Μπορεί οι ευρωκάλπες να οδήγησαν τους δανειστές να κρατήσουν μία χαμηλού προφίλ στάση απέναντι στα δημοσιονομικά ζητήματα που εγείρουν οι προεκλογικές παροχές της κυβέρνησης ωστόσο πλέον θα αρχίσουν να δείχνουν τις… διαθέσεις τους αλλά και τις κίτρινες κάρτες τους προς την κυβέρνηση. Σε αυτές περιλαμβάνονται το μπλοκάρισμα των περαιτέρω μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, το στοπ της περαιτέρω επιστροφής των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα καθώς ακόμα και η ακύρωση της πρόωρης αποπληρωμής του χρέους του ΔΝΤ.  Πρώτος σταθμός είναι η 3η Ιουνίου και τα… αποκαλυπτήρια από πλευράς Euro Working Group, ο επόμενος είναι η 5η Ιουνίου όπου αναμένεται η έκθεση της Κομισιόν για την Τρίτη αξιολόγηση του μεταμνημονιακού προγράμματος και τέλος ακολουθεί το Eurogroup της 13ης Ιουνίου όπου οι θεσμοί θα ανοίξουν ξεκάθαρα α χαρτιά τους και θα χτυπήσουν τις… καμπάνες.

Είναι σαφές πως η παροχολογία της κυβέρνησης έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια των θεσμών με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις να δηλώνει πρόσφατα πως είναι σημαντικό η Ελλάδα να παραμείνει πιστή στους συμφωνημένους μεταμνημονιακούς δημοσιονομικούς στόχους, προσθέτοντας κιόλας πως θα πρέπει να γίνουν περισσότερες εις βάθος συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές για το τι ακριβώς έχουν στο μυαλό τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δημοσιονομική τρύπα για το 2019 που δημιουργούν οι εξαγγελίες του Ζαππείου φτάνουν τα 800 εκατ. ευρώ με 1 δισ. ευρώ περίπου, πάνω του 0,5% του ΑΕΠ δηλαδή σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των θεσμών, και αυτό είναι που εξετάζουν αυτό το διάστημα διεξοδικά πίσω από τις κλειστές πόρτες των Βρυξελλών. Το νέο πακέτο μέτρων θέτει εν αμφιβόλω όχι μόνο την υπεραπόδοση του 2019 που στοχεύει η κυβέρνηση, αλλά ακόμα και τον επίσημο στόχο των δανειστών για το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα.

Οι αναλυτές έχουν ήδη προειδοποιήσει για το καμπανάκι που αναμένεται να χτυπήσουν οι θεσμοί επίσημα τον επόμενο μήνα. Σύμφωνα με την GoldmanSachs, η Κομισιόν uα υπογραμμίσει ότι υπάρχουν κίνδυνοι για δημοσιονομικό εκτροχιασμό οι οποίοι δεν οφείλονται μόνο στις εκκρεμείς δικαστικές αποφάσεις που θα μπορούσαν να ανατρέψουν τις περικοπές δαπανών που εφαρμόστηκαν στο παρελθόν, αλλά και στις πρόσφατες παροχές της ελληνικής κυβέρνησης όπως οι αυξήσεις της απασχόλησης στον Δημόσιο τομέα, των μισθών και των δημοσίων δαπανών. Όπως τονίζει η αμερικάνικη τράπεζα, οι διαφωνίες μεταξύ της Κομισιόν και των κυβερνήσεων της νότιας Ευρώπης σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά σχέδια, αποτέλεσαν πηγή ανησυχίας για τους επενδυτές αλλά και καταλύτη για αναταραχές στις αγορές.

Η HSBC, κατά την πρόσφατη επίσκεψη στελεχών της στην Ελλάδα, είχε επισημάνει πως οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι αυτήν τη στιγμή για τη χώρα είναι ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός λόγω των εκκρεμών δικαστικών αποφάσεων, οι επιπτώσεις της αύξησης του κατώτατου μισθού κατά 11%, οι εξωτερικές ανισορροπίες καθώς και οι επικείμενες εκλογές – λόγω των προεκλογικών υποσχέσεων-παροχών, που μπορεί να έχουν σημαντικές δημοσιονομικές επιπτώσεις. “Κάποια προεκλογικά δώρα από την ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ πιθανά, σε μια προσπάθεια να μειωθεί το χάσμα με τη Νέα Δημοκρατία και αυτό θα φέρει αβεβαιότητα στις αγορές και πιθανώς να οδηγήσει σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό”, όπως είχε τονίσει. Έτσι, όπως προβλέπει, οι διαφωνίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τις διαπραγματεύσεις του Προϋπολογισμού για το 2020 που ξεκινούν το φθινόπωρο είναι πολύ πιθανές.

