Οι… ρουκέτες του Eurogroup, του τελευταίου για τον ΣΥΡΙΖΑ και του Ευκλείδη Τσακαλώτου ο οποίος δεν την γλίτωσε από να δώσει το «παρών», δείχνουν πως ο πανικός στον οποίο έχει βρεθεί η ελληνική κυβέρνηση και η ακατάσχετη παροχολογία δεν μπόρεσαν, παρά τις προθέσεις λόγω προεκλογικής περιόδου, να κρατήσουν τους τόνους των δανειστών χαμηλούς. Όπως δείχνουν τα πράγματα η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα φεύγει με θόρυβο και με τις χειρότερες εντυπώσεις αφού έγινε πλέον ξεκάθαρο ότι επέλεξε να θέσει σε κίνδυνο την οικονομία για χάρη της προσωπικής της ψηφοθηρικής φιλοδοξίας της.

Ο Ρέγκλινγκ ανέλαβε τον ρόλο του κακού που τόσο πολύ έψαχνε ο κ. Τσίπρας για να φτιάξει την εικόνα του «ήρωα» πριν τις κάλπες και πέταξε μαζεμένα βέλη κατά των κυβερνητικών εξαγγελιών και τις παραβιάσεις των δεσμεύσεων, με αυστηρές προειδοποιήσεις για τα πλεονάσματα, τους κινδύνους των καθυστερήσεων στις μεταρρυθμίσεις, τη βιωσιμότητα του χρέους, την μονομερή απόφαση για τη μη μείωση του αφορολογήτου και την μη εφαρμογή τον αντιμέτρων που θα βοηθούσαν την επιχειρηματικότητα. Και όλα αυτά την στιγμή που στην «γρουσούζικη» τελικά για τον ΣΥΡΙΖΑ συνεδρίαση του Eurogroup13η Ιουνίου, η Ελλάδα δεν ήταν καν στην ατζέντα!

Μάλιστα μάθαμε πως και το μεγάλο… επίτευγμα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως διαφημιζόταν για εβδομάδες, το να προχωρήσει στην πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων το ΔΝΤ και για το οποίο είχε πάρει το ok, έχει παγώσει. Αυτό είναι το τίμημα των προεκλογικών μποναμάδων οι οποίοι μάλιστα καταψηφίστηκαν από τον ελληνικό λαό στις ευρωκάλπες, ως κοροϊδία.

Και εκτός των παραπάνω, ο ESM έδωσε και την χαριστική βολή (κλωτσιά θα λέγαμε) επιβεβαιώνοντας πλέον και επισήμως ότι προς τα τέλη του 2014 η Ελλάδα έβγαινε από το μνημόνιο και την κρίση όπως έγινε τότε στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία, ωστόσο η αλλαγή κυβέρνησης και τα όσα ακολούθησαν με το παραλίγον Grexit το 2015, το ακύρωσαν.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι κρυφή πρόθεση-κρυφός πόθος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τώρα που διένυε τις τελευταίες ημέρες της και που το γνώριζε πολύ καλά, ήταν πέραν από την προτεραιότητά του να σωθεί από την πλήρη καταβάθρωση των ποσοστών της στις κάλπες, ήταν και να βάλει τεράστιες νάρκες στον δρόμο της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη από την πρώτη μάλιστα ημέρα της διακυβέρνησής του, αφού στις 8 Ιουλίου έχει προγραμματιστεί το επόμενο Eurogroup. Αφήνει έτσι μία βαριά (με την κακιά έννοια) κληρονομιά στην οικονομία την οποία αναγκαστικά θα πρέπει να πιάσει και να συνεχίσει η Ν.Δ, απενεργοποιώντας τις νάρκες και βρίσκοντας λύσεις άμεσες οι οποίες θα κρατήσουν την αισιοδοξία που δείχνουν ξεκάθαρα να έχουν τώρα οι αγορές για την έλευσή του στην εξουσία. Όπως επεσήμανε και η Natixis, η προκήρυξη πρόωρων γενικών εκλογών αποτέλεσε καλό νέο για τις αγορές. Η προοπτική να αναλάβει την εξουσία η Νέα Δημοκρατία εξηγεί  την αυξανόμενη εμπιστοσύνη που έχουν δείξει το τελευταίο διάστημα οι επενδυτές και η οποία είναι ιδιαίτερα αισθητή στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, σημειώνει. Σύμφωνα με την Natixis ωστόσο, το έργο της Ν.Δ μετά και την πολιτική που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2015, δεν θα είναι εύκολο.

Ανάλογη είναι και η άποψη του κ. Λουκά Παπαϊωάννου, οικονομολόγου της Fast Finance. Όπως σημειώνει, η αγορά συνεχίζει να προεξοφλεί θετικά, όχι μόνο την πολιτική αλλαγή αλλά και την αυτοδυναμία της 7 ης Ιουλίου. Όμως σημαντικά εσωτερικά (και εξωτερικά) γεγονότα δεν πρέπει να υποβαθμίζονται. Η νέα φιλοεπενδυτική κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα χρονίζοντα αλλά και νέα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί. Οι σημαντικές αποκλίσεις στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας, αλλά και οι συνεχείς αρνητικές επισημάνσεις – προειδοποιήσεις από τους θεσμούς (Ρέγκλινγκ-Σεντένο) για την επίπτωση των πρόσφατων παροχών στo μεσοπρόθεσμο οικονομικό πρόγραμμα της χώρας, πέφτει στις πλάτες της νέας κυβέρνησης με ότι αυτό συνεπάγεται.

Τα παραπάνω σημαίνουν ότι θα απαιτηθούν άμεσα και ριζικά μέτρα μετά τις εκλογές για να συνεχίσει το κλίμα αισιοδοξίας που καλλιεργείται και από τους ξένους. Αυτό φάνηκε και στο πρόσφατο road show του Ελληνικού χρηματιστήριου στην Νέα Υόρκη που το ενδιαφέρον δεν ήταν αυτό που αναμενόταν και οι όποιες υποσχέσεις για αυξημένες εισροές μετατέθηκαν για αργότερα.

Παρόμοιες προειδοποιήσεις έστειλε και η Morgan Stanley επισημαίνοντας πως αν και η Νέα Δημοκρατία μπορεί να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε θετική στροφή πολιτικής, ενισχύοντας τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της Ελλάδας, ωστόσο η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να εμφανίζει σημαντικές αδυναμίες, ενώ υπάρχουν ενδείξεις αδύναμης δυνητικής ανάπτυξης «και αυτό το βλέπουν οι αγορές».

Το συμπέρασμα όλων των παραπάνω είναι πως ναι μεν ο ΣΥΡΙΖΑ έσκαψε τη… λακκούβα του, αλλά έχει ήδη σκάψει λακκούβες στον δρόμο της επόμενης κυβέρνησης. Το στοίχημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι μεγάλο. Ωστόσο το μόνο σίγουρο είναι πως η πολιτική που έχει πραγματικό στόχο την οικονομία και την ανάπτυξη αντί το πολιτικό συμφέρον, είναι αυτή που επιβραβεύεται από τις αγορές και από τους ψηφοφόρους…

Facebook Comments