“Πολιτική” χαρακτήρισε τη δίκη του ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός, Ακης Τσοχατζόπουλος.

Ο πρώην υπουργός ζήτησε τον λόγο από τον πρόεδρο του δικαστηρίου και με έντονο ύφος υποστήριξε ότι το αντικείμενο της δίκης αφορά μια κυβερνητική απόφαση για την αγορά όπλων, που ελήφθη μετά τα γεγονότα των Ιμίων.

 

Οπως είπε ο κατηγορούμενος: «Οι ενστάσεις μας έδωσαν τη δυνατότητα, το δικαστήριο να ενημερωθεί για τα στοιχεία που υπάρχουν και να καταδείξουμε πως πρόκειται για μια πολιτική δίκη στο πρόσωπό μου που ξεκίνησε εδώ και τρία χρόνια.

Σαφώς και πρόκειται για πολιτική δίκη. Και αυτό, γιατί εδώ μιλάμε για μια πολιτική, κυβερνητική απόφαση που έλαβε το ΚΥΣΕΑ , δεν την πήρε ούτε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, ούτε ο πρωθυπουργός μπορούσε να πάρει αυτή την απόφαση. Τίποτε δεν μπορεί να κινηθεί στον χώρο της Αμυνας, χωρίς το ΚΥΣΕΑ.

 

Τότε, λόγω των Ιμίων, η κυβέρνηση Σημίτη αποφάσισε να προχωρήσει σε ριζική ανασυγκρότηση των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να υπάρχει επαρκής ισχύς γιατί αυτό ήταν εθνικά απαραίτητο. Αυτή η απόφαση αφορά και την υπόθεση των υποβρυχίων που ήταν καθοριστικός παράγοντας ανασυγκρότησης του πολεμικού ναυτικού»

-Πρόεδρος: Τα είπαν αυτά οι συνήγοροί σας..

-Α. Τσοχατζόπουλος: Δεν μπορεί να υπάρχουν υποψίες και κατηγορίες. Υπάρχουν στα χαρτιά αυτά.

-Πρόεδρος: Τα λέει το βούλευμα αυτά. Αρκεί η άρνησή σας στην κατηγορία. -Α.Τσοχατζόπουλος: Υπάρκτο το θέμα της αποσβεστικής προθεσμίας όμως.. -Πρόεδρος: Ελήφθη μια αποφάση γι αυτό από το δικαστήριο.. -Α. Τσοχατζόπουλος: Υπάρχουν όμως και οι νόμοι και το Σύνταγμα.

-Πρόεδρος: Δεν είναι το παρόντος. Δεν έχουν σχέση αυτή τη στιγμή.

-Α. Τσοχατζόπουλος: Εχουν σχέση γιατί είναι καταλυτικός ο ρόλος του ΚΥΣΕΑ.

-Πρόεδρος: Το έχω καταγράψει ήδη 10 φορές για τον ρόλο του ΚΥΣΕΑ. Είναι θέματα ουσίας και θα διερευνηθούν.

-Α. Τσοχατζόπουλος: Δεν υπάρχει δωροδοκία. Δεν το λέω κύριε πρόεδρε, το αποδεικνύω. Οχι βάσει της νομοθεσίας αλλά βάσει της πραγματικότητας. Σε αυτή την πολεπίπεδο σύμβαση δεν θα μπορούσε να υπάρχει. Πρέπει να ασχοληθούμε με τη σύμβαση κι αυτό ούτε η Βουλή το έκανε. Ρωτήστε τον κ.Καστανίδη, τον κ.Κατσιρώδη, την κ.Παπανδρέου, που η πρόταση που έφερε (σ.σ ο κ.Καστανίδης) στη Βουλή ήταν όλα τα μέλη του ΚΥΣΕΑ να κληθούν στη διαδικασία συζήτησης, όχι προς δίωξη βέβαια, αλλά για έρευνα. Θα είμαι παρών πάντα στη μάχη, όπου κι αν έιμαι.

Γιατί έχω περάσει πολλά.

 

Απαντώντας στον κατηγορούμενο, ο αναπληρωτής εισαγγελέας κ. Παναγιωτόπουλος υποστήριξε ότι δεν ενδιαφέρει το δικαστήριο αν «γέρνουν τα υποβρύχια» και ανέφερε: «η δίκη είναι καθαρά ποινική και έχει ηθικό χαρακτήρα. Με την απόφαση του δικαστηρίου σας, θα διατυμπανίσετε πως πρέπει να πράττουν πολιτικά πρόσωπα όταν καλούνται να ασκήσουν εξουσία».

 

Η τακτική εισαγγελέας κ. Αδηλίνη εισηγήθηκε στο δικαστήριο να επιφυλαχθεί σε ότι αφορά το αίτημα του Α. Τσοχατζόπουλου για κλήση των μελών του ΚΥΣΕΑ.

Απευθυνόμενη στον πρώην υπουργό, η εισαγγελέας είπε ότι στόχος είναι η διεξαγωγή μιας δίκαιης δίκης και τόνισε ότι οι εισαγγελείς δεν έσπευσαν να καλέσουν αυτεπαγγέλτως πρώην υπουργό, που πρόσφατα δήλωσε ότι αν κληθεί “θα κάψει” τον Α. Τσοχατζόπουλο.

Facebook Comments