Την πρώτη φορά αρνήθηκα να δω το βίντεο της κ. Δούρου, μετά τα πρώτα 10΄΄. Με την συγκεκριμένη κυρία δεν μ ενοχλεί ότι δεν ασκεί  τις αρμοδιότητές ούτε ότι δεν τις ξέρει ούτε και το ότι είναι αποδεδειγμένα ανίκανη. Είχε δώσει απτά δείγματα γραφής πριν το Μάτι κι όχι μόνο μια φορά. Μ ενοχλεί εκείνο που ενοχλεί και τους περισσότερους: Η απύθμενη θρασύτητά της η οποία παραπέμπει σ’ έναν αντι-κοινωνικό εαυτό. Δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη, ούτε για περασμένες αλλά ούτε και για πιθανές μελλοντικές τραγωδίες. Μάλιστα, στο επίδικο βίντεο σπεύδει, από τώρα, να τις αποποιηθεί φορτώνοντάς τις στην κλιματική αλλαγή. Βγάζει λογύδρια περί επικοινωνίας και δικτυώσεων μεταξύ των δημοσίων υπηρεσιών που δεν έχουν καμία σχέση με τα καθήκοντά της που ορίζονται στον νόμο και τα οποία πρέπει να ασκούνται με το ήθος που απαιτεί από τους λειτουργούς της η δημοκρατική πολιτεία.

Η κ. Δούρου δείχνει μια παροιμιώδη αναισθησία απέναντι στην εκατόμβη των νεκρών και στους συγγενείς τους. Κι αντί να σιωπά, λέει ότι βρέθηκε στο σημείο της τραγωδίας, αμέσως μόλις εκδηλώθηκε η πυρκαγιά. Ουδείς όμως νοιάζεται για το που βρέθηκε αλλά για το τι έκανε. Κι αυτή, όπως κι άλλοι πολλοί υπεύθυνοι, δεν έκανε τίποτα απ’ όσα όφειλε. Παρακολουθώντας το βίντεο εξοργίζεται κανείς διότι, εάν η κ. Δούρου ήθελε να συνδράμει, έστω τώρα, τις προσπάθειες πολλών απλών ανθρώπων, θα έσπευδε, σιωπηλώς, να βοηθήσει, κάποιους από τους 50 και πλέον εγκαυματίες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα. Δεν σκέφτεται ή μάλλον αδιαφορεί η κ. Περιφερειάρχης για το πώς ακούγονται τα λόγια της από ανθρώπους που αντιμετωπίζουν σοβαρές βλάβες στην υγεία τους, σε πολλές περιπτώσεις μόνιμες και που δεν μπορούν να διεκπεραιώσουν απλές καθημερινές εργασίες όπως το ανακάτεμα μιας κατσαρόλας που βράζει, η φροντίδα των παιδιών τους ή του σπιτιού τους. Εάν νοιαζόταν, έστω λίγο, θα φρόντιζε να καλύψει με δικά της κονδύλια τα μεγάλα ποσά που χρειάζονται οι εγκαυματίες για αντηλιακά, παυσίπονα, κρέμες ανάπλασης,  αντισηπτικά σαπούνια και τόσα ακόμα σκευάσματα και δεν καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ, καθώς θεωρούνται καλλυντικά. Δεν θα μπορούσε να συνδράμει στις δαπάνες τους για τα επιθέματα σιλικόνης, το σκληρό μπούστο για την πλάτη, και το γάντι από την παλάμη μέχρι τον αγκώνα; Αυτά τα έξοδα καλύπτονται σήμερα από ιδιώτες, συχνά, από το υστέρημά τους. 
Γιατί, μετά από τόσο καιρό, δεν κάνει κάτι για να δημιουργήσει ένα  επιπλέον φαρμακείο αντί του μοναδικού που βρίσκεται στο  Νταού Πεντέλης και που δεν εξυπηρετεί όσους μένουν μακριά ή δεν έχουν τη δυνατότητα μετακίνησης;

