Με το εκλογικό αποτέλεσμα τέλειωσε μια αλλόκοτη μεν, αλλά πολύ διδακτική για όλους μας περίοδος της ελληνικής ιστορίας. Από την Κυριακή το βράδυ, η ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς έδωσε την θέση της σε μια φιλελεύθερη πολιτική κυριαρχία που τώρα καλείται να αποδείξει την ανθεκτικότητα, την εφευρετικότητα και την αποφασιστικότητα της. Ξέρουμε τι έφυγε, αναμένουμε να δούμε στην πράξη αυτό που ήρθε.

Το εκλογικό αποτέλεσμα απέδειξε ότι υπήρχε ένα πρωτοφανές υπόγειο κύμα αγανάκτησης, σχεδόν βουβό. Ο κάθε ένας πολίτης, για δικούς του λόγους, ήθελε να φύγει ο Σύριζα. Για να είμαστε ειλικρινείς, αυτό το τσουνάμι δεν φαινόταν σ’ όλη του την μεγαλοπρέπεια στις αντιδράσεις της κοινωνίας ειδικά πριν τις ευρωεκλογές. Μετά το πράγμα έγινε μεν φανερό, αν και πάλι το προεκλογικό κλίμα πολύ απείχε από το να ήταν θριαμβευτικό για τον νικητή. Οι Έλληνες καταψήφισαν τον Σύριζα σαν ψυχροί δολοφόνοι και υπερψήφισαν την ΝΔ με την συνειδητή και ήρεμη επιφυλακτικότητα αυτού που δεν έχει ψευδαισθήσεις.

Απαίτησαν και επέβαλαν με την ψήφο τους μια πολιτική αλλαγή, την οποία εναπόθεσαν στις πλάτες του Μητσοτάκη. Στο κάτω-κάτω τους την υποσχέθηκε. Δεν άντεχαν άλλο τον Αλέξη και τον σούταραν ψυχρά και δίχως τύψεις. Τώρα αναμένουν από τον Κυριάκο μια αναζωογόνηση που δεν την έχουν πλήρως προσδιορισμένη, πάντως θέλουν με κάποιο τρόπο να την δουν, να την νιώσουν. Αυτό που δεν θ’ αντέξουν, θα είναι ένα ακόμα βάλτωμα της οικονομίας και της κοινωνίας.

Ο Μητσοτάκης έχει ένα σημαντικότατο πλεονέκτημα που δεν είχε κανένας σχεδόν πρωθυπουργός στην έναρξη της θητείας του. Ηγείται μιας κοινωνίας που δεν θέλει θαύματα. Είναι τόσο απαυδισμένη από την ανικανότητα και την κοροϊδία αυτών που έδιωξε, που στην πραγματικότητα θέλει μόνο την επαναφορά της κανονικότητας και την επανεμφάνιση της ελπίδας ότι κάτι λογικότερο θα γίνει σ’ αυτό τον τόπο. Αυτό κατ’ αρχήν τους φτάνει. Θέλουν ασφαλώς την μείωση των φόρων που υποσχέθηκε και την εμπέδωση κλίματος ασφάλειας, αλλά πρωτίστως θέλουν μια αίσθηση αλλαγής νοοτροπίας της εξουσίας. Μια αλλαγή που ελπίζουν ότι θα φέρει μακροπρόθεσμα εκτίναξη της οικονομίας.

Θα γραφτούν πολλά αυτές τις μέρες. Κυρίως για τις κινήσεις του νικητή, όσο και για το μέλλον του ηττημένου. Ένα πρέπει να κρατήσουμε. Η χώρα δεν άλλαξε απλώς κυβερνητική σελίδα, άλλαξε προσανατολισμό στην κατεύθυνσή της. Από μια φοβική αντιαναπτυξιακή και αυταρχική αριστερή πολιτική πήγε σε μια φιλελεύθερη θεώρηση της διακυβέρνησης και της οικονομικής πολιτικής. Μεγάλο βήμα και απαραίτητο. Έχουμε δύσκολο δρόμο μπροστά μας, αλλά ήδη καταφέραμε ένα μεγάλο επίτευγμα. Έφυγαν τα οδοφράγματα που έφραζαν τον δρόμο μας…

Facebook Comments