Η Αλβανία σε βαθιά πολιτική κρίση
Οι υπΕξ της ΕΕ ανέβαλαν την απόφαση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία
Οι υπΕξ της ΕΕ ανέβαλαν την απόφαση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία
Οι δημοτικές εκλογές στην Αλβανία έχουν οριστεί για τις 30 Ιουνίου. Μετά την απόφαση του προέδρου της χώρας Ιλίρ Μέτα να τις αναβάλλει, ισχυριζόμενος ότι ενδεχομένως να προκληθούν επεισόδια, καθώς και την αντίδραση της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Έντι Ράμα, η οποία έθεσε στο κοινοβούλιο ζήτημα απομάκρυνσής του προέδρου, οπαδοί της αντιπολίτευσης πέταξαν βόμβες μολότοφ σε εκλογικά κέντρα. Στο μεταξύ η αντιπολίτευση εμφανίζεται αποφασισμένη να μποϋκοτάρει τις δημοτικές εκλογές και ανακοίνωσε ότι δεν θα ορίσει υποψηφίους.
Από τον Φεβρουάριο το σοσιαλιστικό κόμμα του Έντι Ράμα κυριαρχεί στη βουλή της χώρας, μιας και οι βουλευτές των δύο σημαντικότερων αντιπολιτευτικών κομμάτων παραιτήθηκαν των εδρών τους ως ένδειξη διαμαρτυρίας, μετά από κυκλοφορία τηλεφωνικών υποκλοπών που δείχνουν ότι οι Σοσιαλιστές διασφάλισαν με νοθεία την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές το 2017. Μιλώντας στην DW o αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Λούλζιμ Μπάσα δήλωσε ότι η μόνη διέξοδος από την κρίση είναι η παραίτηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα και η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Θα λάβει πράσινο φως για ενταξιακές διαπραγματεύσεις η Αλβανία;
Παρά το γεγονός ότι κανείς δεν αμφισβητεί δημόσια την αυθεντικότητα των υποκλοπών, η αλβανική γενική εισαγγελία απάντησε σε ερώτηση της DW ότι δεν έχουν απευθυνθεί ακόμα κατηγορίες για νοθεία. Η εισαγγελία διαβεβαιώνει όμως ότι θα το πράξει το συντομότερο. Δεν είναι όμως μόνο η γενική εισαγγελία που αναβάλλει συνεχώς σημαντικές αποφάσεις της. Ούτε το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας, που θα μπορούσε να επιλύσει τη διένεξη μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου με αφορμή την αναβολή των δημοτικών εκλογών είναι σε θέση να λάβει αποφάσεις. Ο λόγος για τις καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης είναι ότι πολλοί εισαγγελείς είτε παραιτήθηκαν για να αποφύγουν ελέγχους για διαφθορά, είτε δεν πληρούν τα αυστηρά κριτήρια αλβανικής επιτροπής αξιολόγησης που ελέγχει η ΕΕ. Κατά συνέπεια κάθε χρόνο προστίθεται ένα 30% υποθέσεων που εκκρεμούν. Ενδεικτικό είναι ότι αναμένεται η ετυμηγορία του Ανώτατου Δικαστηρίου σε περίπου 310.000 υποθέσεις.
Το Σεπτέμβριο η γερμανική Βουλή θα αποφανθεί σχετικά με το αν θα δωθεί το πράσινο φως στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Οι περισσότεροι βουλευτές συμφωνούν στο ζήτημα της Β. Μακεδονίας, έχουν όμως ενδοιασμούς για την περίπτωση της Αλβανίας, κυρίως λόγω της πολιτικής κρίσης στη χώρα εν όψει των εκλογών. Παρόλα αυτά όμως ο βουλευτής των Πρασίνων Μάνουελ Σάρατσιν δηλώνει πως αν και είναι αντίθετος με την απόφαση της αλβανικής αντιπολίτευσης να μποϋκοτάρει τις δημοτικές εκλογές εκτιμά ότι τόσο οι Πράσινοι, όσο και οι Σοσιαλιστές θα δώσουν παρά την κρίση πράσινο φως στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Facebook Comments