Κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα παρέμεινε και σήμερα η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου.

Ειδικότερα, η  απόδοση του ελληνικού 10ετούς  διαμορφωνόταν στο 2,98%, εν μέσω του γενικότερου κλίματος «πανηγυρισμών» που έφερε η αναγγελία της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, μετά τον θρίαμβο τις Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές της προηγούμενης Κυριακής. Η προοπτική να αναλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εξουσία, εφαρμόζοντας μια περισσότερο φιλοαναπτυξιακή πολιτική, με προσέλκυση επενδύσεων και μέτρα φιλικά προς το επιχειρείν, δίνει ώθηση σε ελληνικά ομόλογα και μετοχές.

Σύμφωνα με την Capital Economics, οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι ισχυρότερες σε σχέση με αυτές της Ιταλίας το 2019-2020. Και οι μεταρρυθμίσεις της Νέας Δημοκρατίας θα ενισχύσουν περαιτέρω την ανάπτυξη. Επίσης, το ιταλικό χρέος πλέον είναι λιγότερο βιώσιμο από ό,τι αυτό της Ελλάδας ενώ ο πολιτικός κίνδυνος είναι υψηλότερος στην Ιταλία.

Αν και οι οίκοι αξιολόγησης θεωρούν αυτή τη στιγμή ότι η Ιταλία ενέχει λιγότερο ρίσκο από ό,τι η Ελλάδα και η Ελλάδα δεν αναμένεται να συμμετέχει στην επανέναρξη του QE που αναμένει η Capital Economics να συμβεί το 2020, ωστόσο η Ιταλία αυτή τη στιγμή αξιολογείται από τους επενδυτές ως “junk”. Έτσι, εκτιμά ότι το spread θα υποχωρήσει κατά 65 μονάδες βάσης περίπου και στις -25 μ.β έως το τέλος του 2019.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments