Θετικό διατηρεί το οutlook του ελληνικού τραπεζικού κλάδου η Moody΄s
Θετικό διατηρεί το οutlook του ελληνικού τραπεζικού κλάδου η Moodys, αναμένοντας συνέχιση της βελτίωσης του προφίλ χρηματοδότησης των συστημικών τραπεζών
Θετικό διατηρεί το οutlook του ελληνικού τραπεζικού κλάδου η Moodys, αναμένοντας συνέχιση της βελτίωσης του προφίλ χρηματοδότησης των συστημικών τραπεζών
Θετικό διατηρεί το οutlook του ελληνικού τραπεζικού κλάδου η Moodys, αναμένοντας συνέχιση της βελτίωσης του προφίλ χρηματοδότησης των συστημικών τραπεζών και του κινδύνου των στοιχείων ενεργητικού.
Eπίσης, αναμένει περαιτέρω αύξηση των καταθέσεων, σταδιακή μείωση των προβληματικών δανείων, οριακή κερδοφορία και σταθερότητα σε ό,τι αφορά τα κεφάλαια του κλάδου. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις σε ό,τι αφορά τις οικονομικές συνθήκες με την διατήρηση της υψηλής ανεργίας και περιορισμένες ευκαιρίες δανεισμού.
Όπως επισημαίνει ο οίκος, οι οικονομικές συνθήκες βελτιώνονται σταδιακά αλλά παραμένουν δύσκολες για τις τράπεζες. Εκτιμά πως η ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ της Ελλάδας θα κυμανθεί περίπου στο 2,2% το 2019 και στο 2% το 2020, από 2,1% το 2018. Η ελαφρά βελτίωση φέτος, όπως εξηγεί, θα οφείλεται κυρίως στην αύξηση της κατανάλωσης, τις ισχυρότερες εξαγωγές και τις καλές επιδόσεις του τουρισμού. Το οικονομικό κλίμα θα συνεχίσει να ανακάμπτει από την πολύ χαμηλή βάση, ενώ η ανεργία θα παραμείνει υψηλή (18,5% τον Φεβρουάριο του 2019) και οι τιμές των ακινήτων θα ανακάμψουν μόνο σταδιακά από τα χαμηλά επίπεδα, δημιουργώντας προκλήσεις σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη των τραπεζών.
Τα προβληματικά δάνεια θα μειωθούν σταδιακά από τα πολύ υψηλά επίπεδα καθώς οι ελληνικές τράπεζες θα επωφεληθούν από τη βελτιωμένη νομοθεσία. Η Moodys αναμένει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα σημειώσουν ικανοποιητική πρόοδο σε αυτό το μέτωπο, αλλά θα βρεθούν αντιμέτωπες με αρκετές προκλήσεις στον δρόμο της επίτευξης του στόχου για το σύνολο του κλάδου, δηλαδή της μείωσης των NPEs κοντά στο 21% των συνολικών δανείων (εξαιρουμένων των ανοιγμάτων εκτός ισολογισμού) μέχρι το τέλος του 2021 από περίπου 45% το 2018.
Όπως επισημαίνει ο οίκος, οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (DTA) υπονομεύουν την ποιότητα του κεφαλαίου των τραπεζών. Ο δείκτης CET 1 ήταν κοντά στο 15,3% τον Δεκέμβριο του 2018, άνετα πάνω από τα όρια των ρυθμιστικών απαιτήσεων. Ωστόσο, ένα σημαντικό μέρος αυτού του κεφαλαίου, είναι υπό μορφή DTAs. H Moodys θεωρεί τα DTAs ως χαμηλότερης ποιότητας δεδομένου του ότι η επιλεξιμότητά τους για μετατροπή σε μετρητά ή ομόλογα εξαρτάται από την οικονομική δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης.
Ο οίκος παράλληλα αναφέρει ότι ο ELA έχει επιστραφεί πλήρως και οι καταθέσεις αυξάνονται. Η σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα και η αύξηση της πρόσβασης στη διατραπεζική αγορά δανεισμού επέτρεψαν στις ελληνικές τράπεζες να μηδενίσουν τον ELA, όπως τονίζει. Οι καταθέσεις πιθανότατα θα αυξηθούν καθώς η οικονομία ανακάμπτει σταδιακά και καθώς περισσότερες επενδύσεις αναμένεται να έλθουν στη χώρα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Moodys, οι ελληνικές τράπεζες θα παραμείνουν οριακά κερδοφόρες το 2019-2020 καθώς μειώνονται τα κόστη και οι ανάγκες για προβλέψεις. Αναμένει ότι τα επιτοκιακά περιθώρια, η κύρια πηγή κερδών, θα παραμένουν υπό πίεση καθώς οι τράπεζες προχωρούν σε διαγραφείς και σε πωλήσεις NPEs. Αυτό θα αντισταθμιστεί εν μέρει από μια μικρή αύξηση των προμηθειών.
Ελευθερία Κούρταλη
Facebook Comments