Επειδή, όμως, η κυρία Περιφερειάρχης δεν έκανε ούτε κάνει τίποτα απ’ όλα τα προηγούμενα, δέχεται την μήνι και την οργή πολλών. Οι περισσότερες απ’ αυτές τις αντιδράσεις, όμως, δεν ξεπερνούν την έκφραση του θυμού και της οργής που προκαλεί η συμπεριφορά της. Θεωρώ, όμως, ότι ένα πρόσωπο που ασκεί δημόσια εξουσία και επιδεικνύει συστηματικά μια αντι-κοινωνική συμπεριφορά και καταχράται την εξουσία που του έχει δοθεί, θα πρέπει να τιμωρείται  υποδειγματικά. Τόσο για λόγους γενικής όσο και για λόγους ειδικής πρόληψης. Τόσο επειδή παραβιάζει ουσιωδώς το πνεύμα του Συντάγματος (αρθρ.2 παρα.1) όσο κι επειδή παραβιάζει κάθε αρχή και προσταγή του διοικητικού δικαίου. Αυτά, βεβαίως, θα τα κρίνουν τα δικαστήρια.  Εκείνο το οποίο θέλω να υπογραμμίσω, συναφώς, είναι ότι πρέπει να γίνει μια συστηματική δουλειά προκειμένου να βοηθήσουμε την δικαιοσύνη να αναγνωρίσει ως ιδιαίτερα επιβαρυντική την αντι-κοινωνική συμπεριφορά της κ. Δούρου.

Υποστηρίζω, δηλαδή, ότι εάν κατά την διερεύνηση των διοικητικών, ποινικών και αστικών ευθυνών της κ. Δούρου προκύψουν δικές της ευθύνες οι οποίες επισύρουν ποινή, αυτή θα πρέπει να της επιβληθεί με την μέγιστη δυνατή αυστηρότητα. Ο λόγος γι’ αυτό είναι ότι εκτός από την βαρύτητα των αδικημάτων θα πρέπει να συνεκτιμηθεί και η προκλητική της στάση μετά τα γεγονότα.

Η παραδειγματική της τιμωρία θα προστατεύσει, αφ’ ενός, το κράτος δικαίου και, αφ’ ετέρου, θα λειτουργήσει διαπαιδαγωγητικά στις νεώτερες γενιές. Έχει πολύ μεγάλη σημασία για την κοινωνική συνοχή να τιμωρηθεί, παραδειγματικά, ένα σύμβολο αποκλίνουσας και αντικοινωνικής συμπεριφοράς.

Εν συνόψει: Δεν μ’ ενδιαφέρει ούτε περιμένω ν’ αναλάβει η κ. Δούρου τις πολιτικές ευθύνες των πράξεών της. Η μηδενική ενσυναίσθησή της δεν της επιτρέπει, καν, να αντιληφθεί ποιο είναι το νόημα της «πολιτικής ευθύνης». Εκείνο το οποίο, όμως, θεωρώ απείρως πιο χρήσιμο και οφειλόμενο στα θύματα των καταστροφών, είναι να τεκμηριωθεί, επαρκώς, από νομικούς, ψυχολόγους και κοινωνιολόγους η αντι-κοινωνικη περσόνα την οποία εκφράζει, par excellence,  η κ. Δούρου. Η καταδίκη της θα είναι, ταυτόχρονα, καταδίκη όλων των συντρόφων της που έχουν, κι αυτοί, μερίδιο ευθύνης στην καταστροφή. Πρέπει να υπάρξει η απαραίτητη τεκμηρίωση ώστε να μπορέσουμε στις μελλοντικές δίκες τους να βοήθησουμε όχι μόνο στην απονομή του δικαίου αλλά και στον στιγματισμό και την παραδειγματική τιμωρία κοινωνικών συμπεριφορών και προσωπικότήτων που απάδουν προς την δημοκρατία, τον ανθρωπισμό, τα ιδεώδη και τις αξίες της φιλελεύθερης πολιτείας μας.

Facebook Comments