Πόση διαφορά μπορεί να κάνει μία μόνον ημέρα στις προοπτικές της οικονομίας και στην στάση των επενδυτών απέναντι στην Ελλάδα. Αυτή η μέρα, είναι η μέρα των εκλογών. Η πρώτη μέρα χωρίς την καταστροφική διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η οποία, δεν έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια όπως διαφημίζει περήφανα ο Αλέξης Τσίπρας στα προεκλογικά σποτ. Ουσιαστικά , όπως το έχουν παραδεχτεί και οι δανειστές, έβαλε τη χώρα στα μνημόνια υπογράφοντας το τρίτο, τη στιγμή που το 2014 η Ελλάδα όδευε προς την έξοδο. Την έβαλε για να την ξαναβγάλει δηλαδή. Με πολύ χειρότερες συνθήκες και μετά από την εφαρμογή καταστροφικών πολιτικών.

Η πτώση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου, του κόστους δανεισμού δηλαδή του Ελληνικού Δημοσίου, στο επίπεδο κοντά στο 2% και κατά 50% σχεδόν από το 3,9% όπου εκδόθηκε τον Ιανουάριο με το spread να έχει βρεθεί σε προ κρίσης επίπεδα, όπως και το ράλι του Χρηματιστηρίου που το έχει φέρει στην πρώτη θέση των αποδόσεων διεθνώς με κέρδη κοντά στο 45% από τις αρχές του έτους – με το μεγαλύτερο μέρος των οποίων να έχει σημειωθεί από την ημέρα της προκήρυξης των πρόωρων εκλογών, οφείλονται σε αυτήν την μία μέρα.

Η αγορά ομολόγων έχει φέρει την Ελλάδα ουσιαστικά στο κλαμπ των «φυσιολογικών» χωρών και αντιμετωπίζεται από τους επενδυτές σαν μία επενδύσιμη χώρα, χωρίς ρίσκο πλέον. Και αυτό οφείλεται στο ότι η έλευση μιας νέας, ισχυρής κυβέρνησης στην Ελλάδα έχει λειτουργήσει καθοριστικά στις διαθέσεις επενδυτών, “ξεκλειδώνοντας” τα χαρτοφυλάκια που είχαν τηρήσει στάση αναμονής μετά τις επικίνδυνες για τις προοπτικές των δημοσιονομικών τις χώρας, παροχές Τσίπρα. Η φιλική προς την αγορά ατζέντα της Ν.Δ. και οι προσδοκίες για γρήγορες κινήσεις στα μέτωπα των επενδύσεων και των ιδιωτικοποιήσεων από τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησής της αποτελούν “μαγνήτη” για τα funds, τα οποία ποντάρουν στη βελτίωση των προοπτικών της ελληνικής οικονομία και, άρα, των ελληνικών assets στο επόμενο διάστημα, δηλαδή σε πιο μακροπρόθεσμους επενδυτές και όχι σε κερδοσκόπους.

Η προσδοκία για νέα έξοδο στις αγορές μετά τις εκλογές, καθώς και αναβαθμίσεων από τους οίκους αξιολόγησης, οι οποίες θα φέρουν τα ελληνικά ομόλογα όλο και πιο κοντά στην κατηγορία της επενδυτικής βαθμίδας, προσελκύοντας όλο και περισσότερους “καλής ποιότητας” επενδυτές, στρώνουν ένα άκρως ευνοϊκό έδαφος για τους ελληνικούς τίτλους, τη στιγμή που και το κλίμα γύρω από τα κρατικά ομόλογα διεθνώς παρέμεινε θετικό λόγω της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών.

