Τα ελληνικά ομόλογα βρίσκουν για άλλη μία φορά ευκαιρία για… ράλι.

Ειδικότερα, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχωρεί στο 2,356% και κατά 4,3% από τα επίπεδα της Παρασκευής, αγγίζοντας νέο ιστορικό χαμηλό, ενώ μία ανάσα από τα ιστορικά χαμηλά που βρέθηκε πριν μερικές ημέρες κινείται και η απόδοση του 5ετούς ομολόγου στο 1,302% με πτώση 4,6%. Με ανάλογες διαθέσεις κινούνται και τα ιταλικά ομόλογα όπου η απόδοση του 10ετούς διαμορφώνεται στο 2,012% με πτώση 3,73%, σε χαμηλά 12 μηνών. Αξίζει να σημειώσουμε πως το spread των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών διαμορφώνεται στις 268 μονάδες βάσης και στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα Μαρτίου του 2010, ενώ το spread έναντι των ιταλικών κινείται στα χαμηλά επίπεδα των 34 μ.β περίπου.

Τα ελληνικά ομόλογα εδώ και καιρό έχουν χαράξει μία άκρως εντυπωσιακή πορεία με το ράλι τους να οφείλεται τόσο σε “εσωτερικούς” όσο και σε “εξωτερικούς” παράγοντες και τους αναλυτές να εκτιμούν πως οι προοπτικές για το επόμενο διάστημα και για την περαιτέρω πορεία της αγοράς είναι άκρως θετικές. Οι προοπτικές που ανοίγονται πλέον για την ελληνική οικονομία με την έλευση μιας νέας ισχυρής κυβέρνησης με προτεραιότητα τις επενδύσεις, την ανάπτυξη και τις επιχειρήσεις “ξεκλειδώνουν” τις διαθέσεις των διεθνών funds, που μέχρι πρόσφατα, και λόγω των ανησυχιών που είχε προκαλέσει η παροχολογία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τηρούσαν στάση αναμονής στα ελληνικά assets. Παράλληλα, η νομισματική πολιτική των μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών διεθνώς και ειδικά τοι σήμα που έχει δώσει η ΕΚΤ για χαλάρωση της πολιτικής της προσεχώς, δημιουργεί ένα άκρως ευνοϊκό περιβάλλον για τους επενδυτές ομολόγων και και για τους “κυνηγούς” αποδόσεων, ειδικά την στιγμή που οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων, παρά το ράλι, είναι οι υψηλότερες στην ευρωζώνης.

Αξίζει να σημειώσουμε πως στο πρώτο εξάμηνο του έτους, τα ελληνικά ομόλογα μαζί με το ελληνικό Χρηματισήριο ήταν οι  απόλυτοι πρωταγωνιστές διεθνώς, σημειώνοντας τις καλύτερες επιδόσεις. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά 200 μ.β και στο 2,4% από 4,4% το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου, την στιγμή που οι αποδόσεις των αμερικάνικων κρατικών ομολόγων υποχώρησαν κατά 70 μ.β.

Όπως σχολιάζουν οι αναλυτές, τα ελληνικά ομόλογα κινούνται όλο και πιο “φυσιολογικά”, με την πορεία της αγοράς να δείχνει πως οι επενδυτές αποτιμούν την επιτάχυνση των αναβαθμίσεων της Ελλάδας. Η HSBC σημείωσε σε πρόσφατη έκθεσή της της ότι το spread των 10ετών ελληνικών ομολόγων έχει μειωθεί σημαντικά από τις περίπου 400 μονάδες βάσης στις αρχές του έτους. Το σταθερό οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον, σε συνδυασμό με τις ακόμη καλύτερες προοπτικές που αποτιμώνται μετά τις εκλογές, βοηθούν στην αύξηση της επενδυτικής βάσης, ενώ και η ΕΚΤ στηρίζει την ζήτηση για αποδόσεις. Η HSBC τόνισε πως Ελλάδα φαίνεται όλο και πιο φυσιολογική. Οι συναλλαγές συνάδουν όλο και περισσότερο με την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας και τις κινήσεις στα ομόλογα= των χωρών που βρίσκονται εκτός του πυρήνα της ευρωζώνης, όπως η Ισπανία. Τα ελληνικά ομόλογα έχουν γίνει πλέον μία πολύ ενδιαφέρουσα προοπτική για τους real money επενδυτές, δηλαδή τα μακροπρόθεσμα “καλής ποιότητας” funds, τα οποία και είναι το ζητούμενο για την ενίσχυση της ρευστότητας της ακόμα ρηχής ελληνικής αγοράς.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments