Οι αρχές της Κύπρου εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης των μελών του πληρώματος του τουρκικού πλοίου-γεωτρύπανου που είναι αγκυροβολημένο κοντά στις ακτές της χώρας διότι φέρεται να ετοιμάζεται να προχωρήσει σε γεώτρηση εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), δήλωσε στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας χθες Πέμπτη.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι εκδόθηκαν εντάλματα. Ο αριθμός τους είναι διψήφιος», είπε ο κύπριος αξιωματούχος, αποφεύγοντας να κάνει περαιτέρω σχόλια.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας υποστήριξε τη 10η Ιουνίου, αντιδρώντας στις πληροφορίες περί έκδοσης ενταλμάτων σύλληψης, που δεν είχαν ακόμη επιβεβαιωθεί από τη Λευκωσία, πως η κίνηση αυτή «ξεπερνά τα εσκαμμένα» και διεμήνυσε ότι θα υπάρξει η «απαραίτητη αντίδραση σε περίπτωση τέτοιας θρασύτητας», θυμίζει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Το τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο Fatih (Φατίχ, «Πορθητής») είναι αγκυροβολημένο δυτικά της Κύπρου από τον περασμένο μήνα, ενώ άλλο ένα τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο, το Yavuz, αναμένεται να μεταβεί ανατολικά της νήσου σύντομα.

Και οι δύο περιοχές ανήκουν στην κυπριακή ΑΟΖ, τονίζει η Λευκωσία.

Facebook Comments