Όπως σχολιάζουν οι αναλυτές, τα ελληνικά ομόλογα κινούνται όλο και πιο “φυσιολογικά”, με την πορεία της αγοράς να δείχνει πως οι επενδυτές αποτιμούν την επιτάχυνση των αναβαθμίσεων της Ελλάδας. Η HSBC τόνισε πως ελληνικά ομόλογα έχουν γίνει πλέον μια πολύ ενδιαφέρουσα προοπτική για τους real money επενδυτές, δηλαδή τα μακροπρόθεσμα “καλής ποιότητας” funds, τα οποία και είναι το ζητούμενο για την ενίσχυση της ρευστότητας της ακόμη ρηχής ελληνικής αγοράς.

Η BofA Merrill Lynch από την πλευρά της επισημαίνει πως η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας θα σηματοδοτήσει έτσι πολιτική σταθερότητα στη χώρα για τα επόμενα χρόνια και έτσι συστήνει στους επενδυτές να τοποθετηθούν στα ελληνικά 10ετή ομόλογα καθώς τα spreads αναμένεται να μειωθούν. Μάλιστα εκτιμά BofA, πως θα μπορούσαν επίσης να υπεραποδώσουν της υπόλοιπης ευρωπεριφέρειας εάν η ΕΚΤ αποφασίσει να αυξήσει το όριο που έχει επιβάλει για τις θέσεις που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες στα ελληνικά ομόλογα και εάν υπάρξει βελτίωση της αξιολόγησης της χώρας, αυξάνοντας τις προοπτικές για ένταξη σε ένα νέο QE της ΕΚΤ σε κάποιο στάδιο τα προσεχή έτη.

Το μήνυμα των διεθνών οίκων είναι σαφές. Για να ενισχυθεί η ανάπτυξη, οι επενδύσεις, οι θέσεις εργασίας και να βελτιωθούν γενικότερα οι προοπτικές της χώρας και να κάνει ένα δυναμικό restart η Ελλάδα, πρέπει να αλλάξει πολιτική σελίδα. Η Citigroup δεν μπορούσε να το πει πιο ξεκάθαρα. H Ν.Δ είναι το καταλληλότερο κόμμα για να εφαρμόσει πολιτικές ενίσχυσης της ανάπτυξης, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. Η χώρα πρέπει να προσελκύσει γρήγορα περισσότερα κεφάλαια και η Νέα Δημοκρατία είναι η πιο κατάλληλη για να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε αυτό και να κινηθεί ταχύτερα. Η ενίσχυση της ανάπτυξης και η επιτάχυνση της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων θα οδηγήσουν σε περαιτέρω αναβαθμίσεις της αξιολόγησης της χώρας, πρόσθεσε.

Όλα αυτά είναι δύσκολο να μην πείσουν τους δανειστές να χαμηλώσουν τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, που τόσο ανάγκη έχει η οικονομία. Να θυμηθούμε πως το 2018 ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω της υπερφολόγησης και της αφαίμαξης των εισοδημάτων και των συντάξεων, κατάφερε να πετύχει ένα ιστορικό ρεκόρ. Το υψηλότερο πλεόνασμα που είχε καταγράψει η Ελλάδα, στο 4,4%. Απολύτως αχρείαστο και καταστροφικό. Για αυτό η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει πολιτική.

Οι αγορές λοιπόν ξέρουν πως η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας θα δημιουργήσει μία αλυσίδα θετικών γεγονότων για την οικονομία, για αυτό και οι επενδυτές «ποντάρουν» πλέον στην Ελλάδα. Το επόμενο διάστημα προσδοκούν μεταξύ άλλων, την άρση των capital controls, την ένταξη των ελληνικών ομολόγων σε ένα πιθανό νέο QE – το οποίο κάνει ακόμη πιο πιθανό το γεγονός ότι η Κριστίν Λαγκάρντ αναλαμβάνει το τιμόνι της ΕΚΤ καθώς είναι γνωστή υπέρμαχος της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής , την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας ακόμη και στην κατηγορία της «επενδυτικής βαθμίδας» μέσα στο επόμενο 12μηνο και την βελτίωση των ισολογισμών των συστημικών τραπεζών.

Facebook Comments