Σε νέα ιστορικά χαμηλά οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων
Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αγγίζουν νέα ιστορικά χαμηλά, μετά και τη συνεδρίαση της Fed η οποία άφησε ανοιχτή την πόρτα για μειώσεις επιτοκίων
Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αγγίζουν νέα ιστορικά χαμηλά, μετά και τη συνεδρίαση της Fed η οποία άφησε ανοιχτή την πόρτα για μειώσεις επιτοκίων
Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αγγίζουν νέα ιστορικά χαμηλά, μετά και τη συνεδρίαση της Fed η οποία άφησε ανοιχτή την πόρτα για μειώσεις επιτοκίων. Η νομισματική πολιτική έχει γίνει το τελευταίο διάστημα ο καλύτερος σύμμαχος της αγοράς ομολόγων, μετά και τις δηλώσεις Ντράγκι αυτήν την εβδομάδα οι οποίες δείχνουν πως και η ΕΚΤ είναι έτοιμη να κάνει “ότι χρειαστεί” και αν ανοίξει και αυτή την πόρτα της νομισματικής χαλάρωσης.
Και δεν είναι μόνο η Fed και η ΕΚΤ. Και άλλες κεντρικές τράπεζες όπως της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδία, της Ινδία και της Ρωσίας έχουν πρόσφατα υιοθετήσει την νομισματικής χαλάρωσης, μειώνοντας τα επιτόκια.
Σε αυτό το άκρως ευνοϊκό περιβάλλον για τους κρατικούς τίτλους και το επενδυτικό “κυνήγι αποδόσεων”, τα ελληνικά ομόλογα μόνο βελτίωση μπορούν να δουν, έχοντας και ως “όπλο” τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις οι οποίες προσθέτουν στο θετικό κλίμα. Όπως έχουμε επισημάνει, η αλλαγή πολιτικής σελίδας στην Ελλάδα με μία νέα ισχυρή κυβέρνηση με προτεραιότητα τις επενδύσεις, την ανάπτυξη και τις επιχειρήσεις “ξεκλειδώνει” τις διαθέσεις των διεθνών funds απέναντι στα ελληνικά assets.
Σήμερα η απόδοση στο ελληνικό 10ετές ομόλογο σημειώνει νέα “βουτιά” της τάξης του 4,3% και διαμορφώνεται σε νέα ιστορικά χαμηλά κάτω από το 2,4% (στο 2,396%), ενώ η απόδοση του 5ετούς κινείται κάτω από το 1,3% και στο 1,243% με πτώση της τάξης του 4,7%, επίσης σε νέα ιστορικά χαμηλά. Υπενθυμίζεται πως το 10ετές είχε εκδοθεί τον Μάρτιο με απόδοση 3,9%, ενώ το 5ετές είχε εκδοθεί τον Ιανουάριο με απόδοση 3,6%. Από τα επίπεδα της έκδοσής του το yield στο 10ετές έχει υποχωρήσει κατά 39% ενώ το yield στο 5ετές έχει σημειώσει βουτιά της τάξης του 66%. Το spread έναντι του 10ετούς γερμανικού διαμορφώνεται στις 270 μ.β που είναι και τα χαμηλ΄τοερα επίπεδα από τις 17 Μαρτίου του 2010.
Την ίδια στιγμή το 10ετές γερμανικό ομόλογο βλέπει την απόδοσή του να φλερτάρει με τα ιστορικά χαμηλά του -0,329%, ενώ νέο ιστορικό χαμηλό καταγράφουν τα ισπανικά 10ετή με την απόδοση να υποχωρεί στο 0,36% με πτώση της τάξης του 8%. Σημαντική είναι η αποκλιμάκωση και των αποδόσεων στα ιταλικά 10ετή ομόλογα, οι οποίες διαμορφώνονται στο 2,035% με πτώση 4,05%, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2018 λίγο πριν ξεσπάσει η πολιτική κρίση στη χώρα. Η Ιταλία θεωρείται από τους επενδυτές ότι θα είναι από τους μεγαλύτερους ωφελημένους από την νομισματική πολιτική της ΕΚΤ. Αν και οι προσδοκίες για επανεκκίνηση του QE της ΕΚΤ δεν αφορούν προς το παρόν την Ελλάδα, καθώς παραμένει τρία με τέσσερα σκαλοπάτια κάτω από την “επενδυτική βαθμίδα”, ωστόσο, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, είναι πιθανόν να ανέβει και αυτή στο τρένο του QE εάν το πρόγραμμα διατηρηθεί ανοικτό για κάποιο διάστημα.
Είναι χαρακτηριστικό πως πλέον πολλά κρατικά ομόλογα ανά τον κόσμο διαπραγματεύονται με αρνητικές αποδόσεις ( Γερμανία, Ιαπωνία, Δανία, Ολλανδία, Ελβετία) με αποτέλεσμα ομόλογα (κρατικά και εταιρικά) αξίας πάνω από 12 δισ. δολάρια, διαπραγματεύονται πλέον διεθνώς με αρνητικές αποδόσεις, που είναι και το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2016 και το δημοψήφισμα για το Brexit. Αυτό εξηγεί τη στροφή των επενδυτών προς την ευρωπεριφέρεια αλλά και την ενίσχυση της αγοραστικής διάθεσης για τους ελληνικούς τίτλους οι οποίοι παρά το ράλι συνεχίζουν να έχουν συγκριτικά υψηλές απόδοση.
Κούρταλη Ελευθερία
Facebook Comments