Το νέο δημοσιονομικό πακέτο της Ελλάδας αυξάνει την αβεβαιότητα για τη μεσοπρόθεσμη στάση πολιτικής της χώρας και αναμένεται να δημιουργήσει εντάσεις με τους Ευρωπαίους πιστωτές  της χώρας, αναφέρει σε ανάλυσή της η Fitch Ratings.

Ο οίκος σημειώνει στην ανάλυση του τις πρόσφατες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο, η αξία των εν λόγω μέτρων ενδεχομένως να φτάνει τα 1,1 δισ. ευρώ (0,6% του ΑΕΠ) το 2019 και 3,4 δισ. ευρώ (1,9% του ΑΕΠ) το 2020.

Ένα δεύτερο πακέτο μέτρων ενδεχομένως να μπει στο τραπέζι αργότερα φέτος, πιθανότατα μετά τις εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν έως τις 20 Οκτωβρίου, αναφέρει η Fitch και προσθέτει: θα περιλαμβάνει την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου που είναι προγραμματισμένο να τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2020.

Η ανακοίνωση των νέων πακέτων έρχεται ενόψει των τοπικών/ περιφερειακών εκλογών και των ευρωεκλογών, σημειώνει ο οίκος. “Θεωρούμε ότι αποτελούν -τουλάχιστον εν μέρει- μια προσπάθεια της κυβέρνησης του Σύριζα να ενισχύσει τη δημοτικότητα της μετά από τρία χρόνια δημοσιονομικής σύσφιξης. Κατά πόσο το πακέτο θα οδηγήσει σε μια ριζική αλλαγή της δημοσιονομικής στάσης θα εξαρτηθεί μερικώς από το πώς θα επηρεάσει τις σχέσεις με τους επίσημους πιστωτές και επίσης από τη σύνθεση του κοινοβουλίου στις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου”.

Facebook Comments