«Η μάχη θα δοθεί, δεν έχει χαθεί απολύτως τίποτα», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Ρήγας, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για την αποτίμηση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών και τη δυνατότητα ανατροπής των πολιτικών συσχετισμών, ενόψει των εθνικών εκλογών που ανακοίνωσε ότι θα προκηρύξει ο πρωθυπουργός.

«Το αποτέλεσμα δε μας ικανοποιεί, αλλά από κει και πέρα ένας δύσκολος αγώνας, τον οποίο έχουμε μπροστά μας, θεωρώ ότι μπορεί να κερδηθεί. Η βασική στρατηγική που έχουμε δε θα αλλάξει και δεν πρέπει να αλλάξει. Εμείς κάναμε ό,τι είναι δυνατόν, μιλήσαμε με αλήθεια και ειλικρίνεια στον ελληνικό λαό για όλη αυτή τη δύσκολη περίοδο, που αναλάβαμε αυτή την ευθύνη, διαμορφώσαμε ένα διαφορετικό τοπίο από ό,τι παραλάβαμε τη χώρα, αλλά δεν παραγνωρίζουμε και ότι ο ελληνικός λαός πέρασε δύσκολα, γιατί έχουμε περίπου εννιά χρόνια μία δημοσιονομική λιτότητα και ένα μνημονιακό περιβάλλον», επισήμανε ο κ. Ρήγας.

Σε ό,τι αφορά τα αίτια του εκλογικού αποτελέσματος εκτίμησε ότι «αυτή την ώρα δεν είναι να συζητήσουμε αν οι ευθύνες είναι προσωπικές». «Είναι συλλογική προσπάθεια, άρα συλλογικά λάβαμε το μήνυμα. Έχουμε κάνει συλλογικά λάθη την προηγούμενη περίοδο, άρα αυτό πρέπει να το διορθώσουμε –μιλάω κυρίως για την τακτική σε θέματα κι αυτό πρέπει να το κάνουμε. Ταυτόχρονα πρέπει να καταλάβουμε ότι οι πολίτες περάσανε δύσκολα. Το ερώτημα είναι: Καταφέραμε να πείσουμε τον κόσμο της εργασίας ότι αυτή η προσπάθεια θα έχει αποτέλεσμα; Εδώ θα γίνει η συζήτηση, άρα αυτό θα είναι το διακύβευμα πηγαίνοντας για τις εκλογές», εξήγησε ο αν. υπουργός.


«Δεν είπαμε ψέματα μέχρι σήμερα και ό,τι κάναμε το κάναμε με απόλυτη στόχευση την προσπάθεια η ελληνική κοινωνία να αναπνεύσει και ακόμη κι αυτά που μας κατηγόρησαν ότι είναι προεκλογικά μέτρα, δεν ήταν, ήταν μόνιμα μέτρα κι ήταν η περίοδος που μπορούσαμε να το κάνουμε […] και πέρυσι και πρόπερσι το κάναμε, δεν ήταν κάτι που έγινε ενόψει εκλογών», πρόσθεσε, ενώ χαρακτήρισε επικοινωνιακό λάθος τη διαχείριση του θέματος της 13ης σύνταξης και των κρατήσεων που έγιναν στα ποσά που καταβλήθηκαν στους δικαιούχους.

«Εμάς ένας κόσμος μάς τιμώρησε αυτή την περίοδο και γιατί δεν πήγε να ψηφίσει, είναι γύρω στο 9-10% περίπου η αύξηση της αποχής. Δεύτερον ένας κόσμος ένοιωσε απογοητευμένος από τον πολιτικό κόσμο και ψήφισε άλλα μικρά κόμματα. Επίσης αυτή τη στιγμή υπάρχει κι ένας κόσμος που διαμόρφωσε ή σκέφτηκε με άλλον τρόπο και δεν αντιμετώπισε ή δεν κατανόησε πιθανά όλη αυτή την περίοδο το τι κάναμε, γιατί είχε στο μυαλό του ότι πέρασε δύσκολα χρόνια».

Ερωτηθείς αν το διακύβευμα των προσεχών εθνικών εκλογών ταυτίζεται με ό,τι κρίθηκε στις ευρωεκλογές ο κ. Ρήγας απάντησε: «Είναι τελείως διαφορετικό το διακύβευμα των εκλογών, γιατί είχαμε ευρωεκλογές, ενώ τώρα θα έχουμε βουλευτικές εκλογές, δηλαδή το ποιος θα κυβερνήσει την επόμενη μέρα τη χώρα κι εδώ θα πρέπει να αναμετρηθούν τα προγράμματα. Η ΝΔ δεν μπορεί να κρύβεται, γιατί μέχρι τώρα το πρόγραμμά της κι οι απαντήσεις που έχει δώσει δεν είναι πραγματικές και δεν είναι και υπαρκτές, η ΝΔ κρυβόταν. Πέρα από το ότι η ΝΔ έχει πει πολλά πράγματα μέχρι στιγμής, τα οποία ακόμα και σήμερα προσπαθεί να τα πάρει πίσω ή να τα καλύψει -μιλάω και για τα εργασιακά και για το θέμα της ιδιωτικοποίησης της υγείας, για την στήριξη των κοινωνικών τάξεων- αυτό που λέει μέχρι τώρα, ότι αυτά απαντήθηκαν στις εκλογές, θεωρώ ότι είναι λάθος, δεν είναι έτσι και τον επόμενο μήνα εκεί πάνω θα δοθεί η μάχη […] Εμείς σεβόμαστε την απόφαση του ελληνικού λαού, σεβόμαστε αυτή τη στάση την οποία κράτησε, παίρνουμε το μήνυμα και θα δοθεί η μάχη πάνω στο πρόγραμμα και ποιος θα κυβερνήσει, ποιος μπορεί να κυβερνήσει κι αν θα κρατηθεί η χώρα και θα έχει προοπτική».

Σε ό,τι αφορά την επίπτωση της συμφωνίας των Πρεσπών στη συμπεριφορά του εκλογικού σώματος, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, ο κ. Ρήγας διευκρίνισε: «Πολλά μπορεί να πει ο καθένας, παρόλο που έγινε μεγάλη συζήτηση. Δεν αλλάζω άποψη, δεν αλλάζουμε άποψη, είναι πολύ σημαντική αυτή η συμφωνία. Ως προς την ουσία της υπόθεσης αυτό που κάναμε είναι ιστορικό», υπογράμμισε.

Πηγή: TheToc

Facebook Comments