Επενδύσεις, ανάπτυξη, ασφάλεια του πολίτη. Αυτό είναι το τρίπτυχο στο οποίο δίνει προτεραιότητα ο νέος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όπως διαφάνηκε από το νέο υπουργικό σχήμα.

Στην κυβέρνηση μετέχουν 21 εξωκοινοβουλευτικά στελέχη ανάμεσά τους άνθρωποι που έχουν θητεύσει στο εξωτερικό σε θέσεις ευθύνης και δέχθηκαν την πρόσκληση του προέδρου της Ν.Δ. να συμβάλουν στη νέα προσπάθεια που ξεκινά στη χώρα.

‘Οπως σημείωναν κυβερνητικές πηγές, το πλέον ισχυρό μήνυμα προκύπτει από το ότι το 40% των μελών του υπουργικού σχήματος δεν έχουν ποτέ στο παρελθόν ασχοληθεί με την ενεργό πολιτική και, όπως τονίζεται από το Μέγαρο Μαξίμου, πολλά απ’ αυτά «εγκατέλειψαν τις θέσεις τους για να στηρίξουν την προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να γυρίσει η χώρα σελίδα».

Κρίσιμα στοιχεία για τη νέα κυβέρνηση αποτελούν τόσο η ταχύτητα όσο και η αποτελεσματικότητα στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, αρμόδιος για τον συντονισμό του οποίου θα είναι ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Ακης Σκέρτσος.

Δεν είναι τυχαίο ότι καθορισμένες εξαρχής είναι και όλες οι αρμοδιότητες των υφυπουργών, οι οποίοι σε αρκετές περιπτώσεις καλούνται να συνεισφέρουν εξειδικευμένη τεχνοκρατική γνώση σε τομείς όπου ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι υπάρχει τέτοια ανάγκη. Πολύ διακριτός είναι ο επενδυτικός προσανατολισμός που έχει το νέο κυβερνητικό σχήμα, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταστήσει εδώ και πολύ καιρό σαφές ότι η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων αποτελεί τη βάση για την επιτάχυνση της ανάπτυξης στα επίπεδα του 4%, που θεωρείται «κλειδί» για ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις φόρων.

Δεν είναι τυχαίο ότι το Οικονομίας και Ανάπτυξης αποκτά χαρακτήρα υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με υφυπουργό αρμόδιο για τις ιδιωτικές επενδύσεις και τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, ενώ υφυπουργό αρμόδιο για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια έχει και το υπουργείο Εξωτερικών. Στις προτεραιότητες, εκτός από το νομοσχέδιο για την οργάνωση της κυβέρνησης, είναι και το φορολογικό νομοσχέδιο και μάλιστα η πρώτη σύσκεψη του νέου πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν χθες το απόγευμα με το οικονομικό επιτελείο.

Την υλοποίηση της δέσμευσης ότι ως κυβέρνηση η Ν.Δ. θα θέσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας και της κοινωνίας σε απόλυτη πρώτη προτεραιότητα σηματοδοτεί και η αναβάθμιση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που θα έχει την ευθύνη της οριζόντιας υλοποίησης πολιτικών και του κεντρικού συντονισμού όλης της ψηφιακής ατζέντας.

Facebook Comments