Μπορεί η κυβέρνηση να επέδειξε «βούληση, συνέπεια και επάρκεια» στην υπόθεση του Ελληνικού -όπως επεσήμανε ο Αλέκος Φλαμπουράρης- αλλά χρειάζεται να τρέξει τις τελευταίες ώρες της διακυβέρνησης προκειμένου να μην βρεθεί εκτεθειμένη στην περίπτωση που η ΝΔ λύσει τα θέματα «εν μια νυκτί» και βάλει επιτέλους μπουλντόζες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευθεί ότι από τις πρώτες ημέρες της -όπως δείχνουν τα γκάλοπ– διακυβέρνησής του, θα κάνει ότι απαιτείται προκειμένου να πάψουν οι παλινωδιες και οι καθυστερήσεις στο έργο. Τι θα κάνει; Όχι τίποτε μαγικό όπως λέει. Θα περάσει απλώς τις τρεις υπουργικές αποφάσεις που απαιτούνται.

Και αν ήταν τόσο απλό γιατί καθυστερούσε το έργο τα τελευταία τέσσερα χρόνια; Ιδίως καθώς εις εκ των συναρμόδιων υπουργών, ο Στέργιος Πιτσιόρλας, είχε εκφράσει την ισχυρή βεβαιότητά του οτι θα μπουν μπουλντόζες τον Σεπτέμβριο του 2018.

Μήπως φταίει ο επενδυτής; Όπως αποκάλυψε στον ελληνικό λαό ο υπουργός -αρμόδιος μεταξύ άλλων για θέματα καθημερινότητας- Αλέκος Φλαμπουραρης; Ο κ. Φλαμπουράρης καταλόγισε στη LAMDA καθυστέρηση έξι μηνών για την κατάθεση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης, αλλά και νέα καθυστέρηση ενός χρόνου, αυτή τη φορά για την κατάθεση των απαραίτητων μελετών. Ακόμη και αν δεχτούμε τις αιτιάσεις του Υπουργού χωρίς περαιτέρω διερεύνηση, οι καθυστερήσεις ήταν πολύ μεγαλύτερες.

Άλλωστε ο κος Φλαμπουράρης δείχνει να λησμονεί όλες εκείνες τις ακραίες αντιδράσεις των συριζαίων με πρώτο βιολί τον θρυλικό Μπελαβίλα (μετέπειτα υποψήφιο δήμαρχο Πειραιά) και συμμετέχοντες όλους τους επιφανείς υπουργούς, οι οποίοι αντιδρούσαν στο ξεπούλημα και ήθελαν να γίνει  έκταση πάρκο, χωρίς να τους απασχολούν περαιτέρω λεπτομέρειες. Αρχέγονα δάση, σπάνια χλωρίδα και πανίδα δεινόσαυροι και αρχαία ευρήματα αναλόγου εμβέλειας με τον Παρθενώνα, αποτέλεσαν τη φαρέτρα των συριζαίων, στην υπερπροσπάθεια να μπλοκάρουν το έργο. Δυστυχώς τα κατάφεραν, αγνοώντας και τη σημασία για την προσέλκυση επενδύσεων αλλά ακόμη και τις θέσεις εργασίας που υπολογίζονται σε πόλεις χιλιάδες από την εκκίνηση κιόλας του έργου.

Η σπουδή που δείχνουν τις τελευταίες ώρες της θητείας τους, σχετίζεται προφανώς με τη δέσμευση Μητσοτάκη. Αν όντως καταφέρει να ξεμπλοκάρει το έργο κατά τις πρώτες ημέρες της θητείας του, θα αποκαλύψει όχι μόνο το μέγεθος της υποκρισίας αλλά και της ανικανότητας των υπουργών ΣΥΡΙΖΑ. Υπουργοί που ακόμη και σήμερα λένε ότι φταίει το σύμπαν και η συναστρία για την καθυστέρηση του έργου αλλά ουδέποτε αυτοί.

Τώρα στο παρά πέντε της κάλπης τρέχουν και δεν αποκλείεται να δείτε να «περνούν» οι υπουργικές αποφάσεις εντός της εβδομάδας. Άλλωστε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κος Δραγασάκης δήλωσε προχθές ότι θα υπογράφει αποφάσεις μέχρι το τελευταίο λεπτό της θητείας του, θα του τραβήξουν το στύλο από το χέρι.

Για του λόγου το αληθές, μόλις προ ημερών, στις 24 Ιουνίου, ο αρμόδιος γενικός γραμματέας δημόσιας περιουσίας κος Δημάκης έστειλε αίτημα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (δήμους και υπουργεία) προκειμένου να καταθέσουν εγγράφως τις παρατηρήσεις τους για το θέμα καθώς υπάρχουν τρομερές ελλείψεις στις υφιστάμενες εισηγήσεις. Ακόμη  χειρότερα, χθες η Κυβέρνηση δημοσίευσε ΦΕΚ σε μια προσπάθεια να διορθώσει λάθη του κτηματολογίου. Λάθη που εμποδίζουν την υπογραφή μιας εκ´ των υπουργικών αποφάσεων.

Ακολούθως, απαιτούν από τον επενδυτή να ολοκληρώσει σε μερικά εικοσιτετράωρα τις παρατηρήσεις του επι ενός ογκωδέστατου φακέλου.

Βεβαίως αυτές οι κινήσεις πανικού δεν λύνουν τα θέματα. Τουναντίον, η προχειρότητα με την οποία νομοθετούν, ίσως δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα. Επιπλέον, το υπουργείο Πολιτισμού, συνεχίζει να απαιτεί το δικαίωμα έγκρισης και βέτο για τα κτήρια που θα ανεγερθούν. Επίσης δεν έχει λυθεί το θέμα με τον αεροδιάδρομο-μνημείο. Μοναδικό ομολογουμένως στον κόσμο. Ας μην μιλήσουμε και για το αρχαίο δάσος-στολίδι του σαρωτικού, όπου φωλιάζει και ο κορμοράνος που ίσως εκδιώχθηκε από τον Βοτανικό.

Ακόμη και έτσι πάντως, υπό τον φόβο του εξευτελισμού το έργο πρέπει να προχωρήσει. Θα είναι όμως το λιγότερο γελοίο αν περάσουν κάποιες από τις αποφάσεις τελευταία στιγμή, να τους ακούμε για δεκαετίες να λένε ότι ήταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που σχεδίασε και υλοποίησε το έργο κόντρα στα συμφέροντα που ήθελαν την έκταση να γίνεται πάρκο. Γιατί αυτό θα λένε… Διαβάστε περισσότερα στο Dailypost.gr

Facebook Comments