Προειδοποιήσεις έρχονται και από την πλευρά των οίκων αξιολόγησης με την Fitch να υπογραμμίζει ξεκάθαρα σε έκτακτη έκθεσή της ότι το νέο πακέτο παροχών αυξάνει την αβεβαιότητα σχετικά με τη μεσοπρόθεσμη πολιτική στάση της Ελλάδας και αναμένεται να δημιουργήσει εντάσεις με τους πιστωτές, ενώ επισημαίνει πως θα μπορούσε να αποδυναμώσει την εμπιστοσύνη των αγορών και να αυξήσει το κόστος χρηματοδότησης της χώρας. Αν και η Fitch είχε προβλέψει ότι μερική αντιστροφή πολιτικών ήταν πιθανή μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, ωστόσο οι νέες εξαγγελίες αντιπροσωπεύουν μεγαλύτερη και ταχύτερη αντιστροφή από ό,τι ανέμενε.

Όλοι οι οίκοι αξιολόγησης έχουν τοποθετήσει ως νούμερο ένα κίνδυνο για την αξιολόγηση της Ελλάδας, την αναστροφή πολιτικής. Η S&P στην τελευταία της έκθεση είχε σημειώσει πως θα μπορούσε να υποβαθμίσει το outlook της Ελλάδας “θετικό” σε “σταθερό”  εάν υπάρξουν ανατροπές στις μεταρρυθμίσεις ή εάν τα αναπτυξιακά αποτελέσματα είναι σημαντικά χαμηλότερα από τα αναμενόμενα, περιορίζοντας την ικανότητα της Ελλάδας να συνεχίσει τη δημοσιονομική της εξυγίανση, τη μείωση του χρέους και την αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού τομέα. Παράλληλα είχε επισημάνει πως εν όψει των επικείμενων εκλογών, οι πολιτικοί ελιγμοί της κυβέρνησης θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε χαμηλότερα επίπεδα συμμόρφωσης της χώρας με το ανώτατο όριο για τις δαπάνες. Και η Moody’s είχε προειδοποιήσει και αυτή ότι το αξιόχρεο της Ελλάδας θα μπορούσε να υποβαθμιστεί αν – μεταξύ άλλων – φανεί πως το μεταρρυθμιστικό μομέντουμ έχει υποχωρήσει, με την αναστροφή προηγούμενων μεταρρυθμίσεων ή με την υιοθέτηση πολιτικών που θα οδηγήσουν σε ουσιωδώς πιο αδύναμα δημοσιονομικά αποτελέσματα. Παράλληλα, αρνητική εξέλιξη για την αξιολόγηση της Ελλάδας θεωρείται από τον οίκο και η αύξηση των εντάσεων με τους δανειστές.

Ακόμα και ο ιαπωνικός οίκος Scope Ratings έχει χτυπήσει καμπανάκι κ. Τσακαλώτο. Σε έκτακτη έκθεσή του εξήγησε πως μια περαιτέρω αναβάθμιση της Ελλάδας είναι μάλλον απίθανη. Οι προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης, όπως δείχνουν τα πράγματα, προβληματίζουν τον οίκο, καθώς όπως τονίζει ο κίνδυνος αναστροφής των κρίσιμων μεταρρυθμίσεων είναι υπαρκτός. «Αυτό υπογραμμίζεται από την πρόσφατη ανακοίνωση των σχεδίων της κυβέρνησης να μειώσει τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,5% του ΑΕΠ από 3,5%», επισημαίνει. Μεταξύ των εμποδίων στην περαιτέρω αναβάθμιση της Ελλάδας, ο οίκος τοποθετεί επίσης τη χαμηλή δυναμική της ανάπτυξης, την υψηλή ανεργία και το πολύ υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Όλα καλά στο Μαξίμου; Γιατί για την οικονομία, δεν είναι όλα καλά κύριοι της κυβέρνησης….

Facebook Comments