Εντός της ημέρας αναμένονται οι οριστικές αποφάσεις για τη διεξαγωγή ή μη του ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών με τις κυβερνητικές πηγές να δείχνουν ως πιθανότερο το δεύτερο σενάριο.

Είναι γνωστό ότι ο κ. Τσίπρας εξ αρχής επεδίωκε τη διεξαγωγή ντιμπέιτ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κάτι το οποίο έχει αποκλείσει ο πρόεδρος της ΝΔ. Με φόντο την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 30 Ιουνίου η διεξαγωγή του ντιμπέιτ με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς είναι αδύνατη για τον κ. Τσίπρα την 1η Ιουλίου. Αν και είχαν βρεθεί εναλλακτικές ημερομηνίες για τις 27 και 28 Ιουνίου μάλλον ο πρωθυπουργός προτιμά να αποδράσει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να απαξιώνει τη διαδικασία, αφήνει να διαρρεύσει ότι επιθυμεί ντιμπέιτ μεταξύ του κ. Τσίπρα και του κ. Μητσοτάκη για να μη χρεωθεί την πιθανή ακύρωσή του. Αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίον ο κ. Τσίπρας είχε κατηγορήσει τον κ. Μητσοτάκη ότι δεν θέλει το διάλογο, αλλά η αποκάλυψη του παρασκηνίου που είχε προηγηθεί με non paper της Πειραιώς σταμάτησε και αυτήν την προσπάθεια αντιστροφής της πραγματικότητας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στη διακομματική επιτροπή, Νάσος Ηλιόπουλος, ενημέρωσε την πλευρά της Ν.Δ. για το κώλυμα του κ. Τσίπρα για την 1η Ιουλίου, με το επιτελείο της οδού Πειραιώς να συμφωνεί εντέλει με τις δύο εναλλακτικές ημερομηνίες. Η Κουμουνδούρου τότε απάντησε 27 ή 28 Ιουνίου ή… ποτέ, δείχνοντας τις προθέσεις της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΚΚΕ αντιπρότεινε νέα ημερομηνία, 2 Ιουλίου, και με το επιχείρημα ότι ήδη έχει αλλάξει τις ημερομηνίες ομιλίας του κ. Κουτσούμπα που ήταν προγραμματισμένη για την 1η Ιουλίου, ενημέρωσε ότι είναι αρνητικό για την 27η και την 28η Ιουνίου. Αντίστοιχη στάση κράτησε και το Κίνημα Αλλαγής, με τα δύο κόμματα να κατηγορούν ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. ότι παίζουν παιχνίδι προεκλογικών σκοπιμοτήτων, ενώ στην ουσία θέλουν να αποφύγουν το ντιμπέιτ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρασκηνιακά προετοιμάζει εδώ και ημέρες διακαναλική συνέντευξη του πρωθυπουργού -την οποία προανήγγειλε από τη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες- και αυτό είναι ενδεικτικό των προθέσεών του, αν και για τελικά συμπεράσματα θα πρέπει να περιμένουμε και τη σημερινή συνάντηση στη διακομματική.

Σε αυτήν την προεκλογική εκστρατεία, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αμφισβητεί τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν προβάδισμα της Ν.Δ. από 8% ως και 12% και περιγράφουν σενάρια ισχνής ή ισχυρής αυτοδυναμίας για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μένουν ακόμα δύο μεγάλες εταιρίες να παρουσιάσουν τα ευρήματά τους (Kappa Research και Rass), αλλά η εικόνα που έχει το Μαξίμου δεν διαφέρει από αυτή που μεταφέρουν οι μετρήσεις που δημοσιεύονται.

Μεταξύ τους, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζουν ότι έρχεται τρίτη ήττα στις κάλπες και υπάρχει διάχυτο το κλίμα φόβου για αρνητική έκπληξη σε ό,τι αφορά το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Ο κομματικός μηχανισμός υπολειτουργεί ενώ σε κάποιες περιφέρειες είναι ανύπαρκτος, σε σημείο που δεν υπάρχουν άνθρωποι να σηκώσουν τηλέφωνα στα γραφεία. Επιπλέον, η προσπάθεια του κ. Τσίπρα και των κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ να «τρομάξουν» την κοινή γνώμη περιγράφοντας ως «καταστροφή» το ενδεχόμενο ανάληψης της εξουσίας από τη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν περνά.

Απογοήτευση επικρατεί από το γεγονός πως ούτε με την επίκληση των εθνικών θεμάτων η Κουμουνδούρου κατάφερε να αλλάξει το διακύβευμα των εκλογών. Όλος ο κόσμος θεωρεί το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου σχεδόν βέβαιο, ερώτημα υπάρχει μόνο για την αυτοδυναμία της Ν.Δ., ενώ το επόμενο θέμα που απασχολεί την κοινή γνώμη -σε σχέση με την αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου- είναι αν θα μπει στη Βουλή το ΜέΡΑ25 του Γιάννη Βαρουφάκη ή η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου.

Δύο εβδομάδες πριν από την πολιτική αναμέτρηση, στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν ακόμα καταλήξει αν επιθυμούν ή όχι μεγάλη συμμετοχή. Από τη μία ξέρουν ότι αν η αποχή είναι μεγάλη αυτό θα πλήξει κυρίως το δικό τους κόμμα, φοβούνται αποστασιοποίηση της νεολαίας και γι’ αυτό ήδη εντός των τειχών ασκείται ισχυρή κριτική στην επιλογή του πρωθυπουργού να κάνει τις εκλογές 7 Ιουλίου και όχι νωρίτερα στις 30 ή και στις 23 Ιουνίου, καθώς είχε τα χρονικά περιθώρια.

Κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζουν τις πιθανότητες μείωσης της διαφοράς στο κλίμα νίκης υπέρ της Ν.Δ., ελπίζοντας ότι αρκετοί πολίτες θα θεωρήσουν βέβαιο το αποτέλεσμα υπέρ της Ν.Δ. και δεν θα πάνε τελικά να ψηφίσουν.

Δεν είναι υπερβολή, έτσι τουλάχιστον μεταφέρεται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ότι αισιόδοξος είναι μόνο ο κ. Τσίπρας. Ο οποίος όπως πριν από τις ευρωεκλογές προειδοποιούσε τους αντιπάλους του, λέγοντας ότι «κάποιοι το βράδυ της 26ης Μαΐου θα χάσουν τον ύπνο τους», χθες στη συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής» τους προειδοποίησε ότι «κάποιοι το πρωί της 8ης Ιουλίου θα ξυπνήσουν με εκπλήξεις…».

Facebook Comments