Ο κόσμος θα χρειαστεί ελάχιστο επιπλέον πετρέλαιο από τον ΟΠΕΚ φέτος, καθώς η ταχεία αύξηση της αμερικανικής παραγωγής αντισταθμίζει τη βουτιά στις εξαγωγές της Βενεζουέλας και του Ιράν. Αυτό επισημαίνει στη νέα μηνιαία έκθεσή της η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA), η οποία και αναθεωρεί προς τα κάτω την πρόβλεψή της για τη ζήτηση του μαύρου χρυσού, σε μία περίοδο εντεινόμενων ανησυχιών για τον σινο-αμερικανικό εμπορικό πόλεμο, αλλά και τεταμένου κλίματος στη Μέση Ανατολή.

Η ΙΕΑ επισημαίνει πως υπάρχει περιθώριο να αυξηθεί η προσφορά άλλων παραγωγών, προκειμένου να καλυφθεί το κενό που δημιουργεί το πλήρες εμπάργκο στο Ιράν, αλλά και η κατάρρευση της παραγωγής στη Βενεζουέλα. Όπως εξηγεί η συνεχιζόμενη αύξηση των εξαγωγών από χώρες εκτός ΟΠΕΚ και πρωτίστως από τις ΗΠΑ, θα κρατήσει την αγορά καλά εφοδιασμένη.

Η υπηρεσία αναθεώρησε προς τα κάτω τους υπολογισμούς της για την αύξηση της ζήτησης του 2018 κάτα 70.000 βαρέλια ημερησίως. Υπολογίζει ότι πέρυσι η ζήτηση αυξήθηκε κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Για την εφετινή χρονιά υποβαθμίζει την πρόβλεψή της κατά 90.000 βαρέλια ημερησίως, στα 1,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως. 

Facebook Comments