότηττς. Οταν αύριο η Οικονομία θα μπορεί θα δώσει κι άλλα. Δεν είναι υπερβολή ο χαρακτηρισμός 13η σύνταξη, γιατί οι περισσότεροι θα πάρουν ολόκληρη σύνταξη, είπε ο πρωθυπουργός, ομολογώντας ότι η πλειονότητα των συνταξιούχων λαμβάνει κάτω από 500 ευρώ κύρια σύνταξη, αφού αυτή η κατηγορία θα λάβει επίδομα ίσο με την κύρια σύνταξή του. Λέμε στον λαό ότι σε βγάλαμε από τα βάθη του γκρεμού. Βγάλαμε την οικονομία σε ξέφωτο. Οι αντίπαλοί μας πιστεύουν ότι οι συνταξιούχοι είναι στον Καιάδα. Ποτέ δεν θα το θεσμοθετούσαν. Γι’ αυτό προεξοφλούσαν και τις περικοπές του ΔΝΤ.

Σε ερώτηση αν θα ανακοινώσει νέα μέτρα, απάντησε: “Δεν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός. Καταθέτουμε στον λαό σχέδιο που αφορά την επόμενη τετραετία. Με ασφάλεια απόλυτη τα δημοσιονομικά περιθώρια του ’21- ’22 και με τον λογαριασμό, το μαξιλαράκι, για να μην βγούμε από τους στόχους. Εχει παρατηρηθεί μόνιμη υποεκτίμηση των ικανοτήτων της οικονομίας, έχουμε μόνιμη υπέρβαση εσόδων έναντι στόχων. Θα το ανακαλύψουμε όταν θα έρθει ο προϋπολογισμός. Αυτό είπα στην Άρτα, είπα ότι αυτά τα μέτρα θα επιδράσουν θετικά, Τα μέτρα ελάφρυνσης θα ενισχύσουν τη ζήτηση, θα μπουν στην αγορά.

«Ο κ. Μητσοτάκης είπε αυτό που πιστεύει, έχει μία βαθιά αντιλαϊκή ατζέντα, δεν είναι η πρώτη φορά που το λέει. Έχει πει ότι το οκτάωρο είναι ξεπερασμένο, ότι η 13η σύνταξη είναι λαϊκισμός. Χθες το τερμάτισε. Είναι μία ακραία νεοφιλελεύθερη θέση: ότι κάποιες επιχειρήσεις έντασης εργασίας να μπορούν με την συμφωνία των εργαζομένων να εργάζονται επτά ημέρες την εβδομάδα. Ωστόσο άλλο η επταήμερη λειτουργία των επιχειρήσεων και άλλο η επταήμερη εργασία. Υπάρχει το πενθήμερο και οκτάωρο», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Ο κ. Μητσοτάκης υπέπεσε στο ολίσθημα να εκφράσει τις θέσεις του. Ήθελε να πει κάτι συγκεκριμένο, αυτό που του ξέφυγε. Οι επικοινωνιολόγοι του και οι σύμβουλοί του τον απέτρεψαν να έλθει να αντιπαρατεθεί μαζί μου. Γιατί θα του ξέφευγαν τέτοια μαργαριτάρια. Εγώ δεν τον μέμφομαι γι αυτό αλλά γιατί δεν βγαίνει να υπερασπιστεί τις απόψεις του. Και βγήκε για να κατηγορήσει τον πολιτικό του αντίπαλο ότι λέει ψέματα. Δεν ξέρω γιατί να τον κατηγορήσω, για ακραίο νεοφιλελευθερισμό ή για πολιτική αήθεια».

Εξήγησε ότι τα θετικά μέτρα που ανακοίνωσε, τα είχε προαναγγέλλει η κυβέρνηση ήδη από την ΔΕΘ, προσθέτοντας ότι τώρα το επιτρέπει η κατάσταση της οικονομίας και πως τα μέτρα αυτά θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα.

Επιπλέον απευθυνόμενος στο πρόεδρο της ΝΔ ρώτησε: «είναι λαϊκισμός του αισχίστου είδους και ανέφικτα τα μέτρα και δεν θα τα ψηφίσει ή διαφορετικά γιατί τα ψηφίζει, αυτό είναι αντίφαση».

Εξήγησε ότι το επίδομα θα είναι μόνιμο και είναι κάτι ανάμεσα στο δώρο Πάσχα και την 13η σύνταξη ανάμεσα με το ύψος της για τους δικαιούχους. «Η πολιτική μας είναι να στηρίξουμε τους αδύναμους. Η άποψη των αντιπάλων μας είναι οι αδύναμοι στον Καιάδα», τόνισε.

Facebook Comments